Από τα ισλαμικά μοναστήρια, στο φλιτζάνι μας.
Ο καφές στην Αίγυπτο έχει παμπάλαιες ρίζες, καθώς η εμφάνιση του σχετίζεται με τους μυστικιστές Σούφι Μοναχούς, οι οποίοι συνήθιζαν να πίνουν καφέ κατά τη διάρκεια των ολονύχτιων προσευχών τους. Γρήγορα, ο καφές έχασε τη θρησκευτική του διάσταση και ήδη στα τέλη του 17ου αιώνα καταγράφονται πάνω από 600 καφενεία στο Κάιρο, τα οποία σιγά σιγά γίνονται τα κέντρα της κοινωνικής ζωής της πόλης – κάτι που ισχύει ακόμα και σήμερα, ακόμα και αν η μορφή των καφενείων έχει αλλάξει και έχει φυσικά εκσυγχρονιστεί.
Ο αιγυπτιακός καφές μοιάζει πολύ με τον αραβικό και τον δικό μας ελληνικό, αφού η μέθοδος παρασκευής του είναι παρόμοια, όμως εμπλουτίζεται με μπαχαρικά, κάτι που δικαιολογείται τόσο από την αιγυπτιακή γαστρονομία, όσο και από το γεγονός ότι η Αίγυπτος ήταν διαχρονικά διεθνές εμπορικό κέντρο. O καφές βράζεται σε νερό στο οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη και μπορεί να είναι arriha (γλυκός), mazboot (μέτριος) ή ziyada (πολύ γλυκός). O sada (δηλαδή ο σκέτος καφές) παραδοσιακά καταναλώνεται μόνο σε κηδείες – δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο αιγυπτιακός καφές είναι αρκετά δυνατός και η ζάχαρη του ταιριάζει αρκετά.
Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία Αιγυπτιακού καφέ, είναι καλό να ετοιμάσουμε το χαρμάνι με τα παραδοσιακά μπαχαρικά και να το αφήσουμε για λίγο καιρό, προκειμένου να αναμειχθούν τα αρώματα. Κατόπιν, μπορούμε να τον ετοιμάσουμε παραδοσιακά, και οπωσδήποτε να τον σερβίρουμε με κάτι γλυκό, όπως με ένα παραδοσιακό αραβικό σιροπιαστό.
Τι χρειαζόμαστε για τον παραδοσιακό Αιγυπτιακό Καφέ;
- 1200 γραμμάρια πολύ καλά αλεσμένο καφέ
- 50 γραμμάρια αλεσμένο κάρδαμο
- 25 γραμμάρια αλεσμένο μοσχοκάρυδο
- 12 γραμμάρια αλεσμένο γαρύφαλλο
- 5 γραμμάρια μαστίχα κοπανισμένη
- Ζάχαρη
- Νερό
Πώς ετοιμάζουμε τον παραδοσιακό Αιγυπτιακό Καφέ;
- Ανακατεύουμε τον καφέ με τα μπαχαρικά και τον αφήνουμε το χαρμάνι μερικές μέρες σε κλειστό δοχείο φύλακης
- Υπολογίζουμε μια κουταλιά του γλυκού από το χαρμάνι μας για κάθε κούπα καφέ.
- Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε όσο νερό θα χρησιμοποιήσουμε με όση ζάχαρη θέλουμε, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε τον καφέ μας.
- Μόλις η ζάχαρη διαλυθεί, αποσύρουμε (δεν πρέπει να έχει την υφή σιροπιού, θέλουμε απλά ένα αραιό ζαχαρόνερο)
- Σε ένα μεγάλο μπρίκι, βάζουμε τον καφέ, τον νερό και ανακατεύουμε.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά
- Σερβίρουμε σε χαμηλά, μικρά ποτηράκια μόλις είναι έτοιμος
- Συνοδεύουμε με παραδοσιακά γλυκά
Συμβουλές για νόστιμο παραδοσιακό Αιγυπτιακό Καφέ
- Σερβίρουμε οπωσδήποτε με κάτι γλυκό. Οι γεύσεις που ταιριάζουν είναι τα σιροπιαστά, οι ξηροί καρποί, ο χουρμάς, το ανθόνερο, αλλά και ένα απαλό ρυζόγαλο.
- Φροντίζουμε η άλεση του καφέ μας να είναι ίδια με αυτή που θα είχαμε αν θέλαμε να φτιάξουμε ελληνικό.
- Μπορούμε να παρακάμψουμε το βήμα του ζαχαρόνερου, αν βιαζόμαστε, και να βάλουμε στο μπρίκι νερό, καφέ και ζάχαρη, όπως και στον ελληνικό.
- Αρκετά καφενεία στην Αίγυπτο στάζουν μια σταγόνα ανθόνερο στο φλιτζάνι. Αν σας αρέσει το άρωμα του, δοκιμάστε το.
- Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο, αλεσμένο ελληνικό καφέ, ή να αλέσουμε το δικό μας καφέ. Αν επιλέξουμε έτοιμο, διαλέγουμε ένα χαρμάνι που να έχει μέσα του κόκκους από Αιθιοπία και Ινδία.
Δύο προτάσεις αγοράς για Αιγυπτιακό Καφέ με αυθεντική γεύση
Παραδοσιακά, οι κόκκοι που έφταναν στην Αίγυπτο ήταν από την Υεμένη της Αραβικής Χερσονήσου, αλλά και από την Αιθιοπία. Με τον Υεμενίτικο καφέ να σπανίζει στις μέρες, προτείνουμε έναν καλό αιθιοπικό μονοποικιλιακό καφέ, αλλά και έναν καφέ από τα παράλια της Ινδίας, που συνήθιζαν να κουβαλούν μαζί τους τα καραβάνια των Βεδουίνων.
Caffe Lab Etiopia Bona Ayele: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την Αιθιοπία, από την φάρμα Bona Ayele στην περιοχή του Sidamo. Χαρακτηρίζεται από ανθικά και φρουτώδη αρώματα, ντελικάτο σώμα και γλυκιά γεύση, η οποία ξεχειλίζει από νότες λευκόσαρκων φρούτων, όπως τα σταφύλια και τα ροδάκινα, αλλά και από ζωηρή οξύτητα εσπεριδοειδών.
Paradiso Caffe Beduino India Mysore AAA: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την περιοχή Mysore, στην Karnataka της Ινδίας. Χαρακτηρίζεται από ευχάριστα ανθικά αρώματα, γλυκό άρωμα και "καθαρή", στρογγυλή γεύση. Παίρνει το όνομά του από το γεγονός ότι παραδοσιακά οι καλύτεροι κόκκοι της Karnataka δεσμεύονταν από τα καραβάνια των Αράβων Εμπόρων που περνούσαν από την περιοχή, οι οποίοι είχαν εξαιρετικά υψηλά standards στον καφέ τους.
Αν θέλετε το απλό, καθημερινό καφεδάκι να γίνει μια πανάρχαια, μυστικιστική εμπειρία, ο αγυπτιακός καφές θα προσθέσει το μυστήριο, τη γεύση και το άρωμα που ψάχνετε.