ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Σπιτικό κι εύκολο Coffee Toffee, ιδανικό για κέρασμα

09/09/2020
από coffees.gr

Ένα απλό γλυκό, με γεύση παιδικής ηλικίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι από μας θυμόμαστε ένα από τα πιο απλά, αλλά και πιο λαχταριστά γλυκά των παιδικών μας χρόνων: καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, περιχυμένοι με σοκολάτα, σε αυτοσχέδια σοκολατάκια που θύμιζαν «βραχάκια».

Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας, χωρίς να το γνωρίζουν, έφτιαχναν μια απλή κι εύκολη παραλλαγή του δημοφιλούς γλυκού που ονομάζεται toffee: καραμελωμένη ζάχαρη με βούτυρο, η οποία σχεδόν πάντα συνοδεύεται από ξηρούς καρπούς και σοκολάτα. Μια μικρή, τραγανή και γλυκιά μπουκίτσα, γεμάτη αναμνήσεις παιδικής ηλικίας. Φυσικά, το δικό μας Toffee δεν είναι απλό Toffee: είναι Coffee Toffee, αφού εμπλουτίζεται με αρώματα καφέ.

Πρόκειται για ένα γλυκό εύκολο, comfort, που αποτελεί πολύ καλή λύση τόσο για κέρασμα, όσο και για πρωτότυπο δώρο. Και όσο ο καιρός θα δροσίζει και θα χουχουλιάζουμε στο σπίτι ακόμα περισσότερο, είναι καλό τα βάζα μας να είναι γεμάτα με λαχταριστά, τραγανά Toffees με γεύση καφέ! 

 

Τι χρειαζόμαστε για το Coffee Toffee ;

    • 1 διπλό espresso (60 ml περίπου)
    • 150 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
    • 150 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
    • 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή πετιμέζι
    • Μια πρέζα αλάτι
    • 250 γραμμάρια αμύγδαλα, καβουρδισμένα και σπασμένα
    • 200 γραμμάρια κουβερτούρα
    • 100 γραμμάρια βούτυρο

 

Πως ετοιμάζουμε το Coffee Toffee;

  • Ζεσταίνουμε ένα μέτριο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά
  • Στο τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μέλι και τον καφέ, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη (ιδανικά μέχρι να φτάσει τους 140 βαθμούς κελσίου)
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα ¾ των αμυγδάλων μας
  • Απλώνουμε με γρήγορες και προσεκτικές κινήσεις το μείγμα σε χαρτί ψησίματος.
  • Ρίχνουμε τα κομμάτια σοκολάτας
  • Καλύπτουμε για μερικά λεπτά με δεύτερο χαρτί ψησίματος
  • Απλώνουμε τη λιωμένη σοκολάτα, ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα αμύγδαλα
  • Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια

 

Συμβουλές για τραγανιστά και λαχταριστά Coffee Toffee

 

  • Tόσο το βούτυρο όσο και οι ξηροί καρποί μας πρέπει να είναι ανάλατοι.
  • Για πλουσιότερη γεύση, καβουρδίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Για καλύτερο έλεγχο της διαδικασίας, είναι καλό να προμηθευτούμε ένα απλό και φτηνό θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής (με μεταλλική ακίδα) ώστε να αποσύρουμε την καραμέλα μας από τη φωτιά τη σωστή στιγμή
  • Απαιτείται μεγάλη προσοχή τόσο κατά το ανακάτεμα όσο και κατά το «άπλωμα» της καραμέλας, για την αποφυγή εγκαυμάτων.
  • Τα toffees μας διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό μέρος, ως και δύο εβδομάδες.
  • Δεν χρειάζεται τα toffees μας να είναι ομοιόμορφα και «όμορφα». Τα σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια, κάτι που τονίζει και την σπιτική παρασκευή τους.
  • Αντί για διπλό espresso, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 60ml στιγμιαίο καφέ, για ακόμα εντονότερη γεύση καφέ.
  • Σε ένα όμορφο βάζο, με μια όμορφη ετικέτα ή κορδέλα, γίνονται ένα καταπληκτικό, χειροποίητο δώρο για τους φίλους μας που αγαπούν τον καφέ.

 

Αν περιμένετε φίλους για καφέ και κουβέντα, μη το σκέφτεστε. Στρωθείτε στην κουζίνα και σε μισή ωρίτσα θα έχετε το πιο πρωτότυπο και νόστιμο κέρασμα!

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