ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ο απόλυτος οδηγός εκχύλισης με dripper για αρχάριους

26/09/2019
από coffees.gr

Το dripper είναι μια συσκευή απλή, που όμως αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί  να μας δώσει πραγματικά απολαυστικό, αρωματικό καφέ φίλτρου.

Αρκετές φορές, η πολυπλοκότητα κρύβεται μέσα στην απλότητα. Το dripper είναι ίσως η απλούστερη συσκευή καφέ, ένα από κωνικό δοχείο, στο οποίο όμως ορκίζονται πολλοί φανατικοί λάτρεις του καφέ. Σε μια τόσο απλή όσο και πλήρως χειροκίνητη συσκευή όπως είναι το dripper, ο έλεγχος των παραγόντων της εκχύλισης έχει καθοριστική σημασία – εξάλλου, αυτός ακριβώς ο έλεγχος είναι που δίνει στον καφέ που ετοιμάζεται σε dripper τον ξεχωριστό, ιδιαίτερό του χαρακτήρα.

Στις συμβουλές, αλλά κυρίως στον οδηγό που ακολουθεί, προσπαθήσαμε να κωδικοποιήσουμε, σε απλά βήματα, τη διαδικασία που απαιτείται ώστε κάθε λάτρης του dripper να φτάσει εύκολα στον καφέ που πραγματικά ονειρεύεται.

 

Τι καφέ πρέπει να επιλέξουμε για το Dripper;

Αρχικά, είναι καλό να τονίσουμε πως το dripper δεν είναι παρά μια μέθοδος εκχύλισης, επομένως οποιοσδήποτε καφές μπορεί να εκχυλιστεί κατά αυτό τον τρόπο, αρκεί να έχει τη σωστή άλεση – δεν υπάρχει ούτε «σωστό» χαρμάνι, ούτε «σωστό» προφίλ καβουρδίσματος. Από την άλλη πλευρά, η εκχύλιση μέσω dripper τονίζει τα αρώματα αλλά και τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του καφέ, οπότε είναι καλό να προσανατολιστούμε σε 100% Arabica χαρμάνια, με αρωματικό χαρακτήρα και πολύπλοκη γεύση. Εξίσου καλά συμπεριφέρονται στο dripper και οι μονοποικιλιακοί καφέδες, καθώς αυτού του είδους οι εκχυλίσεις μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον ξεχωριστό χαρακτήρα κάθε καφέ, ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του και τις ιδιαίτερες συνθήκες καλλιέργειάς του. Τα χαρμάνια που είναι πλούσια σε Robusta, μπορεί να δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε espresso, όμως συχνά έχουν «επίπεδη» γεύση σε εκχυλίσεις dripper.

Ακόμα σημαντικότερος παράγοντας από την επιλογή του χαρμανιού είναι ο βαθμός άλεσης αλλά και η ποσότητα του καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε. Ο καφές γενικά πρέπει να αλεστεί μέτριος προς το χοντρό, λίγο χοντρότερα ενδεχομένως από την άλεση που είναι κατάλληλη για καφετιέρα French Press. Καθώς διαφορετικά χαρμάνια μπορεί να συμπεριφερθούν ελαφρώς διαφορετικά, ενώ η άλεση είναι παράγοντας που αλληλοεπιδρά και με τις άλλες παραμέτρους της εκχύλισης, η μόνη λύση σε αυτό τον τομέα είναι ο πειραματισμός.

Σε ό,τι αφορά στην ποσότητα του καφέ, ξεκινάμε από 15 gr αλεσμένου καφέ για κάθε 250 ml νερού και τροποποιούμε ελαφρά ανάλογα με τα γευστικά αποτελέσματα που θέλουμε να επιτύχουμε.

