ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πέντε Coffee Trends που θα μας απασχολήσουν το 2024

10/01/2024
από coffees.gr

Mια χρονιά... γεμάτη καφέ!

Το τέλος και η αρχή της κάθε χρονιάς είναι παραδοσιακά ο καλύτερος χρόνος για κάθε είδους λίστες. Λίστες απολογισμών, προσδοκιών, λίστες με τα καλύτερα και τα χειρότερα, λίστες με προβλέψεις κι εκτιμήσεις, λίστες επί λιστών. Πιστοί στην παράδοση, δημοσιεύουμε και φέτος μια… λίστα που συνοψίζει τα πέντε βασικότερα trends από το χώρο του καφέ που φαίνεται πως θα διαμορφώσουν τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε!

 

Ποια είναι τα Coffee Trends που θα μας απασχολήσουν το 2024;

 

Οι Specialty Καφέδες θα γνωρίσουν άνθηση: Αν μέχρι τώρα, οι specialty καφέδες αφορούσαν ένα περιορισμένο κοινό, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και διαφαίνεται το breakthrough τους σε μια ευρύτερη μάζα καταναλωτών. Η αύξηση της οικιακής κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια των lockdown του κορονοϊού δημιούργησε ένα κοινό πιο ενημερωμένο και πιο απαιτητικό, που αντιμετωπίζει τον καφέ σαν προϊόν υψηλής γαστρονομίας και όχι σαν απλή καθημερινή συνήθεια. Εξεζητημένες προελεύσεις, όπως η Κούβα, το Κονγκό και η Μυανμάρ, κλασικοί delicatessen καφέδες όπως ο Jamaica Blue Mountain και ο Panama Gesha, εξεζητημένες τεχνικές επεξεργασίας όπως η Red Honey ή η αναερόβια ζύμωση είναι μερικά από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους λάτρεις του καφέ για το 2024.

Οι καφέδες με γεύση επιστρέφουν: Το τρίτο κύμα του καφέ και η παντοδυναμία του espresso παραγκώνισε μια από τις «ένοχες» απολαύσεις περασμένων δεκαετιών, τους καφέδες με αρώματα. Καραμέλα, Φουντούκι, Βανίλια, Σοκολάτα, είναι καφέδες με 90ies αέρα και μια γλυκιά νοσταλγικότητα που από ό,τι φαίνεται επιστρέφουν, τουλάχιστον στις νεότερες ηλικίες. Φυσικά, σήμερα η γκάμα είναι μεγαλύτερη, οι μέθοδοι προσθήκης των αρωμάτων πολύ καλύτερες από ό,τι στο παρελθόν και το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να ενθουσιάσει ακόμα και όποιον αρέσκεται στον σκέτο, dark roast espresso.

Η επέλαση της AI αγγίζει τον καφέ: Αν υπάρχει μια έννοια που μας απασχόλησε τη χρονιά που πέρασε, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχοντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε όλη την ανθρώπινη ζωή, δεν αργεί η στιγμή που θα αγγίζει και την βιομηχανία του καφέ – θετικά και αρνητικά. Πλήθος ειδικοτήτων θα επηρεαστούν, θέσεις εργασίας θα χαθούν, ταυτόχρονα όμως η καλλιέργεια του καφέ θα γίνει πιο αποδοτική και πιο φιλική προς το περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά μας, είναι κοντά η στιγμή που θα μπορούμε να παραγγέλνουμε ροφήματα ή και blends κομμένα και ραμμένα στα γούστα μας, μέσω AI εφαρμογών – μπορεί και μέσα στη χρονιά που ξεκινά.

Οι κάψουλες κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος: Στον αντίποδα της αναζήτησης σπάνιων specialty καφέδων, βρίσκεται η τάση που θέλει τις κάψουλες καφέ να κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικιακή κατανάλωση. Οι φρενήρεις ρυθμοί ζωής της post-covid εποχής, η αύξηση της εργασίας από το σπίτι και η λήξη των πατεντών έχουν ως αποτέλεσμα να κατακλυστεί η αγορά με συμβατές κάψουλες για κάθε μηχανή, αλλά και με νέα «κλειστά» συστήματα, διαμορφώνοντας μια συνθήκη που δε φαίνεται να αλλάζει εύκολα.

O πειραματισμός είναι το νέο φυσιολογικό: Κάθε χρόνο ρίχνονται στην αγορά πειραματικά, καινοτόμα προϊόντα καφέ, κάποια από τα οποία δημιουργούν μόδες και τάσεις και κάποια εξαφανίζονται σιωπηλά, όμως τα στοιχεία της αφοράς δείχνουν ότι ο πειραματισμός θα είναι κυρίαρχη τάση για την επόμενη χρονιά. Εμφιαλωμένοι καφέδες, παράξενες επεξεργασίας, plant – based υποκατάστατά, χειροποίητα ροφήματα, νέες γεύσεις και συνδυασμοί θα έρχονται από παντού, ενδεικτικοί μιας «παλαβής» εποχής που θέλει να τα δοκιμάζει όλα πριν χαράξει την επόμενή της νόρμα.

 

Καφές από κάψουλα, καφές αναερόβιας ζύμωσης από φυτεία στη Νικαράγουα, Clear Coffee από αμερικάνικη start-up ή ένα tailor made blend φτιαγμένο από app; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά με πολύ, πολύ καφέ!