Το συμπύκνωμα Cold Brew είναι εξαιρετικά εύκολο στην παρασκευή του και αποτελεί τη βάση για πολλά νόστιμα ροφήματα.
O Cold Brew, ο παγωμένος καφές ψυχρής εκχύλισης, γνωρίζει ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία ανάμεσα στο ελληνικό κοινό του καφέ τα τελευταία χρόνια. Όσοι συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τον Cold Brew μας στο σε καφετέριες (αν και είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξουμε στο σπίτι) μπορεί να έχουμε παρατηρήσει τον barista να αραιώνει ένα πολύ σκούρο υγρό που φυλά στο ψυγείο, πριν μας σερβίρει τον Cold Brew μας. Όχι, ο barista δεν «κλέβει» ούτε «νοθεύει» τον καφέ μας – απλά, χρησιμοποιεί Cold Brew Concentrate!
Το Cold Brew Concentrate είναι ουσιαστικά συμπυκνωμένος καφές ψυχρής εκχύλισης, ο οποίος αραιώνεται με νερό ή γάλα πριν την κατανάλωσή του. Παρά το «επιστημονικό» του όνομα είναι εξαιρετικά εύκολος στην παραγωγή του – και είναι ιδιαίτερα νόστιμος, αφού μπορεί να γίνει η «βάση» για πολλές νόστιμες παρασκευές.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Cold Brew και στο Cold Brew Concentrate;
O Cold Brew, ο καφές ψυχρής εχκύλισης, παράγεται από την εκχύλιση χοντροαλεσμένου καφέ σε κρύο νερό. Συνήθως καταναλώνεται όπως είναι, ή με την προσθήκη λίγου γάλακτος. Το «Συμπύκνωμα Καφέ Ψυχρής Εκχύλισης» ή διαφορετικά Cold Brew Concentrate, ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία εκχύλισης, με τη διαφορά πως η αναλογία καφέ προς νερό είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Έτσι, το εκχύλισμα που προκύπτει είναι δυνατότερο και πρέπει να αραιωθεί με νερό ή γάλα πριν την κατανάλωση του.
Αν ο Cold Brew εκχυλιστεί σωστά, το χρώμα του είναι ανοιχτό καφέ και διαυγές και η γεύση του είναι ήπια, με φυσική γλυκύτητα και ευχάριστες φρουτώδεις νότες – ανάλογα βέβαια και με την ποικιλία καφέ που έχουμε επιλέξει. To Cold Brew Concentrate είναι πιο σκουρόχρωμο, με περισσότερο έντονη γεύση καφέ και αναμειγνύεται καλύτερα με γάλα δίχως να χάνει το σώμα του. Ειδικά σε έναν κρύο Cold Brew Latte, το Concentrate έχει γεύση που, τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί να φέρει στο μυαλό ως και δυνατό espresso.
Ακόμα, το Cold Brew Concentrate έχει σχετικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ψυγείο – ενώ ο κανονικός Cold Brew καφές επιβιώνει συνήθως 4-5 μέρες, το συμπύκνωμα καφές ψυχρής εκχύλισης μπορεί να αποθηκευτεί ως και 10-12 ημέρες στο ψυγείο, χωρίς πρόβλημα.
Πως ετοιμάζουμε Cold Brew Concentrate;
Η διαδικασία ετοιμασίας του Cold Brew Concentrate είναι ουσιαστικά ίδια με την διαδικασία που γνωρίζουμε για τον κανονικό Cold Brew, ενώ αυτό που αλλάζει δραστικά είναι οι αναλογίες. Χρειαζόμαστε χοντροαλεσμένο καφέ, νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ένα γυάλινο σκεύος (μπουκάλι, βάζο, κανάτα κλπ) και ένα πολύ λεπτό φίλτρο.
Ο καφές μας θα πρέπει να είναι αλεσμένος σε βαθμό που να θυμίζει χοντρό θαλασσινό αλάτι, διαφορετικά το συμπύκνωμά μας θα είναι θαμπό, θολό και με αιωρούμενα σωματίδια, ενώ σταδιακά θα αρχίσει να πικρίζει λόγω της υπερεκχύλισης. Τοποθετούμε τον καφέ μας στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, προσθέτουμε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετούμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες, ανάλογα με το πόσο δυνατό επιθυμούμε το εκχύλισμα που θα προκύψει. Για Cold Brew Concentrate, 18 ώρες είναι ένα καλό διάστημα, ωστόσο αυτό εξαρτάται και από την ποικιλία που θα χρησιμοποιήσουμε, οπότε λίγος πειραματισμός είναι ευπρόσδεκτος. Μετά το πέρας της εκχύλισης, φιλτράρουμε τον καφέ μας προσεκτικά με ένα πολύ λεπτό φίλτρο από πανί ή με ειδικό μεταλλικό φίλτρο, προκειμένου να προκύψει ένα διαυγές, χωρίς σωματίδια εκχύλισμα. Ποτέ δεν αποθηκεύουμε αφιλτράριστο εκχύλισμα, γιατί η εκχύλισης θα συνεχίζεται συνεχώς, κάνοντας το εξαιρετικά πικρό.
Αναζητώντας αναλογίες για να ξεκινήσουμε την εκχύλιση Cold Brew Concentrate, μπορούμε να ορίσουμε σαν αρχική αναλογία τον κανόνα 4:1. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε 280 γραμμάρια χοντροαλεσμένου καφέ για κάθε λίτρο νερού.
Πως χρησιμοποιούμε το Cold Brew Concentrate;
Το εκχύλισμα μας πρέπει να αραιωθεί πριν την κατανάλωσή του, είτε με νερό είτε με γάλα. Οι αναλογίες μπορεί να ποικίλουν, από 1:2 ως 1:3, δηλαδή ένα μέρος εκχυλίσματος σε δύο μέρη νερό ή 1 μέρος εκχυλίσματος σε τρία μέρη νερό, ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο.
Οι ακριβείς αναλογίες αραίωσης ποικίλουν ανάλογα με το γευστικό μας αισθητήριο, το πόσο δυνατό επιθυμούμε τον καφέ μας, την ποικιλία καφέ που χρησιμοποιήσαμε αλλά και το αν αραιώνουμε τον καφέ μας με γάλα ή νερό. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ το Cold Brew Concentrate δίνει καλύτερα αποτελέσματα με κρύο νερό ή κρύο γάλα, μπορεί κάλλιστα να αραιωθεί και με ζεστό νερό ή ζεστό γάλα, με αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Ακόμα, τα Cold Brew Concentrate χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές που χρησιμοποιούν καφέ Cold Brew, όπως διάφορα Cocktails, με ή χωρίς αλκοόλ, ειδικά σε όσες συνταγές έρχονται από τις ΗΠΑ. Σε γενικές γραμμές, όταν διαβάζουμε τέτοιες συνταγές, είναι καλό να προσέχουμε αν χρησιμοποιούν κανονικό καφέ ψυχρής εκχύλισης ή συμπύκνωμα, προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.
Είτε Cold Brew, είτε Cold Brew Concentrate, ο καφές ψυχρής εχκύλισης αποδεικνύει σιγά σιγά πως δεν είναι μια παροδική μόδα, όπως πολλοί φαντάστηκαν, αλλά αντίθετα, ήρθε για να μείνει. Αν είστε ακόμα δύσπιστοι, δοκιμάστε να τον ετοιμάσετε στο σπίτι – μια δοκιμή θα σας πείσει!