ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Γνωρίζοντας τον μοναδικό καφέ του Εκουαδόρ

25/10/2022
από coffees.gr

Φρουτώδης και γλυκόπιοτος, ένας καφές που αξίζει την προσοχή μας.

Όπως ξέρουμε, η ενασχόληση με τον καφέ είναι μια καλή ευκαιρία για… ταξίδια! Με αφορμή την αναζήτηση ξεχωριστών και μοναδικών γεύσεων, γνωρίζουμε σιγά σιγά όλες τις χώρες ανάμεσα στους τροπικούς του Καρκίνου και του Αικόγερου, που έχουν την τύχη να φιλοξενούν καφεόδεντρα στα εδάφη τους. Σειρά έχει, αυτή την εβδομάδα, το μακρινό Εκουαδόρ!

Το Εκουαδόρ είναι μια χώρα στα δυτικά παράλια της Νότιας Αμερικής, η οποία συνορεύει με το Περού, την Κολομβία και την Βραζιλία. Κάποτε κομμάτι της αυτοκρατορία των Ίνκας, αποικίστηκε από Ισπανούς κατακτητές κι απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1830. Πρόκειται για μια πραγματικά πολυεθνική χώρα, με το 70% των ντόπιων να είναι μιγάδες και με μειονότητες Ευρωπαίων, Αφρικανών αλλά και Ιθαγενών να έχουν έντονη παρουσία, ενώ παρόλο που τα ισπανικά είναι επίσημη γλώσσα, στη χώρα αναγνωρίζονται άλλες 13 γλώσσες, όπως η διάλεκτος των Ιθαγενών Κετσούα.

 

Σύντομη ιστορία του καφέ στο Εκουαδόρ

Η εισαγωγή των πρώτων καφεόδεντρων στο Εκουαδόρ γίνεται στα μέσα του 19ου αιώνα, την εποχή της ευρείας διάδοσης του καφέ στην Λατινική Αμερική. Τα πρώτα δέντρα φυτεύονται στην επαρχία Manabi, στα δυτικά της χώρας, και σιγά σιγά η καλλιέργεια διαδίδεται και σε άλλες περιοχές, παράλληλα με την καλλιέργεια του κακάου. Η παρουσία πολλών διαφορετικών συστημάτων στην νοτιοαμερικανική χώρα ευνοεί την καλλιέργεια διαφορετικών ποικιλιών καφέ, κι έτσι εδραιώνεται τόσο η καλλιέργεια Arabica, όσο και Robusta.

Μέχρι να αλλάξει ο αιώνας, το Εκουαδόρ έχει εδραιώσει την καλλιέργεια και την παραγωγή του καφέ, τον οποίο εξάγει στην Ευρώπη από το λιμάνι της Manta. Αν και η παραγωγή πέρασε διάφορα σκαμπανεβάσματα, ο καφές παραμένει μέχρι και σήμερα ένα υπολογίσιμο κομμάτι της οικονομίας της χώρας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την παρουσία κρατικών δομών και ιδρυμάτων που ασχολούνται με την πιστοποίηση, την βελτίωση και την παγκόσμια προώθηση του Εκουδοριανού καφέ. Σήμερα, το 70% της παραγωγής της χώρα αφορά καφέ Arabica και το σύνολο της παραγωγής διατίθεται σε χώρες όπως η Ρωσία και η Πολωνία, η Γερμανία και η Ιταλία, αλλά και η γειτονική Κολομβία, ενώ οι καφεοπαραγωγές περιοχές της χώρα είναι πάνω από 10. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται και τα νησιά Γκαλαπάγκος, που έχουν μεν εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή, αλλά θεωρούνται από τα καλύτερα terroirs στον κόσμο.

 

Τι γεύση έχει ο καφές του Εκουαδόρ;

Μπορεί ο καφές του Εκουαδόρ να μην είναι τόσο γνωστός, όσο των γειτόνων του, που είναι μεγάλοι παίκτες στην αγορά του καφέ (Περού, Κολομβία, Βραζιλία), όμως είναι σίγουρο ότι αξίζει την προσοχή μας. Ο Arabica του Εκουαδόρ έχει συνήθως φρουτώδη χαρακτήρα, διακριτική οξύτητα και ισορροπημένο, «στρογγυλό» σώμα, ενώ δεν είναι σπάνιες και οι σοκολατένιες νότες. Γενικά, είναι ένα καφές γλυκόπιοτος, με ζωηρό χαρακτήρα, που αναμειγνύεται ευχάριστα με πολλούς άλλους καφέδες για τη δημιουργία χαρμανιών, αλλά έχει πολλά να δώσει και σαν μονοποικιλιακός καφές. Στην χώρα, συνηθίζεται τόσο η φυσική όσο και η υγρή επεξεργασία του καφέ, με τη δεύτερη να χρησιμοποιείται περισσότερο για την παραγωγή specialty καφέδων.

Ο Robusta του Εκουαδόρ διοχετεύεται απευθείας για την δημιουργία στιγμιαίου καφέ, και έτσι, χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι ποιοτικός, δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους γευσιγνώστες του καφέ.

 

Ένας αυθεντικός καφέ από το Εκουαδόρ, από την συλλογή του Coffees.gr!

Paradiso Equador Terrazas Del Pisque 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, Micro - Lot 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την φυτεία Terrazas De Pisque στον Ισημερινό. Η φάρμα βρίσκεται στις πλαγιές των Άνδεων, στα 2000 μέτρα υψόμετρο και τα δέντρα μεγαλώνουν κάτω από τη σκιά οποροφόρων δέντρων. Χαρακτηρίζεται από φυσική γλυκύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα και νότες καραμέλας και γάλακτος μαζί μια ιδέα από λευκόσαρκα φρούτα όπως το ροδάκινο. Ένας πραγματικά specialty καφές, μόνο για περιπετειώδεις ουρανίσκους.

 

«Equador» τραγουδούσαν οι Γερμανοί Sash! σε ένα εμβληματικό dance κομμάτι των 90ies – και μάλλον κάπως έτσι θα χορέψει κι ένας φανατικός του espresso, μετά από μια γουλιά από έναν specialty καφέ από την λατινοαμερικάνικη χώρα.