Μια μικρή χάρτινη ταμπλέτα προσφέρει ποιοτικό espresso σε χιλιάδες καταναλωτές σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 30 χρόνια.
Στον μαγικό κόσμο του espresso, υπάρχουν πολλές επιλογές για όποιον θέλει να ετοιμάζει μόνος του τον καφέ του. Υπάρχουν οι φανατικοί λάτρεις του espresso που αγοράζουν καφέ σε κόκκους, υπάρχουν άλλοι που αγαπούν την πρακτικότητα και την ευκολία που προσφέρουν οι κάψουλες καφέ και υπάρχουν και αυτοί που επιλέγουν τις ταμπλέτες espresso, δηλαδή τις ESE Pods, που συνδυάζουν αποτελεσματικά την ευκολία και την πρακτικότητα με τη γεύση και το άρωμα του αυθεντικού espresso.
Γνωρίζουμε την ιστορία των χάρτινων ταμπλετών espresso, τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα τους, αλλά και το μηχανισμό πίσω από τη λειτουργία τους.
Τι είναι οι ταμπλέτες ESE ;
Με τον όρο ESE Pod εννοούμε την χάρτινη ταμπλέτα που περιέχει αλεσμένο καφέ εσπρέσο, έτοιμο για χρήση. Ο όρος ESE προέρχεται από το ακρωνύμιο Easy Serving Espresso, που υποδηλώνει ακριβώς και την χρήση του, που φιλοδοξεί να κάνει την προετοιμασία του espresso λίγο πιο εύκολη, ειδικά σε όσους προτιμούν να ετοιμάζουν τον καφέ τους στο σπίτι. Οι ταμπλέτες ESE ακολουθούν ένα διεθνές πρότυπο, προκειμένου να εφαρμόζουν απόλυτα στις σχετικές μηχανές και να εκχυλίζουν τον καφέ με τον ίδιο τρόπο. Το πρότυπο αυτό ορίζει πως η διάμετρος της ταμπλέτας πρέπει να είναι αυστηρά 44mm, ενώ το περιεχόμενό της έχει οριστεί σε 7 ακριβώς γραμμάρια αλεσμένου καφέ.
Πως ξεκίνησαν οι ταμπλέτες ESE;
Oι ταμπλέτες Easy Serving Espresso κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 1989 από τον κολοσσό του καφέ Illy. Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία τους βασίστηκε στην ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία του espresso, που κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για ένα σύστημα που θα εξασφάλισε εύκολη εκχύλιση espresso στο σπίτι, για καταναλωτές χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στον καφέ.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία, το ESE έγινε κατασκευαστικό πρότυπο με πρωτοβουλία επτά εταιρειών από τον χώρο του καφέ, που ίδρυσαν τον σχετικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό με σκοπό την «ανάπτυξη και την προστασία του προτύπου Easy Serving Espresso». Με αυτό τον τρόπο, οι ταμπλέτες ESE έγιναν ένα «ανοιχτό» πρότυπο, που μπορούσε να υιοθετηθεί από οποιαδήποτε εταιρεία το επιθυμούσε. Στα χρόνια που ακολούθησαν, όλο και περισσότερες εταιρείες καφέ άρχισαν να κυκλοφορούν τις δικές τους ταμπλέτες, μένοντας πιστές στα κατασκευαστικά στάνταρντς – εξάλλου, στην ιδρυτική διακήρυξη του οργανισμού αναφερόταν πως σκοπός του είναι «η διατήρηση της ποιότητας του espresso και η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από τον καταναλωτή».
Πως λειτουργούν οι ταμπλέτες ESE;
Οι ταμπλέτες ESE χρειάζονται μηχανή espresso που να δέχεται χάρτινες ταμπλέτες, ενώ υπάρχουν και σχετικοί αντάπτορες που τοποθετούνται στο κλείστρο μιας συμβατικής μηχανής espresso, ώστε να μπορέσει να δεχτεί τις χάρτινες ταμπλέτες – εξάλλου, αρκετές οικιακής μηχανές espresso που λειτουργούν με αλεσμένο καφέ είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν και με χάρτινες ταμπλέτες. Κατά τα άλλα, η εκχύλιση δεν διαφέρει από την κλασσική εκχύλιση του espresso, κατά την οποία ζεστό νερό υπό πίεση περνά μέσα από τον αλεσμένο καφέ, ελευθερώνοντας τα αρώματά του με μοναδικό τρόπο και δημιουργώντας την χαρακτηριστική του κρέμα.
