ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Τι καφέ να επιλέξω, για να ετοιμάσω Cold Brew;

03/07/2020
από coffees.gr

Ένας μίνι οδηγός για να φτιάχνουμε πάντα τον Cold Brew μας όπως μας αρέσει.

Ο καφές ψυχρής εκχύλισης, ο γνωστός μας Cold Brew, δεν είναι απλά ένα γαστρονομικό trend της γενιάς των Millenials, αλλά μια νέα πραγματικότητα στον χώρο του καφέ που ήρθε για να μείνει. Έχουμε ήδη δει πόσο απλό είναι να ετοιμάσουμε Cold Brew στο σπίτι μας, ακολουθώντας μερικά απλά βήματα που μπορούμε να βρούμε εδώ. Όμως, τι καφέ πρέπει να διαλέξουμε;

Ο καφές είναι πρώτα και κύρια ζήτημα προσωπικού γούστου. Οι παρακάτω συμβουλές δεν είναι σε καμία περίπτωση κανόνες και «πρέπει», αλλά περισσότερο ένας μπούσουλας για να ανακαλύψει ο καθένας τον καφέ που ταιριάζει στο δικό του γευστικό αισθητήριο, ώστε να καταλήξει στον πιο απολαυστικό και λαχταριστό Cold Brew – στον καφέ που του αξίζει.

 

Τι καφέ να διαλέξω για να ετοιμάσω Cold Brew;

Single Origin vs Blend: Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως οι μονοποικιλιακοί καφέδες δίνουν καλύτερα αποτελέσματα στην ψυχρή εκχύλιση σε σχέση με τα χαρμάνια. Από τη μία πλευρά, αυτό είναι γεγονός, καθώς η κρύα εκχύλιση τονίζει κάποια από τα χαρακτηριστικά του καφέ που συνήθως είναι εντονότερα στους μονοποικιλιακούς καφέδες και όχι τόσο στα blends. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός πως Cold Brew είναι συνδεδεμένος με το «Τρίτο Κύμα του Καφέ», που είναι διαβόητο για την προσήλωσή του στους single origin καφέδες, ίσως δικαιολογεί το γεγονός πως αρκετοί Cold Brew κατασκευάζονται από μονοποικιλιακό καφέ. Ακόμα, μιλώντας με όρους marketing, ένας single origin cold brew καφές είναι πιο εύκολο να προωθηθεί στο αγοραστικό κοινό. Η αλήθεια είναι ότι ένας καλός καφές, με πλούσιο αρωματικό προφίλ, ζωηρή οξύτητα και γευστικές νότες που κινούνται σε σοκολάτα, φρούτα, άνθη ή ξηρούς καρπούς, θα δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ψυχρή εκχύλιση, είτε είναι μονοποικιλιακός είτε χαρμάνι.

 

Ελαφρύ vs Σκούρο Καβούρδισμα: Όπως και στον ζεστό καφέ, έτσι και στον Cold Brew ο βαθμός καβουρδίσματος είναι θέμα γούστου και μόνο, καθώς οποιοδήποτε καβούρδισμα μπορεί να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Αρκετοί προτιμούν μεσαίο καβούρδισμα, για πιο ισορροπημένα αποτελέσματα, ενώ το πολύ πολύ σκούρο καβούρδισμα, ενώ μπορεί να δώσει πολύ καλούς espresso, ενδέχεται να έχει λίγο «μονότονα» αποτελέσματα στον Cold Brew.

 

Arabica vs Robusta: Ενώ στις κρύες παρασκευές, όπως είναι λόγω χάρη ο Freddo Espresso, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε χαρμάνια με περιεκτικότητα τουλάχιστον 20-30% σε Robusta, προκειμένου ο κρύος καφές να διατηρεί το σώμα του, στην ψυχρή εκχύλιση αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς η όλη φιλοσοφία του ροφήματος, αλλά και ο μηχανισμός εκχύλισης είναι διαφορετικοί. Οι καφέδες 100% Arabica είναι σε αυτήν την περίπτωση προτιμότεροι, καθώς θα ξεδιπλώσουνε με μοναδικό τρόπο γεύσεις και αρώματα. Ένα blend με Robusta μπορεί φυσικά να εκχυλιστεί σε Cold Brew, όμως τα αποτελέσματα (πιθανότατα) δε θα είναι τόσο ίδιο εντυπωσιακά στο στόμα και στην μύτη.

 

Βαθμός Άλεσης: Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: ο καφές μας πρέπει να είναι χοντροαλεσμένος, με υφή που να θυμίζει χοντρό θαλασσινό αλάτι. Με πιο ψιλή άλεση θα καταλήξουμε σε έναν καφέ που πικρίζει, λόγω της υπερεκχύλισης, ενώ και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θολό και γεμάτο σωματίδια, λόγω της δυσκολίας στο φιλτράρισμα. Με λίγο πειραματισμό, θα καταλήξουμε εύκολα στη σωστή άλεση, διορθώνοντας της μικροδιαφορές αλλάζοντας τον χρόνο εκχύλισης. Ενδεικτικά, αλέθουμε όπως και για καφετιέρα French Press ή λίγο πιο χοντρά.

 

Χώρα Προέλευσης: Οι καφέδες (ή και τα χαρμάνια) από διαφορετικές χώρες προέλευσης εμφανίζουν τονισμένα διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία μάλιστα τονίζονται ιδιαίτερα από την ψυχρή εκχύλιση. Το τι θα επιλέξουμε είναι θέμα γούστου. Οι καφέδες από τη Νότια Αμερική συνήθως δίνουν γεμάτη γεύση, με τελείωμα που θυμίζει σοκολάτα ή μέλι και χαρακτηρίζονται από ισορροπία. Οι αφρικανικοί καφέδες έχουν ιδιαίτερη ζωηρή οξύτητα, με έντονα αρώματα φρούτων και λουλουδιών και είναι πιο περιπετειώδεις. Οι Ασιατικοί καφέδες δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί σε Cold Brew εκδοχή, λόγω των γαιωδών αρωμάτων τους, έχουν όμως ένα φανατικό κοινό που δεν τους αλλάζει με τίποτα. 

Ζάχαρη ή Γάλα: Ο Cold Brew χαρακτηρίζεται από φυσική γλυκύτητα, οπότε η προσθήκη ζάχαρης είναι περιττή – αν και αυτό είναι θέμα γούστου. Με την προσθήκη γάλακτος έχουμε έναν λαχταριστό Cold Brew Latte. Προτιμούμε γάλα εβαπορέ, για μεγαλύτερη πυκνότητα.

 

 Ένα specialty χαρμάνι ειδικά σχεδιασμένο για καφέ Cold Brew! 

Καφές Φίλτρου Cold Brew Caffe Lab Cold Lab  Ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο χαρμάνι, ειδικά σχεδιασμένο για ψυχρή εκχύλιση! 100% Arabica κόκκοι από το Μεξικό, την Αιθοπία και την Κίνα επιλέχθηκαν προσεκτικά και καβουρδίσθηκαν με μεράκι, προκειμένου να αποδώσουν τα μέγιστα με κρύο νερό, δίνοντας έναν απολαυστικό Cold Brew με νότες βερύκοκου και καραμέλας και μεθυστική επίγευση γιασεμιού.

 

Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να ανοίγεις το ψυγείο μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα και να βρίσκεις ένα μπουκάλι λαχταριστό, δροσιστικό Cold Brew – ειδικά αν τον έχεις φτιάξει μόνος σου, προσαρμοσμένο στα δικά σου γούστα.