ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Συνοδεύοντας τον καφέ σε 4 διαφορετικές κουλτούρες

01/03/2022
από coffees.gr

Aπό τα αυγά με μπέικον, στα κρουασάν και στις παραδοσιακές λιχουδιές, στον καφέ όλα επιτρέπονται.

Είναι γεγονός ότι δεν χρειάζεσαι και πολλά για να απολαύσεις έναν καλό καφέ – από την ιεροτελεστία του Ιταλικού Espresso, που πίνεται πάντα σκέτος και στο όρθιο, ως τον ελληνικό καφέ, που συνοδευόταν στην καλύτερη περίπτωση από ένα λουκούμι ή ένα παξιμάδι, ο καφές είναι ένα ρόφημα που πολλές φορές απολαμβάνεται σκέτο. Την ίδια στιγμή όμως, είναι και ένα ρόφημα που αρκετοί από έμας το έχουν συνδέσει με διάφορα αγαπημένα σνακς – άλλος με ένα κρουασάν ή ένα κέικ, άλλως μια μια πίτα, και κάποιος ακόμα ως κομμάτι ενός πλούσιου πρωινού.

Δεν υπάρχει φυσικά απάντηση για το ποιο είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τον καφέ – βλέποντας όμως τέσσερις ξεχωριστές κουλτούρες του καφέ και τα αντίστοιχα συνοδευτικά που προτείνουν, μπορούμε να πάρουμε ιδέες για να κάνουμε και την δική μας κούπα μια μοναδική εμπειρία.

 

Συνοδευτικά για τον καφέ από τέσσερις διαφορετικές Coffee Cultures

 

Κένυα, Ουγκάντα και Τανζανία: από το mandazi στο κρουασάν

Αν και αποτελούν δυνατούς παίκτες στην αγορά του καφέ, χώρες όπως η Κένυα, η Ουγκάντα και η Τανζανία δεν ανέπτυξαν την δική του κουλτούρα του καφέ παρά μόνο πρόσφατα. Στις αστικές περιοχές της Κένυας, όπως στο Ναϊρόμπι, τα κλασικά συνοδευτικά του καφέ δε διαφέρουν από αντίστοιχα ευρωπαϊκά, με τα κρουασάν να είναι τα πλέον δημοφιλή. Αντίθετα, στις αγροτικές περιοχές των αυτών των χωρών, ο καφές συνδιάστηκε ιδανικά με μια παραδοσιακή λιχουδιά, το mandazi, ένα είδος γλυκού, τηγανιτού ψωμιού, που μοιάζει με ένα (εξαιρετικά λιτό) ντόνατ. «Το με τι θα συνοδεύσει κάποιος τον καφέ του είναι εν πολλοίς θέμα γεωγραφίας, αλλά και εκπαίδευσης και οικονομικές επιφάνειας», σημειώνει ο Pete Gakuo, Κενυάτης δημοσιογράφος γαστρονομίας.

 

Κολομβία: εκλεκτός Arabica με... λιωμένο τυρί!

Η Κολομβία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο και η μεγαλύτερη δύναμη στον Arabica – και αν μέχρι πρότινος οι ντόποιο αρκούνταν στον στιγμιαίο καφέ Tinto, το γούστο τους έχει εκλεπτυνθεί με τον καιρό και έχουν γίνει πιο απαιτητικοί. Τα παραδοσιακά συνοδευτικά για τον καφέ στην Κολομβία διαφέρουν σημαντικά από ό,τι έχουμε συνηθήσει: bunuelo (τηγανίτες με τυρί), pan de bono (τυρόψωμο), almojabanos (τορτίγιες από καλαμπόκι με τυρί) αλλά και κεκάκια από γκουάβα. Αν και στους δυτικούς ουρανίσκους η παρουσία του λιωμένου τυριού μπορεί να προκαλεί εντύπωση, στην Κολομβία είναι ιδιαίτερα αγαπητός συνδυασμός, αφού υπάρχει και το σχετικό ρόφημα, ο Café Con Queso, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά καφές με λιωμένο τυρί!

 

ΗΠΑ: Όσο πιο γλυκό, τόσο πιο καλό

Είναι γνωστό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ένα από τα πιο ανθυγιεινά διαιτολόγια στον κόσμο, με τη ζάχαρη να είναι παντού παρούσα και αρκετές φορές υπερβολική σε ποσότητα.  Ίσως κάπως έτσι να εξηγείται η συνήθεια των Αμερικανών να συνδιάζουν τον καφέ σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με γλυκά επιδόρπια: μπισκότα, κρουασάν, κέικ, ταρτάκια, ντόνατς, είναι όλα αγαπητά και πολύ δημοφιλή. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο συνδιασμός του καφέ και του επιδορπίου είναι από μόνος του ένα παραδοσιακό πιάτο: ο ιδιαίτερος καφές του Café Du Monde της Νέας Ορλεάνης σερβίρεται πάντα με beignet, τους χαρακτηριστικούς λουκουμάδες του Αμερικάνικου Νότου. «Είναι θέμα χημείας, τα αμινοξέα και τα αρώματα της αντίδρασης Maillard φέρνει το καβούρδισμα, αποζητούν τα σάκχαρα», σημειώνει ο Mehmet Sogan, roaster από την Καλιφόρνια.

 

Αυστραλία: μια άλλη εκδοχή του Βρετανικού Πρωινού

Η Αυστραλία μπορεί να περηφανεύεται για την πατρότητα ενός ροφήματος που κατέκτησε τον κόσμο κι έγινε παγκόσμιο trend: ο Flat White, η αυστραλιανή παραλλαγή του Cappuccino, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φλιτζάνια της εποχής του Instagram, εν μέρει λόγω της δυνατότητας για εύκολη latte art. Τα παρελκόμενα του καφέ στην Αυστραλία είναι πληθωρικά και πλούσια, με έντονες βρετανικές επιρροές: τηγανητά αυγά, μπέικον, λουκάνικα, φρυγανισμένο ψωμί, αλλά και πιο light επιλογές όπως το αβοκάντο και ο σολωμός, είναι τα συνηθισμένα συνοδευτικά του καφέ, και όχι μόνο για το πρωινό, αλλά και για κάθε ώρα της ημέρας.  

 

Την επόμενη φορά που θα πατήσετε το κουμπί της καφετιέρας, αναρωτηθείτε: προτιμάτε ένα κρουασάν, ένα γλυκό επιδόρπιο, αυγά με μπέικον ή μήπως... λιωμένο τυρί;