 

Τι εξοπλισμός μας είναι απαραίτητος για την εκχύλιση με dripper;

Ουσιαστικά, η εκχύλιση μέσω dripper απαιτεί μόνο ζεστό νερό, αλεσμένο καφέ, φίλτρα και φυσικά ένα dripper! Όμως, για όποιον θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με τις εκχυλίσεις μέσω dripper, η ακρίβεια στην εκχύλιση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς λίγοι βαθμοί κελσίου, μερικά δευτερόλεπτα ή μερικά γραμμάρια μπορούν να κάνουν την διαφορά σε μια κούπα. Για αυτό το λόγο, συνίσταται, ιδιαίτερα για αρχάριους, μια ζυγαριά ακριβείας, ένα χρονόμετρο κι ένα θερμόμετρο, προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος όλων των μεταβλητών της εκχύλισης.

Περιττό να αναφέρουμε ότι ένας μύλος άλεσης είναι απαραίτητος σε όποιον αγαπά τον καφέ και πειραματίζετε με διάφορες εκχυλίσεις, ενώ ένας βραστήρας ή μια κανάτα με λεπτό και μακρύ στόμιο έκχυσης βοηθά πολύ στην εκχύλιση μέσω dripper.

 

Ο απόλυτος οδηγός εκχύλισης με dripper για αρχάριους

  1. Τοποθετούμε το χάρτινο φίλτρο μέσα στο dripper, και στερεώνουμε το dripper μας πάνω σε μια κούπα ή σε μια κανάτα
  2. Μουλιάζουμε ελαφρά το χάρτινο φίλτρο, ρίχνοντας ζεστό νερό. Απομακρύνουμε το ζεστό νερό που έχει τρέξει στην κούπα
  3. Ζυγίζουμε τον καφέ μας, υπολογίζοντας περίπου 15 γραμμάρια αλεσμένου καφέ για 250ml νερού. Το άλεσμα του καφέ πρέπει να είναι όπως το αντίστοιχο για καφετιέρα French Press, μέτριο προς χοντρό.
  4. Τοποθετούμε τον καφέ μας στο φίλτρο, ανακατεύοντας τον απαλά
  5. Για μεγαλύτερη ακρίβεια, τοποθετούμε την κούπα με το dripper πάνω σε μια ζυγαριά.
  6. Ρίχνουμε 50 ml νερού σε θερμοκρασία 91-92 βαθμούς κελσίου, έτσι ώστε να δημιουργηθούν φυσαλίδες. Το στάδιο αυτό ονομάζεται «προεκχύλιση»
  7. Μετά από 30 δευτερόλεπτα, συμπληρώνουμε 100ml νερού, ρίχνοντας το με κυκλικές κινήσεις, στοχεύοντας στον καφέ και όχι στις άκρες του φίλτρου.
  8. Μετά από 60 δευτερόλεπτα, συμπληρώνουμε 50ml νερού
  9. Μετά από 90 δευτερόλεπτα, συμπληρώνουμε τα τελευταία 50 ml νερού που έχουν απομείνει.
  10. Αν όλα έχουν πάει καλά, μεταξύ δύο και τριών λεπτών η εκχύλιση θα έχει τελειώσει. Αν η εκχύλιση αργεί, την επόμενη φορά πρέπει να αλέσουμε τον καφέ μας πιο χοντρό, αν γίνεται πολύ γρήγορα, λίγο πιο ψηλό
  11. Ανακινούμε το ποτήρι μας με απαλές κινήσεις
  12. Ο καφές μας είναι έτοιμος!

 

Ο οδηγός μπορεί να ακούγεται πολύπλοκος σε κάποιον που ξεκινά τώρα – είναι όμως τόσο λεπτομερής, ακριβώς για να γίνει πλήρως αντιληπτή η φύση της εκχύλισης. Εξάλλου, μετά την πρώτη απολαυστική κούπα καφέ, οι λεπτομέρειες θα ξεχαστούν. Αυτό που έχει σημασία είναι πρώτα και πάντα ο καλός καφές!