Που διαφέρουν οι ταμπλέτες ESE από τον κανονικό καφέ;
Οι ταμπλέτες ESE παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα, όσο και μερικά μειονεκτήματα, που εξακολουθούν να διχάζουν τους φανατικούς του espresso. Αρχικά, κανείς δε μπορεί να αρνηθεί πως πρόκειται για μια από τις πλέον εύκολες μεθόδους εκχύλισης espresso, η οποία ελαχιστοποιεί τόσο την προετοιμασία, αφού δεν απαιτείται ζύγισμα και άλεση, όσο και τον καθαρισμό της μηχανής, αφού η χρησιμοποιημένη ταμπλέτα πετιέται ολόκληρη κι εύκολα στα σκουπίδια. Ακόμα, με τις ταμπλέτες ESE είναι εύκολο να έχουμε σταθερή ποιότητα στον παραγόμενο espresso, ακόμα και αν δεν είμαστε πλήρεις γνώστες της λειτουργίας της μηχανής μας. Επίσης, οι ταμπλέτες ESE είναι σαφώς φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις αντίστοιχες κάψουλες espresso, αφού κάθε ταμπλέτα περιλαμβάνει μόλις 0,2 γραμμάρια βιοδιασπώμενου χαρτιού.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί λάτρεις του καφέ υποστηρίζουν ότι η γεύση του φρεσκοαλεσμένου καφέ δεν αντικαθίσταται εύκολα, αλλά και πως καθώς η επέμβαση του χειριστή ελαχιστοποιείται, δεν είναι δυνατόν να έχουμε πάντα την γεύση που επιθυμούμε. Ακόμα, πολλοί επισημαίνουν πως οι επιλογές είναι σαφώς λιγότερες από αυτές που θα είχαμε αν αγοράζαμε καφέ σε κόκκους (κάτι που ισχύει, αλλά από την άλλη πλευρά, ολοένα και περισσότερες εταιρείες κυκλοφορούν τα καλύτερά τους χαρμάνια σε ESE Pods). Aκόμα, ένα βασικό μειονέκτημα των espresso pods εντοπίζεται στο γεγονός πως τις περισσότερες φορές οι ταμπλέτες είναι καλυμμένες με προστατευτικό πλαστικό, κάτι που τις καθιστά επιβαρυντικές προς το περιβάλλον. Τέλος, λόγω της συσκευασίας, της άλεσης και της τυποποίησης, είναι γεγονός ότι η έτοιμη μερίδα espresso καταλήγει να είναι ελαφρά ακριβότερη από το να αγόραζε κανείς καφέ σε κόκκους – όπως από την άλλη πλευρά, ελαχιστοποιεί την ανάγκη αγοράς εξοπλισμού.
Σε ποιους απευθύνονται σήμερα οι ταμπλέτες ESE;
Οι ταμπλέτες ESE απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε οικιακούς καταναλωτές, που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό, αληθινό espresso, μειώνοντας τον κόπο που χρειάζεται για τον χειρισμό και τον καθαρισμό μιας εσπρεσιέρας. Λόγω της ευκολίας τους, οι ESE Pods αποτελούν την καλύτερη λύση για γραφεία και εργασιακούς χώρους, ενώ πολλές επιχειρήσεις εστίασης που επιθυμούν να προσφέρουν espresso, χωρίς να εξειδικευτούν σε αυτόν, μπορούν να βρουν τη λύση που αναζητούν στις ταμπλέτες ESE, καθώς μπορούν με αυτό τον τρόπο να σερβίρουν στους πελάτες τους σταθερής γεύσης και ποιότητας espresso, χωρίς να υπάρξει ανάγκη εξειδικευμένου εξοπλισμού ή προσωπικού. Κατά αυτό τον τρόπο, οι ESE PODS είναι μια θαυμάσια λύση για σινεμά, θέατρα, κυλικεία, εστιατόρια και κάθε επιχείρηση εστίασης που θέλει να σερβίρει και espresso, χωρίς να τον καταστήσει βασικό της προϊόν.
Προτάσεις Αγοράς: Τα καλύτερα ESE Pods από την συλλογή του Coffees.gr!
Bio Puro 100 τεμάχια: Ένα χαρμάνι espresso αποκλειστικά από κόκκους Arabica βιολογικής καλλιέργειας και Δίκαιο Εμπορίου από την Ονδούρα και το Περού. Ένας ντελικάτος και αρωματικός καφές, με φρουτώδη χαρακτήρα, σοκολατένιες νύξεις και ευχάριστη οξύτητα εσπεριδοειδών.
Gimoka Gran Bar 100 τεμάχια: Ένα χαρμάνι espresso με δυνατό σώμα και και έντονο άρωμα, απολαυστική κρέμα και γεύση που κρύβει νότες σοκολάτας. Ο Βραζιλιάνικος Arabica παντρεύεται με Ασιατικό Robusta σε ένα ιδιάιτερα απολαυστικό espresso blend.
New York Espresso 150 τεμάχια: Ένα από τα καλύτερα Ιταλικά roasteries, σε ένα χαρμάνι espresso με ποιοτικό Arabica και Robusta από την Κεντρική Αμερική.
Kimbo Decaffeinato 15 τεμάχια: Η ιδανική λύση για όσους θέλουν να περιορίσουν την καφεϊνη αλλά όχι την γεύση και το άρωμα έρχεται από την Ναπολιτάνικη Kimbo.
Είτε προτιμάτε την ευκολία και την πρακτικότητα, είτε τη γεμάτη γεύση του espresso και το μοναδικό του άρωμα, οι ESE Pods ίσως αποτελούν την ιδανική λύση για σας. Άλλωστε, πέρα από κόκκους, ταμπλέτες και κάψουλες, σημασία έχει μόνο να πίνουμε τον καφέ που μας αξίζει!