ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Cold Brew : Απολαυστικός, δροσιστικός και πανεύκολος να τον φτιάξουμε στο σπίτι !

11/07/2018
από coffees.gr

Στην Ελλάδα, συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε κρύους και παγωμένους καφέδες περισσότερο από τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Μετά τον φραπέ και τον φρέντο, ένας νέος καφές, ο  Cold Brew, αρχίζει να απασχολεί τους λάτρεις του καφέ. 

O Cold Brew είναι η παγωμένη έκδοση του καφέ φίλτρου – με την καθοριστική διαφορά ότι δεν πρόκειται για καφέ φίλτρου που έχει κρυώσει η ψυχθεί, αλλά, όπως φανερώνει και το όνομά του, για καφέ που έχει εκχυλιστεί εξαρχής σε κρύο νερό. Αντίθετα με τις γνωστές μεθόδους εκχύλισης, που απαιτούν ζεστό νερό, ο Cold Brew εκχυλίζεται σε κρύο νερό, κάτι που κάνει την διαδικασία σημαντικά πιο χρονοβόρα από τις συμβατικές μεθόδους - η παρασκευή του Cold Brew μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 24 ώρες.  

Ο διαφορετικός τρόπος εκχύλισης επηρεάζει τόσο την χημική σύσταση του Cold Brew, όσο και την γεύση του. Καθώς η διαδικασία είναι πιο ήπια και οι θερμοκρασίες χαμηλότερες, ο cold brew είναι πιο γλυκός από τον συμβατικό καφέ, με λιγότερη οξύτητα  και γεμάτος φρουτώδη αρώματα.  Η γλυκύτητα του Cold Brew κάνει πολλούς που τον δοκιμάζουν για πρώτη φορά πιστεύουν ότι έχει ελαφριά περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθώς η απουσία της «πικράδας» του καφέ και η αρωματική του παλέτα μπορούν να μπερδέψουν ένα ουρανίσκο που δεν είναι συνηθισμένος στη γεύση του.

Αν και ο Cold Brew έγινε δημοφιλής κατά την τελευταία δεκαετία, οι ρίζες του είναι κατά πολύ παλαιότερες και εντοπίζονται στην Ιαπωνία. Η μέθοδος της εκχύλισης του καφέ με κρύο νερό ήταν γνωστή στην Ιαπωνία σχεδόν από την εποχή της εισαγωγής του καφέ στην Άπω Ανατολή, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον καφέ του Κιότο, που θυμίζει αρκετά το ρόφημα που σήμερα  γνωρίζουμε ως Cold Brew. Στη συνέχεια, μία παρόμοια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα σε αμερικάνικα στρατόπεδα, ως ένας εύκολος τρόπος μαζικής παρασκευής καφέ για εκατοντάδες άτομα.  Στην σημερινή του μορφή, ο Cold Brew ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, κυριότερα από την Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο και η μόδα του εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν και είναι συνδεδεμένος με hipster στέκια ή και με δημοφιλείς αλυσίδες καφέ, o Cold Brew θα σας εκπλήξει με το πόσο εύκολα μπορεί να ετοιμαστεί στο σπίτι. Για την ακρίβεια, είναι πιο εύκολος στην ετοιμασία του από οποιονδήποτε άλλο καφέ – απαιτεί μονάχα λίγο πειραματισμό, προκειμένου να τον προσαρμόσουμε στη δική μας, προσωπική γεύση.

  

Tι χρειαζόμαστε για να ετοιμάσουμε Cold Brew; 

  • Καφέ φίλτρου (μέτρια αλεσμένο)
  • Νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • Ένα βάζο
  • Ένα τουλπάνι ή βαμβακερό πανί

 

Πώς ετοιμάζουμε τον Cold Brew;

  • Τοποθετούμε τον καφέ μας στον πάτου του βάζου.
  • Προσθέτουμε το νερό (η αναλογία που χρησιμοποιούμε είναι 1 μέρος καφέ για έξι μέρη νερό, δηλαδή περίπου 170 γραμμάρια καφέ για 1 λίτρο νερό) και ανακατεύουμε απαλά για 10’’.
  • Τοποθετούμε το βάζο με τον καφέ και το νερό στο ψυγείο, όπου θα μείνει για τουλάχιστον 12 ώρες .
  • Όταν βγάλουμε το βάζο από το ψυγείο, φιλτράρουμε  αργά και προσεκτικά τον καφέ μας με το βαμβακερό ύφασμα. Αν απαιτείται, επαναλαμβάνουμε δύο ή τρεις φορές, καθώς ο καφές μας πρέπει να είναι διαυγής.
  • Μπορούμε να τον τοποθετήσουμε σε ένα μπουκάλι, ή να τον μοιράσουμε σε ατομικά μπουκαλάκια, για να τον αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.
  • Σερβίρουμε με πάγο.

