ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Απλή, εύκολη και παραδοσιακή κρέμα καφέ

06/11/2020
από coffees.gr

Ένα απλό, αλλά πεντανόστιμο γλυκό με άρωμα καφέ.

Υπάρχουν γλυκά πολύπλοκα και περιπετειώδη, με αντιθέσεις στις υφές, τις γεύσεις και τα αρώματα, με μπόλικα υλικά, με εξιδεικευμένες τεχνικές και εντυπωσιακά σερβιρίσματα που κλέβουν τις εντυπώσεις. Και υπάρχουν και τα απλά, ταπεινά γλυκάκια, που δεν απαιτούν παρά ελάχιστα υλικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα comfort επιδόρπια, που μας θυμίζουν ίσως τις μαμάδες ή τις γιαγιάδες μας, δεν είναι απλά λύσεις ανάγκης, μα αγαπημένες γεύσεις στις οποίες γυρίζουμε ξανά και ξανά.

Η κρέμα, το απλό γλυκό από γάλα, κορνφλάουρ, ζάχαρη και αυγά, είναι παλιομοδίτικο και διαχρονικό ταυτόχρονα. Από τα πολύ παλιά ζαχαροπλαστεία, μέχρι το ψυγείο της γιαγιάς και το κλείσιμο των δείπνων των μαμάδων μας, είναι ένα επιδόρπιο που γίνεται εύκολα, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Η δική μας εκδοχή, φυσικά, αρωματίζεται με έντονο στιγμιαίο καφέ, που της δίνει μοναδική, έντονη γεύση.

 

Τι χρειαζόμαστε για την εύκολη κρέμα καφέ;

  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 3 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 1 ½ κούπα πλήρες γάλα
  • ½ κούπα ολόπαχη κρέμα γάλακτος
  • 2 κρόκους αυγού
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι

 

Πώς ετοιμάζουμε την εύκολη κρέμα καφέ;

  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε καλά το γάλα, την κρέμα γάλακτος, και τους κρόκους
  • Βάζουμε το μείγμα σε τηγάνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ, τον καφέ και το αλάτι
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δημιουργηθούν φυσαλίδες, περίπου για 10 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά, και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη
  • Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, και όσο είναι ακόμα ζεστό, προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι, και ανακατεύουμε.
  • Μοιράζουμε σε ατομικά μπολάκια ή φόρμες κλείνουμε ερμητικά με πλαστική μεμβράνη
  • Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν σερβίρουμε.

 

Συμβουλές για εύκολη και νόστιμη κρέμα καφέ

  • Το γάλα, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και οι κρόκοι των αυγών καλό είναι ναι είναι σε θερμοκρασία δωματίου
  • Προσοχή στο ανακάτεμα: θέλουμε η κρέμα να σφίξει σιγά σιγά, χωρίς να καεί ή να σβολιάσει!
  • Αντί για στιγμιαίο καφέ, μπορούμε να προσθέσουμε έναν διπλό espresso. Η γεύση θα είναι λιγότερο έντονη, αλλά το γλυκό μας πιο αρωματικό
  • Μια ιδιαίτερη ιδέα για το σερβίρισμα: βάζοντας λίγο λιγότερο καφέ στην κρέμα μας και κάνοντας την ελαφρύτερη, μπορούμε να φτιάξουμε μια απλή κρέμα στιγμαίου καφέ, εμπνευσμένη από τον καφέ Dalgona, για να σερβίρουμε το γλυκό μας. Απλά, χτυπάμε με μίξερ δυο κουταλιές στιγμαίου καφέ, δυο κουταλιές ζάχαρη και δύο κουταλιές νερό. Μόλις σφίξει, σερβίρουμε την κρέμα με την μους Dalgona που έχουμε φτιάξει.
  • Το ερμητικό κλείσιμο με μεμβράνη βοηθά στο να μη δημιουργηθούν φυσαλίδες στην επιφάνεια και η κρέμα μας να έχει λεία και ομαλή επιφάνεια.
  • Διατηρείται στο ψυγείο για μερικές (3-4) ημέρες.
  • Δεν είναι κατάλληλη για παιδιά, αφού περιέχει καφέ
  • Μπορούμε να σερβίρουμε με κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή με 1-2 κόκκους καφέ.

 

Νόστιμο και απολαυστικό γλυκό δε σημαίνει κατ’ ανάγκην πολύπλοκες και απαιτητικές συνταγές – με ελάχιστα υλικά και καθόλου εμπειρία, μπορούμε να ετοιμάσουμε στο λεπτό μια απολαυστική κρέμα καφέ!