23/11/2022
από coffees.gr
Xειμωνιάτικα φρούτα και καλός καφές σε έναν απολαυστικό συνδυασμό.
Ο όρος «ποσέ» έρχεται από την γαλλική μαγειρική παράδοση και ουσιαστικά σημαίνει το μαγείρεμα ή το ψήσιμο σε νερό ή ζωμό που σιγοβράζει, χωρίς την προσθήκη λαδιού ή βουτύρου. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ελαφρύ και υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, που μας είναι περισσότερο γνωστός από τα αυγά ποσέ, τα οποία είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πρωινό.
Ποσάρισμα όμως χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική, και τα φρούτα μετά το ποσάρισμα μπορούν να μετατραπούν σε εύκολα και λαχταριστά επιδόρπια. Η συνταγή που παρουσιάζουμε είναι εντελώς χειμωνιάτικη, εκμεταλλεύεται ένα φρούτο εποχής, το αχλάδι, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συνδυάζοντας το με χειμωνιάτικα μπαχαρικά και φυσικά με τη βαθιά γεύση του καφέ. Το αποτέλεσμα είναι ένα εύκολο επιδόρπιο, που ταιριάζει απίστευτα με μια μπάλα παγωτό – και το οποίο, ενώ φαίνεται πολύ classy και εξεζητημένο, στην πραγματικότητα μπορεί να ετοιμαστεί από τον καθένα!
Τι χρειαζόμαστε για τα Αχλάδια Ποσέ σε Καφέ;
- 1 λίτρο δυνατό καφέ
- 400 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- Ξύσμα και χυμό από δύο πορτοκάλια
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ
- 1 στικ κανέλας
- 8 μεγάλα αχλάδια, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια
- Λίγο κορν – φλάουρ
Πώς ετοιμάζουμε τα Αχλάδια Ποσέ σε Καφέ;
- Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τον καφέ, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό των πορτοκαλιών, το τζίντζερ και την κανέλα
- Αφού πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε για 4 – 5 λεπτά
- Προσθέτουμε τα αχλάδια και συνεχίζουμε ώσπου τα αχλάδια να είναι έτοιμα
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλλά κρατάμε τα αχλάδια μέσα στο υγρό
- Μεταφέρουμε 250 Ml από το υγρό σε μικρό κατσαρολάκι και προσθέτουμε απαλά το κορν φλάουρ
- Δένουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά.
- Σερβίρουμε τα αχλάδια κομμένα σε φέτες, με τη σάλτσα και συνοδεύτοντας με παγωτό.
Συμβουλές για Λαχταριστά Αχλάδια Ποσέ σε Καφέ;
- Τα αχλάδια μας πρέπει να είναι ίδιου μεγέθους και όχι υπερβολικά ώριμα.
- Ο χρόνος μαγειρέματος των αχλαδιών εξαρτάται από την ποικιλία, το μέγεθος τους και το πόσο ώριμα είναι
- Τα αχλάδια μας είναι έτοιμα όταν μια οδοντογλυφίδα μπορεί να τα διαπεράσει εύκολα
- Διαλέγουμε ακέρωτα πορτοκάλια και τα πλένουμε καλά πριν χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα
- Χρησιμοποιούμε καφέ φίλτρου (μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμα και καφέ που έχει παλιώσει)
- Σερβίρουμε τα αχλάδια ζεστά, με τη σάλτσα τους και παγωτό βανίλια, που θα απογειώσει το πιάτο ή αν δεν έχουμε, με λίγη φρέσκια σαντιγί.
- Συνοδεύουμε με έναν espresso
Οι χειμωνιάτικες ημέρες θέλουν καλό καφέ και comfort γλυκά - και τα ποσαρισμένα μας αχλάδια παντρεύουν και τα δύο.