Μια μεγάλη δύναμη στο χώρο του καφέ αντεπιτίθεται.
Όποιος αγαπά τον espresso, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει δοκιμάσει Κολομβιανό καφέ. Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, η Κολομβία φημίζεται για τον εύγεστο και αρωματικό της Arabica, που βρίσκει το δρόμο του σε πολλά χαρμάνια για espresso, από τα πιο γνωστά και εμπορικά μέχρι τα πιο σπέσιαλ και εξεζητημένα.
Ο καφές της Κολομβίας είναι ένας καφές που αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα – είμαστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στην Νότια Αμερική;
Σύντομη ιστορία του Κολομβιανού Καφέ
Η εισαγωγή των πρώτων καφεόδεντρων στην Κολομβία γίνεται στις αρχές του 19ου αιώνα, με πρωτοβουλία ενός ιεραπόστολου, του Francisco Romero. Η διάδοση της καλλιέργειας ήταν ιδιαίτερα αργή, ενώ η δυσπιστία των αγροτών αλλά και οι εμφύλιες συρράξεις έκαναν τα πράγματα ακόμα δυσκολότερα. Ωστόσο, στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, ο κλάδος άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία, κάτι που είχε ως επακόλουθο και την ίδρυση του «Εθνικού Οργανισμού Καφεοπαραγωγών της Κολομβίας», που αποδείχθηκε αποφασιστικό βήμα για την περεταίρω ανάπτυξη και διάδοση του Κολομβιανού καφέ.
Ο Εθνικός Οργανισμός δημιούργησε στα sixties και την δική του μασκότ, τον Juan Valdez. O Juan είναι ένα κολομβιανός αγρότης με poncho, καπέλο και μουστάκι, που κουβαλά σακιά με καφέ πάνω στο πιστό του μουλάρι, την Conchita. Ο Juan χρησιμοποιήθηκε για να ξεχωρίζει τους καφέδες που έχουν ως αποκλειστική προέλευση την Κολομβία, ενώ με τα χρόνια έγινε μια πολύ αγαπητή φιγούρα στο Κολομβιανό κοινό.
Σήμερα, η Κολομβία είναι μια πραγματικά υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο του καφέ, αφού είναι η τρίτη μεγαλύτερη καφεοπαραγωγός χώρα του κόσμου, πίσω μόνο από την Βραζιλία και το Βιετνάμ – ωστόσο, μιας και το Βιετνάμ παράγει κυρίως Robusta, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της βραζιλιάνικης παραγωγής αφορά και αυτό καφέ Robusta, η Κολομβία είναι πρώτη σε παραγωγή καφέ Arabica σε ολόκληρο τον κόσμο, με περισσότερα από 11.500.000 τσουβάλια κάθε χρόνο. Η καλλιέργεια του καφέ στην Κολομβία αντιπροσωπεύει το 40% σχεδόν της συνολικής αγροτικής παραγωγής της χώρας, αλλά και το 4% του ΑΕΠ της, ενώ από το 2007 ο Κολομβιανός καφές θεωρείται προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
Που καλλιεργείται ο φημισμένος καφές της Κολομβίας;
Ο Κολομβιανός καφές παράγεται, κατά πλειοψηφία, στην περιοχή της χώρας που ονομάζεται «Τρίγωνο του Καφέ». Το μικροκλίμα της περιοχής επηρεάζεται από τις Κολομβιανές Άνδεις, ενώ η θερμοκρασία, η πλούσια βλάστηση και οι συχνές βροχοπτώσεις εγγυώνται τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια του καφέ, αλλά και για την ποιότητά του. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν μικροκαλλιέργειες και εκτός του «τριγώνου του καφέ», οι οποίες εστιάζουν κυρίως στην ποιότητα και όχι στην μαζική παραγωγή και ανήκουν σε νέους αγρότες, που επιθυμούν να κάνουν τη διαφορά.
Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η καλλιέργεια του καφέ για την Κολομβία είναι και το γεγονός πως η Unesco πρόσθεσε το «Πολιτιστικό Τοπίο Καλλιέργειας του Καφέ στην Κολομβία» στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2011, ενώ πολλές φυτείες αλλά και πόλεις που έχουν στηθεί γύρω από τις καλλιέργειες του καφέ αποτελούν πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, για λάτρεις του καφέ και όχι μόνο.
Τι γεύση έχει ο Κολομβιανός καφές;
Ο Κολομβιανός καφές, όπως και άλλοι καφέδες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, χαρακτηρίζεται από ισορροπία. Συνήθως, οι Κολομβιανοί καφέδες χαρακτηρίζονται από γλυκύτητα, μέτριο σώμα και φυσιολογική οξύτητα. Στην γευστική παλέτα των καφέδων της Κολομβίας κυριαρχούν οι νότες καραμέλας και ξηρών καρπών, ενώ δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα τα απαλά ανθικά αρώματα και η φρουτώδης επίγευση. Λόγω του χαρακτήρα τους, οι Κολομβιανοί καφέδες χρησιμοποιούνται ευρέως σε χαρμάνια, αφού μέσω της ανάμειξης μπορούν να «τιθασεύσουν» καφέδες με διαφορετικά γευστικά προφίλ, όπως για παράδειγμα τους τραχείς ασιατικούς κόκκους ή τους εξωτικούς, γεμάτους οξύτητα καφέδες της Αφρικής, ενώ ταιριάζουν εξαιρετικά και με δυνατό Robusta. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η Κολομβία άρχισε να θεωρείται υπολογίσιμος «παίκτης» και στη σκηνή των specialty καφέδων και δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του καφέ που προτιμούν να απολαμβάνουν τον καφέ της Κολομβίας σαν μονοποικιλιακό, ιδανικά σε espresso.
Τρεις προτάσεις με άρωμα από Κολομβία, από τη συλλογή του Coffees.gr
Rhodigium Colombia Supremo: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από Κολομβιανές φυτείες υψηλού υψομέτρου. Ο σοκολατένιος του χαρακτήρας και οι πικάντικες νότες του τονίζονται ιδιαίτερα από το παραδοσιακό καβούρδισμα στα ξύλα.
Paradiso Colombia Huila: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την Κολομβία, από την φάρμα Finca Salcedo στην επαρχία Huila. Τα καφεόδεντρα της ποικιλίας Caturra μεγαλώνουν σε υψόμετρο 1200 - 1400 μέτρων σε μια περιοχή που φημίζεται για το ήπιο και υγρό κλίμα της. Στο φλιτζάνι, ο καφές έχει έντονα φρουτώδη χαρακτήρα, με νότες εσπεριδοειδών και λαμπερή οξύτητα, ενώ το σώμα είναι ιδιαίτερα ισορροπημένο.
New York Monorigini Colombia: Mονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από φυτείες υψηλού υψομέτρου στην Κολομβια. Χαρακτηρίζεται από πολύπλοκη γεύση, στην οποία κυριαρχούν οι νότες σοκολάτας και φουντουκιού, παράλληλα με τον φρουτώδη χαρακτήρα.
O καφές είναι ένα μεγάλο ταξίδι – κι αν η Κολομβία μας πέφτει μακριά, μπορούμε πάντα να βρούμε τον Juan Valdez και την Conchita του και να μεταφερθούμε στην Νότια Αμερική με μερικές μόνο γουλιές.