Επιστροφή σε παραδοσιακές, οικολογικές μεθόδους.
Το έθιμο των βαμμένων αυγών για τις ημέρες του Πάσχα είναι πάναρχαιο, αφού εντοπίζεται σε πρωτοχριστιανικές κοινότητες της Μεσοποταμίας. Τα αυγά συμβολίζουν, κατά κάποιους, τον άδειο τάφο του αναστημένου Χριστού, ενώ κατά κάποιους άλλους, το κόκκινο χρώμα τους είναι μια υπενθύμιση της θυσίας Του. Η παράδοση πέρασε σιγά σιγά σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο, και μένει ιδιαίτερα δημοφιλής ως τις μέρες μας στις Ορθόδοξες χώρες.
Όπως είναι φυσικό, τα παλαιότερα χρόνια οι άνθρωποι κατέφευγαν σε φυσικές χρωστικές για να διακοσμήσουν τα Πασχαλινά Αυγά, όπως κρεμμυδόφλουδες, φλούδες ξηρών καρπών, μπαχαρικά κλπ, όμως τα τελευταία χρόνια τα αυγά βάφονται κατά κύριο λόγο με τεχνητές ουσίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα σαφές κίνημα «επιστροφής στις ρίζες», που για αισθητικούς αλλά και οικολογικούς λόγους προτιμά να βάφει τα πασχαλινά αυγά με απλές, eco-friendly τεχνικές του παρελθόντος.
Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις φυσικές βαφές που χρησιμοποιούνται , είναι και ο καφές! Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βαφή αυγών, καταλήγοντας μάλιστα σε ένα όμορφο, παραδοσιακό αποτέλεσμα.
Tι χρειαζόμαστε για να βάψουμε τα Πασχαλινά Αυγά μας με καφέ;
Πως ετοιμάζουμε τα Πασχαλινά Αυγά με καφέ;
Συμβουλές για οικολογικά Πασχαλινά αυγά βαμμένα με καφέ
Όπως και να βάψουμε τα αυγά μας, σημασία έχει να το κάνουμε με αγάπη, και με προσμονή για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα, έχοντας στο μυαλό τους αγαπημένους μας με τους οποίους θα «τσουγκρίσουμε». Καλή Ανάσταση!