Ερευνώντας τον κόσμο του καφέ, έχουμε δει κι έχουμε ακούσει πολλά – όπως ότι ένα φλυτζάνι καφέ μπορεί να κοστίσει και 15 λίρες, αν σερβίρεται σε εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin.
Το σύμπαν του καφέ κρύβει αρκετές παραξενιές. Από τη μία πλευρά, ο καφές είναι ένα καθημερινό ρόφημα, προσβάσιμο σε όλους και αρκετά οικονομικό, από την άλλη, δεν είναι σπάνιοι οι ποιοτικοί καφέδες που μπορεί να γίνουν, μερικές φορές, αρκετά ακριβοί. Ένα απλό φλυτζάνι καφέ στο Λονδρέζικο εστιατόριο του Alain Ducasses θα κοστίζει σίγουρα κάτι παραπάνω από το καθημερινό μας καφεδάκι.
Ο Γάλλος Alain Ducasses είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και αναγνωρίσιμους chef διεθνώς. Πολυβραβευμένος με μια από τις πιο έγκυρες διακρίσεις στο γαστρονομικό στερέωμα, το αστέρι Michelin, ο Ducasses μπορεί να καυχιέται ότι είναι ένας από τους δύο chef στην ιστορία του θεσμού που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 21 αστέρια – δείγμα του ότι όλες του οι δραστηριότητες και όλα του τα εστιατόρια κυμαίνονται σε υψηλότατο επίπεδο.
Ο σταρ του Hollywood Burt Lancaster είχε δηλώσει πως κρίνει ένα εστιατόριο «από το ψωμί και τον καφέ του», δηλαδή από τα πράγματα στα οποία ενδεχομένως πολλοί εστιάτορες, αλλά και πολλοί chef, να μη δίνουν την πρέπουσα σημασία. Σε εστιατόριο του Alain Ducasses, ωστόσο, τα πάντα είναι προσεγμένα μέχρι και στην παραμικρή τους λεπτομέρεια, και ο καφές δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στο τελευταίο του εστιατόριο, στο Λονδίνο, ο καφές που σερβίρεται κοστίζει 15 λίρες – αν και η τιμή του δικαιολογείται τόσο από την ποιότητά του, λένε οι ειδικοί, όσο και από την συνολική εμπειρία που προσφέρεται στον τυχερό (ή κατά άλλους, στον αφελή) που θα διαθέσει ένα τέτοιο ποσό για μια κούπα καφέ.
Το χαρμάνι που έχει επιλέξει ο Ducasses προέρχεται από την Υεμένη, και ο σκοπός του είναι μια βουτιά στις ρίζες του καφέ, καθώς οι κόκκοι της Υεμένης ήταν οι πρώτοι που γεύτηκε ο άνθρωπος σε μορφή ροφήματος. Λόγω της μικρής παραγωγής, αλλά και του πολυετούς εμφυλίου που μαστίζει την αραβική χώρα, ο καφές της Υεμένης είναι δυσεύρετος, ακριβός και η εισαγωγή του δύσκολη – το να βρεθεί ποιοτικός καφές από την Υεμένη είναι ακόμα δυσκολότερο, οπότε η τιμή της πρώτης ύλης αυξάνεται σημαντικά. Όμως, αυτό που ανεβάζει την τιμή της κούπας είναι η συνολική εμπειρία, που μένει αξέχαστη σε όποιον αγαπά τον καφέ.
Ο καφελάτρης που θα παραγγείλει καφέ στο εστιατόριο του Alain Ducasses στο Λονδίνο θα δει και θα μυρίσει τους κόκκους να καβουρδίζονται μπροστά του, έχοντας μάλιστα την ευκαιρία να συγκρίνει τα αρώματα με αντίστοιχους κόκκους από την Αιθιοπία και τον Παναμά, υπό την καθοδήγηση έμπειρου barista. Στη συνέχεια, ο καφές εκχυλίζεται και σερβίρεται σε κρυστάλλινο ποτήρι, συνοδευόμενος από ένα μικρό γλυκό, που αποτελεί αποκλειστική δημιουργία του chef για τον συγκεκριμένο καφέ, προκειμένου να συνοδεύσει άριστα τα αρώματά του.
Η καθοδήγηση του barista συνεχίζεται, καθώς ξεδιπλώνει το αρωματικό προφίλ του καφέ, το οποίο περιλαμβάνει νότες περγαμόντου, πικρής σοκολάτας, φρουτώδη οξύτητα και επίγευση μελιού. Ο barista, αναφέροντας το πλήρες ιστορικό του καφέ και περιγράφοντας το γευστικό προφίλ, καθοδηγεί σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να πιει κανείς τον καφέ του, γουλιά γουλιά, ώστε να ξεδιπλωθεί ολόκληρο το φάσμα των αρωμάτων του. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον καφέ, οι γευσιγνώστες που τον δοκίμασαν ανέφεραν ότι είναι ιδιαίτερα εύγεστος, με έντονο άρωμα και φυσικά, εκχυλισμένος στην εντέλεια.
Στον κόσμο της γαστρονομίας, άρα και στον κόσμο του καφέ, είναι αλήθεια ότι συνήθως πληρώνει κανείς την συνολική εμπειρία και όχι τόσο το ίδιο το έδεσμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καφές στο εστιατόριο του Alain Ducasses θα είναι αξιοσημείωτος και πως θα κουβαλά κάτι από το μοναδικό του ταλέντο και το άστρο του – είναι μια εμπειρία από αυτές που δε ζει κανείς κάθε μέρα και που ίσως, υπό αυτό το πρίσμα, να αξίζει να ζήσει έστω για μια φορά. Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος του καφέ είναι γεμάτος από καλά, ποιοτικά χαρμάνια, που μπορούν να δώσουν εξαιρετικά φλιτζάνια, και σίγουρα αρκετά φθηνότερα από τα “κόλπα” του Ducasse!