Λιγότερη οξύτητα, αλλά περισσότερη καφεϊνη!
Ο καφές ψυχρής εκχύλισης, ή αλλιώς Cold Brew, κατακτά μέρα με τη μέρα νέους οπαδούς, κυρίως χάρη στην μοναδική του γεύση και το διακριτικό του άρωμα. Παράλληλα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο Cold Brew είναι καλύτερος για την ανθρώπινη υγεία. Τι ισχύει πραγματικά;
O Cold Brew διαφέρει από τους υπόλοιπους παγωμένους καφέδες όχι μόνο στην γεύση και στο άρωμά του, μα κατά κύριο λόγο στον τρόπο παρασκευής του. Ενώ οι περισσότεροι καφέδες εκχυλίζονται σε ζεστό νερό, και στη συνέχεια ψύχονται με διάφορους τρόπους, προκειμένου να καταναλωθούν παγωμένοι, ο Cold Brew εκχυλίζεται σε νερό που είναι είτε κρύο είτε σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτός ο διαφορετικός μηχανισμός εκχύλισης προικίζει τον καφέ με διαφορετικές ιδιότητες - μερικές από τις οποίες αφορούν και την ανθρώπινη υγεία.
Είναι ο καφές Cold Brew πιο υγιεινός από τους άλλους καφέδες;
Ο καφές ψυχρής εκχύλισης έχει λιγότερη οξύτητα…
Μια από τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις που μπορεί να προκληθούν από την υπερβολική κατανάλωση καφέ, έχουν να κάνουν με το στομάχι και το πεπτικό σύστημα. Άνθρωποι που υποφέρουν από ευερέθιστο έντερο ή από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συχνά πρέπει να κόψουν τον καφέ, καθώς επιδεινώνει την κατάστασή τους. Οι (ήπιες συνήθως) ενοχλήσεις οφείλονται στα οξέα του καφέ.
Ο καφές, ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο εκχύλισης, παρουσιάζει οξύτητα που είναι ευχάριστη στη γεύση και εντελώς ακίνδυνη για τον μέσο άνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα επιβαρυντική για όσους έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα. Η οξύτητα του καφέ, ή για να είμαστε ακριβείς, τα στοιχεία που ανεβάζουν το PH του καφέ, αυξάνονται με την θερμοκρασία της εκχύλισης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καφές ψυχρής εκχύλισης να έχει σημαντικά μικρότερη οξύτητα από οποιοδήποτε ζεστό καφέ.
Αν και τα ευρήματα αυτά δεν έχουνε μελετηθεί διεξοδικά, εργαστηριακές έρευνες δείχνουν πως ενώ το pH του ζεστού καφέ κυμαίνεται συνήθως γύρω στο 5, το pH του Cold Brew είναι σημαντικά μικρότερο, αφού συνήθως βρίσκεται κοντά στο 2-3, κάτι που καθιστά τον καφέ ψυχρής εκχύλισης λιγότερο όξινο.
Αν κάποιος υποφέρει από το στομάχι του και παρουσιάζει ευαισθησία στα οξέα του καφέ, ο Cold Brew ίσως είναι μια πολύ καλή λύση! Εξυπακούεται βέβαια, ότι για σοβαρές παθήσεις, ακολουθούμε πάντα – και μόνο – τις συμβουλές του θεράποντα γιατρού.
…αλλά έχει περισσότερη καφεΐνη!
Ο υπολογισμός της καφεΐνης που έχει ένα ποτήρι καφέ ψυχρής εκχύλισης δεν είναι εύκολη υπόθεση, κυρίως λόγω του γεγονότος πως δεν υπάρχει μια μοναδική, ευρέως γνωστή τεχνική παρασκευής του, όπως λόγου χάρη συμβαίνει με τον espresso. Έτσι, ανάλογα με την αναλογία καφέ και νερού που χρησιμοποιούμε, με τον χρόνο εκχύλισης αλλά και με την θερμοκρασία του νερού, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά. Μετρήσεις που έχουν γίνει με δείγματα από μεγάλες αλυσίδες καφέ, εμφιαλωμένους Cold Brew αλλά και σπιτικές παρασκευές, δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις στα ποσοστά καφεΐνης.
Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός πως ο καφές ψυχρής εκχύλισης έχει σημαντικά περισσότερη καφεΐνη από άλλους αντίστοιχους καφέδες, ζεστούς ή παγωμένους, με τα ποσοστά να εμφανίζονται αυξημένα ως και 20-30%. Αν κάποιος προσέχει την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης από τον οργανισμό του, είναι καλό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τον Cold Brew.
Δεδομένου του γεγονότος ότι η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να επιδράσει αρνητικά σε ορισμένους ανθρώπους, είτε στο πεπτικό σύστημα είτε στο νευρικό σύστημα, αν υπάρχει ιατρική σύσταση για τον περιορισμό της καφεΐνης, ο Cold Brew είναι καλό να αποφεύγεται.
Ο καφές είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό προϊόν, γεμάτο αντιοξειδωτικά, με ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό – και ο Cold Brew δεν αποτελεί εξαίρεση, φυσικά. Αρκεί να προσέχουμε την κατάχρηση και να σεβόμαστε το σώμα μας και τον οργανισμό και μπορούμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας χωρίς τύψεις.