Στην Ελλάδα, συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε κρύους και παγωμένους καφέδες περισσότερο από τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Μετά τον φραπέ και τον φρέντο, ένας νέος καφές, ο Cold Brew, αρχίζει να απασχολεί τους λάτρεις του καφέ.
O Cold Brew είναι η παγωμένη έκδοση του καφέ φίλτρου – με την καθοριστική διαφορά ότι δεν πρόκειται για καφέ φίλτρου που έχει κρυώσει η ψυχθεί, αλλά, όπως φανερώνει και το όνομά του, για καφέ που έχει εκχυλιστεί εξαρχής σε κρύο νερό. Αντίθετα με τις γνωστές μεθόδους εκχύλισης, που απαιτούν ζεστό νερό, ο Cold Brew εκχυλίζεται σε κρύο νερό, κάτι που κάνει την διαδικασία σημαντικά πιο χρονοβόρα από τις συμβατικές μεθόδους - η παρασκευή του Cold Brew μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 24 ώρες.
Ο διαφορετικός τρόπος εκχύλισης επηρεάζει τόσο την χημική σύσταση του Cold Brew, όσο και την γεύση του. Καθώς η διαδικασία είναι πιο ήπια και οι θερμοκρασίες χαμηλότερες, ο cold brew είναι πιο γλυκός από τον συμβατικό καφέ, με λιγότερη οξύτητα και γεμάτος φρουτώδη αρώματα. Η γλυκύτητα του Cold Brew κάνει πολλούς που τον δοκιμάζουν για πρώτη φορά πιστεύουν ότι έχει ελαφριά περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθώς η απουσία της «πικράδας» του καφέ και η αρωματική του παλέτα μπορούν να μπερδέψουν ένα ουρανίσκο που δεν είναι συνηθισμένος στη γεύση του.
Αν και ο Cold Brew έγινε δημοφιλής κατά την τελευταία δεκαετία, οι ρίζες του είναι κατά πολύ παλαιότερες και εντοπίζονται στην Ιαπωνία. Η μέθοδος της εκχύλισης του καφέ με κρύο νερό ήταν γνωστή στην Ιαπωνία σχεδόν από την εποχή της εισαγωγής του καφέ στην Άπω Ανατολή, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον καφέ του Κιότο, που θυμίζει αρκετά το ρόφημα που σήμερα γνωρίζουμε ως Cold Brew. Στη συνέχεια, μία παρόμοια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα σε αμερικάνικα στρατόπεδα, ως ένας εύκολος τρόπος μαζικής παρασκευής καφέ για εκατοντάδες άτομα. Στην σημερινή του μορφή, ο Cold Brew ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, κυριότερα από την Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο και η μόδα του εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αν και είναι συνδεδεμένος με hipster στέκια ή και με δημοφιλείς αλυσίδες καφέ, o Cold Brew θα σας εκπλήξει με το πόσο εύκολα μπορεί να ετοιμαστεί στο σπίτι. Για την ακρίβεια, είναι πιο εύκολος στην ετοιμασία του από οποιονδήποτε άλλο καφέ – απαιτεί μονάχα λίγο πειραματισμό, προκειμένου να τον προσαρμόσουμε στη δική μας, προσωπική γεύση.
Tι χρειαζόμαστε για να ετοιμάσουμε Cold Brew;
Πώς ετοιμάζουμε τον Cold Brew;
Συμβουλές για έναν απολαυστικό Cold Brew:
Το μοντέρνο του σήμερα, είναι το κλασικό του αύριο - και ειναι σχεδόν σίγουρο πως αυτή την πορεία θα ακολουθήσει και ο Cold Brew, που έχει ήδη κατακτήσει εκατομμύρια καφελάτρες σε όλο τον κόσμο!
Ανακαλύψτε χαρμάνια καφέ ιδανικά για Cold Brew!
Καφές Espresso Lavazza Tierra Colombia 1000g σε κόκκους: 100% Arabica καφές από την Κολομβία, με φρουτώδη χαρακτήρα και νότες lime και γιασεμιού, που αναδεικνύονται ιδανικά στην ψυχρή εκχύλιση.
Καφές Espresso O'Ccaffè Crema e Aroma 100% Arabica 1000g σε κόκκους: O συνδυασμός κόκκων Arabica από την Αιθιοπία και το Περού δίνει ένα εξαιρετικό γευστικό προφίλ με νότες γλυκόριζας στο τελείωμα, που ταιριάζει στο χαρακτήρα του Cold Brew.
Καφές Espresso Jacobs Selezione 1000g σε κόκκους: Τέσσερις ποικιλίες Arabica από τέσσερις χώρες (Γουατεμάλα, Βραζιλία, Κολομβία, Αιθιοπία) συνδυάζονται αρμονικά σε ένα πολύ αρωματικό και γευστικό blend)