ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

5 + 1 τάσεις στο χώρο του καφέ για την χρονιά που ξεκινά

08/01/2020
από coffees.gr

Όσα θα απασχολήσουν καφελάτρες και επαγγελματίες του καφέ μέσα στο 2020.

Ο καφές είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό ρόφημα – είναι η αγαπημένη συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο και ένα βασικό χαρακτηριστικό της καθημερινότητας μας. Είναι λοιπόν φυσιολογικό, ο καφές να επηρεάζεται από τις τάσεις της καθημερινότητας, αλλά και να διαμορφώνει τις δικές του τάσεις, που διαμορφώνουν με τη σειρά τους νέες συνήθειες, νέες γεύσεις και νέες πρακτικές.

Τόσο οι λάτρεις του καφέ, όσο και οι επαγγελματίες της εστίασης, βρίσκονται κάθε χρόνο μπροστά σε νέα δεδομένα – αυτά τα νέα δεδομένα προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε, αποδελτιώνοντας έξι νέες τάσεις από τον μαγικό κόσμο του καφέ, που είναι σίγουρο πως θα μας απασχολήσουν μέσα στο 2020.

 

5 + 1 τάσεις στο χώρο του καφέ για την χρονιά που ξεκινά 

 

Οι παγωμένοι καφέδες θα κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς

Στα καθ ημάς, αυτό δεν αποτελεί είδηση, καθώς οι παγωμένοι καφέδες ήταν ανέκαθεν δημοφιλείς στην χώρα μας, από τον παραδοσιακό φραπέ ως τον Freddo Cappuccino και τον Freddo Espresso, που αποτελούν, άλλωστε, ελληνικές επινοήσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία στους παγωμένους καφέδες διεθνώς, ακόμα και σε χώρους που παραδοσιακά δε συγκινούνταν από τον κρύο καφέ. Πρωταγωνιστής σε αυτό το trend αναμένεται να αναδειχθεί ο Cold Brew, που ήδη έχει δημιουργήσει το δικό του φανατικό κοινό και στην Ελλάδα, αλλά και οι καφέδες spritzer.

 

Οι καφέδες spritzer ίσως είναι το επόμενο trend του ερχόμενου καλοκαιριού

Με τον όρο καφέδες spritzer εννοούμε τους κρύους καφέδες στους οποίους έχουν προστεθεί αεριούχα αναψυκτικά, όπως σόδα ή tonic. Η αρχή έγινε με τον Nitro Cold Brew, δηλαδή τον καφέ ψυχρής εκχύλισης στον οποίο έχει προστεθεί άζωτο, με αποτέλεσμα κρεμώδη υφή και ξεχωριστή γεύση, ενώ αρκετά καταστήματα σερβίρουν πλέον και Espresso Tonic, ένα ιδιαίτερο ρόφημα που παντρεύει τη δύναμη του espresso με τις αναζωογονητικές ιδιότητες του tonic. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει οπωσδήποτε να περιμένουμε καφέδες που να χρησιμοποιούν ανθρακούχα αναψυκτικά, όπως η σόδα ή η λεμονάδα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Το φυτικό γάλα κερδίζει έδαφος

Με την χορτοφαγική διατροφή, αλλά και τα διάφορα trends υγιεινής διατροφής να εξαπλώνονται συνεχώς, τα υποκατάστατα του γάλακτος θα είναι σίγουρα περισσότερο δημοφιλή μέσα στην χρονιά που μόλις άρχισε. Γάλα αμυγδάλου και σόγιας, γάλα βρώμης, κρέμες φυτικής προέλευσης αποτελούν σίγουρα εναλλακτικές λύσεις τόσο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, όσο και για όσους αναζητούν vegetarian εκδοχές του cappuccino ή του Latte τους.

 

Ανακυκλώσιμες συσκευασίας, βιοδιασπώμενα καλαμάκια, χάρτινα ποτήρια: τέλος στο πλαστικό.

Υποβοηθούμενη και από τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, η τάση κατάργησης του πλαστικού από την καθημερινή μας ζωή δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον καφέ. Είναι συγκλονιστικό να σκεφτεί κανείς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός και μόνο ποτηριού καφέ καθώς και το πλήθος τον απορριμμάτων που αφήνει πίσω της η αγαπημένη μας συνήθεια, οπότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε πως η αλλαγή στον τρόπο που πίνουμε τον καφέ μας είναι επιβεβλημένη. Αρχίζοντας από το σπίτι μας, μπορούμε να επιλέγουμε εύκολα ανακυκλώσιμες συσκευασίες, να περιορίσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης αλλά και να επιλέξουμε βιοδιασπώμενα καλαμάκια – έτσι κι αλλιώς, το θέμα θα συζητηθεί ιδιαίτερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

 

Συρρίκνωση του ελληνικού καφέ, αλλά και του στιγμιαίου

Δεν πρόκειται για αποκλειστικά φετινή τάση, αλλά για παγίωση μιας μη αναστρέψιμης κατάστασης η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. H πτώση των τιμών στις οικιακές μηχανές espresso, η διάδοση των μηχανών με κάψουλα, οι πολλές επιλογές σε χαρμάνια και αναλώσιμα έχουν συμβάλει καταλυτικά στην παντοδυναμία του espresso στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα ο Ιταλικός καφές να έχει υιοθετηθεί πλήρως και από κοινά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «συντηρητικά». Σε αυτό το πλαίσιο, το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο ελληνικός καφές, αλλά και ο στιγμιαίος, ολοένα και συρρικνώνεται, και θα μειώνεται στο εξής με θεαματικό ρυθμό.

 

Black is the color of my true coffee

Το γάλα δεν εξοβελίζεται από τον καφέ μόνο εξαιτίας των vegetarian υποκατάστατων, αλλά καθώς φαίνεται είναι μια συνήθεια που παρουσιάζει κάμψη μέσα στην χρονιά. Είναι γεγονός πως αφενός οι ολοένα και περισσότερες επιλογές σε χαρμάνια και αφετέρου η δυνατότητα για ποιοτικό espresso ακόμα και στο σπίτι, έχει κάνει πολλούς λάτρεις του καφέ να προσθέτουν γάλα στον καφέ τους με ιδιαίτερη φειδώ, προκειμένου να απολαμβάνουν την γεύση του καφέ τους στο μέγιστο δυνατό. Από την άλλη, ροφήματα όπως ο cappuccino ή ο latte είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα, οπότε τα πράγματα είναι λίγο ρευστά  - όμως το 2020 μάλλον θα είναι μια χρονιά με λιγότερο… γάλα.

 

Φυσικά, τίποτε δεν είναι απόλυτο και κανόνες, όπως είναι φυσικό, δεν υπάρχουν! Ωστόσο, οι τάσεις στο χώρο του καφέ είναι σημαντικές, τόσο για τους λάτρεις του καφέ, όσο και για τους επαγγελματίες του χώρου, καθώς δείχνουν πιθανές κατευθύνσεις της αγοράς. Σημασία έχει μόνο ένα πράγμα: ο καλός καφές – ο καφές που μας αξίζει.