Ένα απλό και αγαπημένο Ιταλικό επιδόρπιο, σε μια coffee twisted εκδοχή που θα σας ξετρελάνει.
Αρκετοί νομίζουν ότι είναι ένα εξαιρετικά βελούδινο παγωτό, και ίσως να μην έχουν και πολύ άδικο, αφού στα Ιταλικά, η λέξη Semifreddo σημαίναι «ημιπαγωμένο», δηλαδή… «σχεδόν παγωτό». Το Semifreddo είναι ιδιαίτερα εύκολο στην κατασκευή του, δεν απαιτεί παρά απλά υλικά, και δεν χρειάζεται παγωτομηχανή ή άλλο εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως το σπιτικό παγωτό. Παραμένει όμως, το ίδιο απολαυστικό!
Το μυστικό του Semifreddo κρύβεται στην βελούδινη υφή του, που θυμίζει, λόγω και του παγωμένου χαρακτήρα του, απολαυστικό παγωτό παρφέ. Η «βάση» της συνταγής είναι ιδιαίτερα απλή, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε με διάφορες γεύσεις, αρώματα και υφές. Ο καφές είναι ένα από πιο ταιριαστά άρωματα για ένα Semifreddo, αφού μένεις πιστός στην Ιταλική καταγωγή του επιδορπίου και ταυτόχρονα προσθέτει μια πικράδα που έρχεται σε ενδιαφέρουσα αντίθεση με την πλούσια, πληθωρική γεύση του γλυκού.
Το Semifreddo, παρόλο που θεωρείται από πολλούς καλοκαιρινό γλυκό, είναι εξίσου απολαυστικό και τον χειμώνα – ενώ θα κλείσει ιδανικά οποιοδήποτε γεύμα ή δείπνο, ειδικά αν αυτό περιλαμβάνει Ιταλικές σπεσιαλιτέ.
Τι χρειαζόμαστε για το Coffee Semifreddo;
- 1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
- 1 κουταλιά της σούπας λικέρ καφέ
- 4 μεγάλα αυγά (χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους)
- 100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 300ml πλήρη κρέμα γάλακτος
- 100 γραμμάρια σοκολάτα με αμύγδαλα ή φουντούκια
- Νιφάδες σοκολάτας, για το σερβίρισμα
Πώς ετοιμάζουμε το Coffee Semifeddo;
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ και απλώνουμε μεμβράνη τροφίμων
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον καφέ, το λικέρ, τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και σε ένα άλλο, χτυπάμε την κρέμα μέχρι να «στέκεται»
- Ενώνουμε τα μείγματα, ενσωματώνοντας την κρέμα γάλακτος στο μείγμα του καφέ και κατόπιν προσθέτουμε τη μαρέγκα.
- Προσθέτουμε τη σοκολάτα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια.
- Καλύπτουμε με τη μεμβράνη και παγώνουμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με νιφάδες σοκολάτας
Συμβουλές για το πιο νόστιμο Coffee Semifreddo
- Πολλές συνταγές υποστηρίζουν ότι το καλύτερο λικέρ είναι το αυθεντικό Tia Maria, ωστόσο οποιοδήποτε λικέρ καφέ θα έχει εξίσου καλό αποτέλεσμα.
- Αν δεν έχουμε λικέρ καφέ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο brandy και να αυξήσουμε ελαφρά την ποσότητα του στιγμιαίου καφέ που χρησιμοποιούμε.
- Η σοκολάτα μας είναι καλό να έχει ξηρούς καρπούς, ώστε να υπάρχει ένα τραγανό στοιχείο που θα κοντράρει ευχάριστα τη βελούδινη υφή του semifredo. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Toblerone ή ΙΟΝ Αμυγδάλου ή όποια σοκολάτα μας αρέσει.
- Χρησιμοποιούμε στιγμαίο καφέ, για πιο έντονη γεύση
- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε αλεσμένο καφέ στο μείγμα μας, για ακόμα εντονότερη γεύση καφέ
- Αντί για κομματάκια σοκολάτας, μπορούμε να σερβίρουμε κάθε κομμάτι με έναν ολόκληρο κόκκο καφέ.
- Το γλύκισμα δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, γιατί περιέχει καφεΐνη και αλκοόλ.
- Είναι καλό να βγάζουμε το semifredo λίγη ώρα από την κατάψυξη πριν το σερβίρουμε, για να έχει καλύτερη υφή.
- Τα αυγά δεν μαγειρεύονται, οπότε πρέπει να είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους και να είναι εξαιρετικά φρέσκα
Η γεύση του καφέ μπορεί να γίνει η βάση για συναρπαστικά επιδόρπια – και το Coffee Semifreddo είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από αυτά.
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