Με την αφαίρεση των περιτών λιπιδίων, ο καφές γίνεται ελαφρύτερος και πιο φιλικός προς το στομάχι.
Κάθε τόσο, νέες τάσεις και μόδες ξεπηδούν στον χώρο του καφέ, που διαδίδονται αστραπιαία, όπως οι σπίθες σε πυρκαγιά. Μια τέτοια τάση, που εντάσσεται στη γενικότερη στροφή των καταναλωτών προς πιο υγειινά προϊόντα, είναι και η τάση του dewaxed καφέ, που σημειώνει ανοδικές τάσεις στο εξωτερικό και σύντομα θα γίνει θέμα συζήτησης και στην χώρα μας.
Ας γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την ιδιαίτερη μέθοδο επεξεργασίας του καφέ, προκειμένου να κατανοήσουμε γιατί αποκτά φανατικούς φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τι εννοούμε με τον όρο dewaxed coffee;
Ο όρος dewaxed (στα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί ως «αποκερωμένος») αναφέρεται στην αφαίρεση μια κατηγορίας λιπιδίων που βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια του ακατέργαστου, ωμού κόκκου του καφέ, και αναφέρονται ως waxes, λόγω της μορφής τους. Παρόλο που τα λιπίδια αυτά δεν αποτελούν ούτε το 0.5% των συνολικών λιπιδίων του πράσινου καφέ, απορροφούνται δύσκολα από τον οργανισμό και δεν χωνεύονται εύκολα από το στομάχι . Κάθε κιλό καβουρδισμένου καφέ περιέχει από 600 ως 1000 mg waxes, τα οποία μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα δυσάρεστα για όσους έχουν ευαίσθητα γαστερεντερικό σύστημα.
Πώς γίνεται η διαδικασία της «αποκέρωσης»;
Ο σκοπός της διαδικασίας αποκέρωσης είναι τα waxes στον καφέ να μην υπερβαίνουν τα 250 p.p.m. Για αυτό το λόγο, ακολουθείται μια μέθοδος που θυμίζει την αντίστοιχη μέθοδο αφαίρεσης της καφεϊνης, με χρήση του χημικού στοιχείου διχλωρομεθάνη, που έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρω αυτών των ανεπιθύμητων λιπιδίων, χωρίς να επηρεάζει την γεύση, την ποιότητα ή το άρωμα του καφέ. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως ενώ όλοι οι decaffeinated καφέδες είναι dewaxed, το αντίστροφο δεν ισχύει. H αφαίρεση των κερολιπιδίων μειώνει την περιεκτικότητα σε καφεϊνη, αλλά δεν καθιστά τον καφέ αποκαφενοποιημένο, καθώς για αυτό απαιτούνται πρόσθετες, διαφορετικές διαδικασίες. Τέλος, για την διαδικασία της αποκέρωσης υφίαστανται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται, προκειμένου ένας καφές να μπορεί να ονομαστεί dewaxed και να διατεθεί στο εμπόριο με αυτή τη σήμανση.
Που διαφέρει ο dewaxed καφές;
Η διαδικασία της αποκέρωσης του καφέ διατηρεί αναλλοίωτη την ποιότητά του και δεν επηρεάζει τη γεύση και το άρωμα του, όμως ο καφές έχει ελαφρύτερη αίσθηση, στρογγυλότερο χαρακτήρα και ίσως πιο δαμασμένη την ένταση του. Ακόμα, η οξύτητα του πέφτει σημαντικά, τονίζοντας περισσότερο τις γλυκές του νότες, ενώ η καφεϊνη συνήθως είναι σχετικά μειώμενη, αλλά σίγουρα παρούσα. Η σημαντικότερη διαφορά ενός αποκερωμένου καφέ είναι πως είναι σημαντικά πιο εύπεπτος, χωρίς να ερεθίζει το γαστρεντερικό σύστημα ακόμα και των ανθρώπων που έχουν ευαισθησίες και οι οποίοι μπορεί να επηρεάζονται από τον συμβατικό καφέ.
Mία γευστική πρόταση για dewaxed καφέ από την συλλογή του Coffees.gr
Lavazza Tierra Wellness Dewaxed 1000g σε κόκκους: H τελευταία προσθήκη στην σειρά Tierra της LAvazza είναι ένα ισορροπημένο και γλυκόπιοτο χαρμάνι espresso, που αποτελείται από ποιοτικούς κόκκους Arabica και Robusta από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Το μέτριο καβούρδισμα αναδεικνύει τις σοκολατένιες νότες, και ο χαρακτήρας του είναι ήπιος, αρωματικός και πολύ εύγεστος. Χάρη στην πρωτοποριακή μέθοδο "dewaxing", το μεγαλύτερο μέρος των λιπιδίων που καλύπτουν τον πράσινο κόκκο του καφέ αφαιρούνται με φυσικό τρόπο, με αποτέλεσμα ένα καφέ με χαμηλότερη οξύτητα, απαλότερη γεύση, λιγότερη καφεϊνη και πολύ πιο φιλικό προς το στομάχι .
Αν αγαπάτε τον καφέ, και ψάχνετε μια λύση για τον απολαμβάνετε κάθε ώρα της ημέρας ή αν θέλετε ο espresso να μην ταράζει το ευαίσθητο στομάχι σας, τότε ο dewaxed καφές ίσως γίνει η νέα σας αγαπημένη συνήθεια.