ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Kόστα Ρίκα: καφές από τη χώρα των Πλούσιων Ακτών

23/03/2021
από coffees.gr

Φρουτώδης καφές με ζωηρή οξύτητα από τη χώρα των δασών και των ηφαιστείων.

H Kόστα Ρίκα είναι μια μικρή σχετικά χώρα της Κεντρικής Αμερικής, με 5.000.000 περίπου πληθυσμό, που συνορεύει με την Νικαράγουα και τον Παναμά και βρέχεται τόσο από την Καραϊβική όσο και από την Ειρηνικό Ωκεανό. Κατοικούνταν από σημαντικούς πολιτισμούς ήδη από την Προκολομβιανή Περιόδο, και οι εξερευνητές που πρωτοέφτασαν σε αυτή την ονόμασαν «Πλούσια Ακτή», τόσο λόγω των εύφορων εδαφών της, όσο και λόγω των χρυσών κοσμημάτων των ιθαγενών κατοίκων της. Πέρασε στα χέρια των Ισπανών την εποχή των ανακαλύψεων, και κατέκτησε την ανεξαρτησία της (και μια αξιοσημείωτη, για χώρα της Λατινικής Αμερικής, σταθερότητα έκτοτε) το 1821.

Η Κόστα Ρίκα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, λόγω των συγκλονιστικών τοπίων της, της τεράστιας χλωρίδας και πανίδας της, και των παρθένων οικοσυστημάτων που φιλοξενεί – όμως είναι γνωστή και για ένα από τα βασικά της εξαγώγιμα προϊόντα, τον καφέ. Ο καφές της Κόστα Ρίκα κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των καφελατρών, μια τάση που αναμένεται να μείνει σταθερή και στα επόμενα χρόνια. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα!

 

Σύντομη Ιστορία του Καφέ στην Κόστα Ρίκα

Η καλλιέργεια του καφέ ξεκινά στην Κόστα Ρίκα στα τέλη του 18ου αιώνα, με ρίζες καφεόδεντρων που εισήχθησαν στην χώρα απευθείας από την Αιθιοπία, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς. Ήδη από τον 19ο αιώνα, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από τις επίσημες αρχές της χώρας για την τυποποίηση και την εντατικοποίηση της καλλιέργειας, με διανομή γης για φυτείες καφέ σε όποιον ακτήμονα ενδιαφερόταν. Σύντομα, ο καφές ξεπέρασε σε εξαγωγική αξία προϊόντα όπως ο καπνός, το κακάο και η ζάχαρη, για τα οποία φημιζόταν η Κόστα Ρίκα.

Η παραγωγή του καφέ συνεχίζει να επεκτείνεται, μέχρι που το 1843 ένα πλοίο φορτωμένο καφέ από την Κόστα Ρίκα φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σύντομα οι δύο χώρες συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες, κάτι που απογείωσε την καλλιέργεια του καφέ στη χώρα. Οι έμποροι του καφέ και οι μεγάλοι καλλιεργητές γίνονται  η νέα αστική τάξη της χώρας: το σιδηροδρομικό της δίκτυο αλλά και το Εθνικό της Θέατρο χρηματοδοτούνται ακριβώς από αυτά τα χρήματα.

Ο καφές καλλιεργείται σε οκτώ διαφορετικές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται αρκετές περιοχές υψηλού υψομέτρου, που φημίζονται για την ποιότητα των κόκκων που παράγουν, όπως το Tarazzu. Το μικροκλίμα της περιοχής, το υψόμετρο αλλά και τα ηφαίστεια της Κόστα Ρίκα δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια καφέ, κάτι που φαίνεται και από την υψηλή ποιότητά του.

Σήμερα, ο καφές είναι το το τρίτο πιο σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, απασχολώντας σχεδόν το 1/3 του αγροτικού της δυναμικού και συμμετέχοντας στο ΑΕΠ της χώρας με το εντυπωσιακό ποσοστό του 20%. Παρόλο που η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή χώρα, συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στις 15 πρώτες καφεοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, γεγονός που δείχνει χωρίς αμφιβολία τη σημασία του καφέ για την οικονομία της, ενώ ο κλάδος του καφέ παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις.

 

Tι γεύση έχει ο καφές από την Κόστα Ρίκα;

Αν και η έκταση της δεν είναι μεγάλη, η Κόστα Ρίκα έχει καφεοπαραγωγούς περιοχές σχεδόν σε ολόκληρο το εύρος της, κάτι που κάνει το γευστικό προφίλ των καφέδων της αρκετά ευρύ. Γενικά, οι καφέδες από την Κόστα Ρίκα συγκαταλέγονται ανάμεσα στους καλύτερους της Κεντρικής Αμερικής, με κύριο χαρακτηριστικό τους την φρουτώδη, παιχνιδιάρικη οξύτητα. Γευστικές νότες που μπορεί να συνταντήσει κανείς σε έναν καλό καφέ από την Κόστα Ρίκα είναι αυτές των εσπεριδοειδών, των λευκόσαρκων φρούτων, αλλά και της καστανής ζάχαρης ή της καραμέλας, σε κάποιες περιπτώσεις.

Αν και οι κόκκοι του καφέ από την Κόστα Ρίκα χρησιμοποιούνται και σε blends espresso, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι εταιρείες που επιλέγουν να τους διαθέσουν σαν μονοποικιλιακή επιλογή, καθώς το κοινό τους είναι φανατικό. Αξίζει να σημιωθεί βέβαια πως ο καφές που παράγεται στην Κόστα Ρίκα είναι κατά αποκλειστικότητα Arabica, αφού στην χώρα δεν παράγεται καθόλου Robusta.

 

 

Τρεις προτάσεις γεμάτες γεύση από την Κόστα Ρίκα 

New York Monorigini Costa Rica 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την Κόστα Ρίκα, με την εγγύηση της Ιταλικής New York. Το σώμα είναι ισορροπημένο, το άρωμα δυνατό και στη γεύση κυριαρχούν οι νότες εσπεριδοειδών με μια ιδέα από κακάο και μπαχαρικά. Η ανεβαστική οξύτητα είναι χαρακτηριστική του terroir της Κόστα Ρίκα.

Caffè Lab Costa Rica Tournon SHB 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την Κόστα Ρίκα, με την εγγύηση της Ιταλικής Caffe Lab, που ειδικεύεται σε μονοποικιλακούς καφέδες σπάνιας προέλευσης. Προέρχεται από φυτείες υψηλού υψομέτρου και ηφαιστειακού εδάφους στην περιοχή Tournon και χαρακτηρίζεται από φρουτώσεις νότες με αρώματα μήλου και μούρων, ενώ ισορροπεί απολαυστικά μεταξύ οξύτητας και γλυκύτητας.

Κάψουλες Nespresso Συμβατές 101Caffè Costa Rica 12 τεμάχια: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την Κόστα Ρίκα, από φυτείες στα βουνά Tarrazu,  σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 1200 ως 2000 μέτρα. Το μικροκλίμα της περιοχής και τα πλούσια ηφαιστειακά εδάφη δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια ενός καφέ με έντονα αρώματα, απολαυστική οξύτητα και επίμονη γεύση.

 

To ταξίδι στις χώρες και τις γεύσεις το καφέ συνεχίζεται, και είναι μαγικό, όπως και το άρωμα ενός espresso με κόκκους από τις τροπικές φυτείες της Πλούσιας Ακτής, της Κόστα Ρίκα!