 

Συμβουλές για έναν απολαυστικό Cold Brew: 

  • Το σωστό άλεσμα του καφέ είναι καθοριστικής σημασίας: ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι μέτρια αλεσμένος, με υφή που να θυμίζει χοντρό αλάτι. Αν ο καφές μας είναι λεπτότερα αλεσμένος, μπορεί να καταλήξουμε σε ένα θολό, λασπώδες ρόφημα.
  • Αφήνουμε τον καφέ να εκχυλιστεί για τουλάχιστον 12 ώρες. Όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο πιο έντονη γεύση θα έχει το ρόφημά μας και τόσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Δεν το αφήνουμε ποτέ πάνω από 24 ώρες, γιατί το ρόφημα μας θα αρχίσει να πικρίζει και να χάνει την ιδιαίτερη γεύση του.
  • Το ίδιο ισχύει και για την αναλογία καφέ και νερού : περισσότερος καφές κάνει τον Cold Brew δυνατότερο. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με την αναλογία 1:6 και να πειραματιστούμε, προκειμένου να φτάσουμε στην γεύση ταιριάζει στο προσωπικό μας γούστο. Πολλοί χρησιμοποιούν την αναλογία 1:8, που παράγει ρόφημα με λιγότερο έντονη γεύση.
  • Είναι σημαντικό, μετά το τέλος της εκχύλισης, να φιλτράρουμε προσεκτικά τον καφέ μας πριν την αποθήκευσή του. Σε αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο ο καφές μας θα είναι θολός, γεμάτος αιρούμενα σωματίδια, αλλά και η εκχύλιση θα συνεχίζεται, κάνοντας τον όλο και δυνατότερο (και πιο πικρό).
  • Είναι καλό το βάζο μας, αλλά και τα μπουκάλια αποθήκευσης, να είναι αποστειρωμένα : 15 λεπτά στο φούρνο στους 100 βαθμούς κελσίου αρκούν για μια οικιακή αποστείρωση.
  • Μπορούμε να διατηρήσουμε τον Cold Brew στο ψυγείο μέχρι και είκοσι μέρες.
  • Πολλοί τον προτιμούν σκέτο, αλλά ο Cold Brew ταιριάζει πολύ και με λίγο κρύο γάλα ! Δοκιμάστε και προσαρμόστε τον στη δική σας γεύση. Συνήθως πάντως δεν χρειάζεται ζάχαρη, καθώς ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του είναι και η γλυκιά επίγευση.
  • Ο Cold Brew, από την φύση του, είναι ηπιότερος από άλλους παγωμένους καφέδες. Ο πάγος που λιώνει μπορεί να τον αραιώσει, αλλοιώνοντας την γεύση του. Μια καλή ιδέα για να αποφύγουμε την αραίωση είναι να τον σερβίρουμε με παγάκια Cold Brew, ώστε να μένει ο καφές μας κρύος, διατηρώντας ταυτόχρονα τη γεύση του ! 

 

Το μοντέρνο του σήμερα, είναι το κλασικό του αύριο - και ειναι σχεδόν σίγουρο πως αυτή την πορεία θα ακολουθήσει και ο Cold Brew, που έχει ήδη κατακτήσει εκατομμύρια καφελάτρες σε όλο τον κόσμο! 

 

Ανακαλύψτε χαρμάνια καφέ ιδανικά για Cold Brew!

Καφές Espresso Lavazza Tierra Colombia 1000g σε κόκκους: 100% Arabica καφές από την Κολομβία, με φρουτώδη χαρακτήρα και νότες lime και γιασεμιού, που αναδεικνύονται ιδανικά στην ψυχρή εκχύλιση.

Καφές Espresso O'Ccaffè Crema e Aroma 100% Arabica 1000g σε κόκκους: O συνδυασμός κόκκων Arabica από την Αιθιοπία και το Περού δίνει ένα εξαιρετικό γευστικό προφίλ με νότες γλυκόριζας στο τελείωμα, που ταιριάζει στο χαρακτήρα του Cold Brew.

Καφές Espresso Jacobs Selezione 1000g σε κόκκους: Τέσσερις ποικιλίες Arabica από τέσσερις χώρες (Γουατεμάλα, Βραζιλία, Κολομβία, Αιθιοπία) συνδυάζονται αρμονικά σε ένα πολύ αρωματικό και γευστικό blend)