Ένα νόστιμο πιάτο για το πιο comfort γεύμα της ημέρας.
Η μόδα του πρωινού και του brunch ήρθε στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια και γρήγορα έγινε δημοφιλής, ιδιαίτερα ανάμεσα στο νεανικό κοινό, παρόλο που μέχρι τότε, οι Έλληνες απολαμβάναν πρωινό μόνο στις διακοπές τους. Ωστόσο, η πληθωρική εκδοχή του πρωινού γεύματος, με τα λαχταριστά πιάτα και τον μπόλικο καφέ, κέρδισε γρήγορα τις καρδιές (και τους ουρανίσκους) των Ελλήνων.
Τα πιάτα που συνηθίζονται στο πρωινό είναι πάρα πολλά, αν όμως πρέπει να σταθεί κάποιος σε ένα πιάτο που δε λείπει από κανένα τραπέζι πρωινού ή brunch, αυτό είναι τα Pancakes. Εύκολες στην κατασκευή τους, αφράτες, και πρόθυμες να δεχτούν γαρνιτούρες όλων των ειδών, αυτές οι τηγανίτες είναι πραγματικά συνώνυμες του comfort πρωινού, ενώ ταιριάζουν εξαιρετικά και με τον καφέ.
Εμείς, σαν πραγματικοί καφελάτρες, πάμε ένα βήμα παραπέρα και προτείνουμε λαχταριστά pancakes με άρωμα καφέ, για το πιο απολαυστικό πρωινό. Τα Coffee Pancakes είναι πανεύκολα, πεντανόστιμα και με το απαραίτητο caffeine kick για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας σωστά.
Τι χρειαζόμαστε για τα Coffee Pancakes;
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά του γλυκού baking powder
- 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- ½ κούπα γιαούρτι
- ½ κούπα γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
Πώς ετοιμάζουμε τα Coffee Pancakes;
- Σε ένα μπολ, αναγμειγνύουμε το αλέυρι, τη σόδα, το baking powder, το αλάτι και τη ζάχαρη
- Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αυγό, το γιαούρτι και το γάλα και προσθέτουμε, συνεχίζοντας το χτύπημα, τον καφέ
- Ενσωματώνουμε, σε δύο δόσεις, το «υγρό» μείγμα στο «στεγνό» μείγμα
- Ψήνουμε τα Pancakes σε μέτρια φωτιά, σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο
- Σερβίρουμε με σιρόπι ή πραλίνα.
Συμβουλές για πεντανόστιμα Coffee Pancakes
- Η αμερικάνικη συνταγή για pancakes χρησιμοποιεί buttermilk, κάτι ανάλογο με το δικό μας ξινόγαλο, όμως το έχουμε αντικαταστήσει με γιαούρτι και γάλα σε ίση αναλογία.
- Προτιμούμε στιγμιαίο καφέ, για πιο έντονη γεύση. Αν χρησιμοποιήσουμε espresso, μειώνουμε λίγο την ποσότητα του γάλακτος, για να μην βγει το μείγμα μας υδαρές
- Το ψήσιμο των pancakes θέλει προσοχή και λίγη εμπειρία: Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά, και μόλις βάλουμε την πρώτη τηγανίτα, χαμηλώνουμε την ένταση στο μισό, θερμοκρασία στην οποία ψήνουμε και τα υπόλοιπα pancakes μας.
- Είναι εντελώς αναμενόμενο να «κάψουμε» το πρώτο pancake. Δε στενοχωριόμαστε, τα υπόλοιπα θα είναι πεντανόστιμα!
- Το σημάδι ότι έχει έρθει η ώρα για γύρισμα, είναι οι μικρές «φούσκες» στην επιφάνεια του ζυμαριού
- Μια καλή ιδέα είναι να προθερμάνουμε τον φούρνο στους 100 – 120 βαθμούς, ώστε να βάζουμε κατευθείαν εκεί τα pancakes που βγαίνουν από το τηγάνι και να μείνουν ζεστά.
- Δεν σερβίρουμε τα pancakes σε παιδιά, καθώς περιέχουν καφεΐνη. Αν αντικαταστήσουμε όμως τον καφέ με κακάο, έχουμε πεντανόστιμα pancakes σοκολάτα.
- Σερβίρουμε με σιρόπι σοκολάτας ή λαχταριστή πραλίνα. Για έξτρα δόση καφέ, ανακατεύουμε λίγο στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό στην πραλίνα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Το καλύτερο πρωινό, είναι το πρωινό στο σπίτι , ει δυνατόν, και με τις πυτζάμες. Αφού λοιπόν, μένουμε μέσα, ανασκουμπωνόμαστε κι ετοιμάζουμε ένα πρωινό που θα ζήλευε και το καλύτερο brunchάδικο – και από το οποίο δεν είναι δυνατόν να λείπουν τα coffee pancakes.