Η παρασκευή του καφέ στο σπίτι είναι μια δύσκολη διαδικασία, αν θέλουμε να γίνει σωστά. Πολλές φορές, το φλυτζάνι που ετοιμάζουμε στο σπίτι δεν βγαίνει όπως θα επιθυμούσαμε, λόγω της λανθασμένης αποθήκευσης του καφέ.
Η φρεσκάδα του καφέ είναι βασικός παράγοντας για μια απολαυστική κούπα καφέ, όποια μέθοδο εκχύλισης και αν χρησιμοποιήσουμε, ενώ ιδιαίτερα για την παρασκευή του εσπρέσο, η φρεσκάδα παίζει έναν από τους καθοριστικότερους ρόλους. Η σωστή αποθήκευση του καφέ, που μπορεί να επιτευχθεί αν ακολουθήσουμε μερικές βασικές, απλές συμβουλές, μπορεί να παρατείνει τη φρεσκάδα του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο καφές έχει μερικούς βασικούς «εχθρούς» που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την αποθήκευσή του. Οι βασικοί εχθροί του καφέ, που τον κάνουν σιγά σιγά να χάνει τη γεύση του και το άρωμά του όσο περνά ο καιρός, δεν είναι άλλοι από τον ατμοσφαιρικό αέρα, την υψηλή θερμοκρασία, το φως και την υγρασία. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως ο καφές είναι ένα προϊόν το οποίο δεν αλλοιώνεται εύκολα, με την έννοια ότι είναι απίθανο κάποιος να δηλητηριαστεί ή να αισθανθεί ενόχληση από πολυκαιρισμένο καφέ – όμως, ο χρόνος επιδρά καταλυτικά στην άμβλυνση των επιθυμητών ιδιοτήτων του, όπως η γεύση, το άρωμα, αλλά και η δημιουργία κρέμας, όταν μιλάμε για χαρμάνια που προορίζονται για εσπρέσο.
Η σωστή αποθήκευση του καφέ στο σπίτι δεν είναι δύσκολη υπόθεση, απαιτεί απλά μερικούς βασικούς κανόνες και λίγο μεράκι για τον καφέ – το αποτέλεσμα όμως, θα είναι φρεσκότερος καφές, με γεύση και άρωμα που αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο, σε κάθε φλυτζάνι!
Τι μπορώ να κάνω για να αποθηκεύσω σωστά τον καφέ μου;
- Προτιμήστε καφέ σε κόκκους, αντί για αλεσμένο καφέ. Ο αλεσμένος καφές αλλοιώνεται πιο εύκολα κατά την επαφή με τον αέρα σε σχέση με τους κόκκους του καφέ, λόγω της σημαντικές διαφοράς του εμβαδού που έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα.
- Αλέστε λίγο καφέ κάθε φορά, ιδανικά μόνο όσο θέλετε να καταναλώσετε. Με αυτό τον τρόπο, θα έχετε κάθε φορά φρεσκοαλεσμένο καφέ, ελαχιστοποιώντας την αλλοίωση των αρωμάτων και της γεύσης. Αν αυτό δεν είναι δυνατό λόγω χρόνου, προγραμματίστε την άλεση ανάλογα με τις συνήθειες σας, λχ αλέστε τον καφέ σας για τις δύο επόμενες ημέρες.
- Επιλέξτε ένα αεροστεγές, στεγνό και καθαρό δοχείο για την αποθήκευση τόσο των κόκκων όσο και του αλεσμένου καφέ που έχει ενδεχομένως περισσέψει. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά δοχεία αποθήκευσης καφέ, που δημιουργούν μάλιστα συνθήκες κενού αέρος, για ακόμα καλύτερη αποθήκευση.
- Πολλές εταιρείες καφέ διαθέτουν τον καφέ τους σε ειδικά αεροστεγή, αλουμινένια δοχεία. Αν χρησιμοποιείται πολλά διαφορετικά χαρμάνια καφέ ταυτόχρονα, μια συλλογή από τέτοια δοχεία θα σας λύσει τα χέρια. Με λίγη φαντασία, μπορείτε να διακοσμήσετε τα δοχεία, ώστε να τα κάνετε μοναδικά!
- Ό,τι δοχείο και αν έχετε επιλέξει, πρέπει να το αποθηκεύετε σε μέρος ξηρό, δροσερό, σκιερό και απαλλαγμένο από μυρωδιές. Αποφύγετε σημεία όπως το ράφι με τα μπαχαρικά ή ράφια που βρίσκονται κοντά στον νεροχύτη ή τον απορροφητήρα της κουζίνας, καθώς συγκεντρώνουν έντονες μυρωδιές και υγρασία.
- Αποφύγετε την αποθήκευση στο ψυγείο! Παρόλη τη δημοφιλή άποψη που προτρέπει την αποθήκευση του καφέ στο ψυγείο, η αλήθεια είναι πως το περιβάλλον του ψυγείου όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στην αποθήκευση του καφέ, μα τον καθιστά ευάλωτο τόσο στις οσμές των φαγητών, όσο και στην υγρασία.
- Μην αγοράζετε υπερβολικές ποσότητες καφέ, προσαρμόστε τις αγορές σας στις συνήθειες σας, ώστε να έχετε πάντα διαθέσιμο φρέσκο καφέ.
- Επιλέξτε για τις αγορές σας εξειδικευμένα μαγαζιά που ασχολούνται με τον καφέ, ώστε να είστε σίγουροι ότι έχουν τηρηθεί οι σωστές διαδικασίες αποθήκευσης πριν ο καφές φτάσει στα δικά σας χέρια.
- Αν έχετε καφέ που έχει μπαγιατέψει, υπάρχει λύση : οι ειδικοί του καφέ αναφέρουν πως η κρύα εκχύλιση (ο γνωστός μας Cold Brew) μπορεί να δώσει, λόγω της φύσης της, ικανοποιητικά αποτελέσματα ακόμα κι αν ο καφές δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκος. Αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει Cold Brew, ο «μπαγιάτικος» καφές που σας έχει περισσέψει ίσως είναι μια ευκαιρία για πειραματισμό!
Οι παραπάνω συμβουλές, αν και απλές, είναι ένα σημαντικό βήμα για έναν απολαυστικότερο καφέ – στο κάτω κάτω, ο καφές δεν είναι μόνο μια απλή καθημερινή συνήθεια, αλλά μια απόλαυση που αξίζει κανείς να την παίρνει στα σοβαρά!