ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πότε πρέπει να μετριάσουμε τον καφέ;

18/02/2019
από coffees.gr

Ο καφές είναι ένα αγαπημένο ρόφημα και μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια – και οι γιατροί υποστηρίζουν πως η λελογισμένη κατανάλωσή του έχει πολλά παράπλευρα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Υπάρχουν, ωστόσο, περιστάσεις κατά τις οποίες το αγαπημένο μας ρόφημα πρέπει να περιοριστεί ή και να κοπεί. Ευτυχώς, αυτές είναι ελάχιστες και, συνήθως, παροδικές!

Παρότι έχει δαιμονοποιηθεί στο παρελθόν για τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία, σήμερα γνωρίζουμε πως ο καφές εκτός από απολαυστικός αποτελεί και τη βασική πηγή αντιοξειδωτικών για το διαιτολόγιό μας. Παρόλη την αγάπη μας για τον καφέ, είναι δεδομένο πως υπάρχουν κάποιες φορές – ευτυχώς, είναι λίγες – που πρέπει να μείνουμε μακριά του, ή τουλάχιστον, να τον ελαττώσουμε.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγουμε τον καφέ;

 

Όταν θέλουμε να κοιμηθούμε νωρίς: Αν και δεν επιδρά σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο, είναι γνωστό ότι η καφεΐνη έχει ελαφρά διεγερτική δράση. Η αντίδραση κάθε οργανισμού στην καφεΐνη μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική,  ωστόσο αν θέλουμε να κοιμηθούμε νωρίς, είναι καλό να μην καταναλώσουμε καφέ 3 ώρες πριν κοιμηθούμε. Αντίθετα με κάποιους δημοφιλείς μύθους, η επίδραση της καφεΐνης περιορίζεται σε μερικές ώρες, έτσι η καφεΐνη δεν ενοχοποιείται για περιπτώσεις μακροχρόνιων αυπνιών.

Όταν είμαστε άρρωστοι: Δεν είναι σπάνιο να καταφεύγουμε στην τονωτική δράση του καφέ, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις πιέσεις μιας μέρας, όταν υποφέρουμε από γρίπη ή κρυολόγημα. Αν και ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας, η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει ήπια αφυδάτωση, ειδικά όταν το σώμα μας βρίσκεται υπό την πίεση κάποιας ασθένειας. Ακόμα, κάποια φάρμακα που μπορεί να παίρνουμε ενδεχομένως να μην αλληλοεπιδρούν καλά με την καφεΐνη – σε αυτή την περίπτωση, η συμβουλή του γιατρού που μας παρακολουθεί είναι απαραίτητη. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ίσως χρειαστεί αν μετριάσουμε ελαφρώς τους καφέδες που απολαμβάνουμε και πολύ σπάνια θα απαιτηθεί να απέχουμε εντελώς από τον καφέ.

Όταν έχουμε hangover: Αν και μετά από ένα ξενύχτι (που συνήθως περιλαμβάνει και κατανάλωση άφθονου αλκοόλ) αυτό που ίσως επιθυμούμε περισσότερο είναι ένας ζεστός καφές, οι επιστήμονες συνιστούν ότι ίσως είναι καλύτερο να μείνουμε μακριά από το αγαπημένο μας ρόφημα για κάποιες ώρες. Η μικρή αύξηση της πίεσης και των καρδιακών παλμών που δημιουργεί ένας καφές, αν και σε φυσιολογικές συνθήκες περνά εντελώς απαρατήρητη, ενδεχομένως να κάνει τον πονοκέφαλο του hangover ελαφρώς χειρότερο, ενώ δε βοηθά στην σωστή ενυδάτωση που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνέλθει από την ταλαιπωρία. Οι επιστήμονες συνιστούν 2-3 ώρες με άφθονο νερό προτού επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας συνήθεια του καφέ.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης (αλλά και της γαλουχίας), οι μητέρες πρέπει να προσέχουν την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης, τόσο μέσω του καφέ όσο και μέσω άλλων ροφημάτων. Μακριά από τον φόβο και τις υστερίες του παρελθόντος, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ασφαλής κατανάλωση καφεΐνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200mg την ημέρα.  Φυσικά, καθώς κάθε εγκυμοσύνη και κάθε εγκυμονούσα αποτελούν μοναδικές περιπτώσεις, πάντα πρέπει να ρωτάμε τη γνώμη του γυναικολόγου που μας παρακολουθεί.

Όταν είμαστε κάτω από κάποια ηλικία: Μπορεί σε αρκετά παιδιά, η συνήθεια του καφέ να φαίνεται δελεαστική, και τα γλυκά που έχουν γεύση καφέ μπορεί να κάνουν την παιδική επιθυμία για καφέ ακόμα πιο έντονη. Ωστόσο, είναι καλό τα παιδιά να μένουν μακριά από τον καφέ, τόσο επειδή η επίδραση της καφεΐνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα πολλαπλασιάζεται στις μικρές ηλικίες, όσο και γιατί ο παιδικός οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει αποτελεσματικά τον καφέ. Παρά την απουσία επίσημων οδηγιών για την κατανάλωση καφέ από τις μικρότερες ηλικίες, οι ειδικοί τονίζουν αφενός ότι η περιορισμένη χρήση καφέ είναι απίθανο να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό των παιδιών, αλλά από την άλλη, ότι μέχρι την ηλικία των 17 ετών είναι καλό να αποφεύγεται.

Όταν το επιβάλουν ιατρικοί λόγοι: Αν και ο καφές είναι ένας πραγματικός θησαυρός για τη ανθρώπινη υγεία, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και ωφέλιμος για πολλά όργανα και λειτουργίες του σώματός μας, συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να απαιτούν μείωση της κατανάλωσής του. Ασθενείς με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, με καρδιακές αρρυθμίες ή με έντονες κρίσεις άγχους ίσως είναι καλύτερο να απέχουν από τον καφέ, τουλάχιστον για όσο τους συμβουλεύει ο θεράπων ιατρός τους, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος για μια τέτοια γνωμάτευση.

 

Ο καφές είναι νόστιμος, απολαυστικός, εύκολος συνήθως να ετοιμαστεί και ταυτόχρονα ωφέλιμος για την υγεία μας. Ευτυχώς οι λόγοι που μπορούν να μας κρατήσουν μακριά του είναι λίγοι – κανείς δε μπορεί να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς καφέ.