16/09/2021
από coffees.gr
Μια απλή συνταγή, ιδανική για αρχάριους ζαχαροπλάστες.
Οι νιφάδες βρώμης αποτελούν μια αγαπημένη συνήθεια για χιλιάδες ανθρώπους, καθώς είναι ένα από τα πιο δεδομένα συστατικά ενός ολοκληρωμένου πρωινού. Πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, οι νιφάδες βρώμης ταιριάζουν πολύ με φρέσκο γάλα (όπως και όλα τα δημητριακά) αλλά μπορούν να αποτελέσουν και εξαιρετική πρώτη ύλη για νόστιμα μπισκότα, με ιδιαίτερα χορταστική υφή. Τα δικά μας μπισκότα, φυσικά, δεθα μπορούσαν παρά να έχουν γεύση... καφέ!
Παρά τη φήμη της βρώμης ως υγεινού φαγητού, τα μπισκότα μας δε στερούνται θερμίδων, αφού χρησιμοποιήσαμε βούτυρο και ζάχαρη στην Παρασκευή τους, έχουν όμως υπέροχη γεύση, είναι χορταστικά και είναι ιδανικά γαι πρωινό, αλλά και για ένα γρήγορα δεκατιανό σνακ για το γραφείο ή το δρόμο!
Τι χρειαζόμαστε για τα μπισκότα βρώμης με καφέ;
- 170 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 85 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
- 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
- Μια πρέζα αλάτι
- Μια πρέζα κανέλα
- 170 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
- 50 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 60 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 ½ κουταλιά του γλυκού πετιμέζι
- 3 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
- 75 γραμμάρια κομματάκια σοκολάτας
Τι χρειαζόμαστε για τα μπισκότα βρώμης με καφέ;
- Σε ενα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη βρώμη, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο, τις δύο ζάχαρες, το αυγό, το πετιμέζι και τον καφέ
- Προσθέτουμε το «υγρό» μείγμα (αυτό με το βούτυρο) στο στερό (αυτό με το αλεύρι)
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας
- Πλάθουμε τα μπισκότα μας και τα πατάμε, ώστε να είναι επίπεδα, και τα βάζουμε σε λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά στος 180 βαθμούς στον αέρα, σε προθερμσμένο φούρνο
- Αφήνουμε να κρυώσουν τουλάχιστον για πέντε λεπτά , αφού αποσύρουμε το ταψί
- Πριν σερβίρουμε, περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς
Συμβουλές για πεντανόστιμα μπισκότα βρώμης με καφέ
- Για μια χορτοφαγική εκδοχή, αντικαθιστούμε το βούτυρο με 80ml ηλιέλαιο και παραλείπουμε εντελώς το αυγό.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κομματάκια σοκολάτας με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
- Για μια πιο kid-friendly εκδοχή των μπισκότων, αντικαθιστούμε τον στιγμαίο καφέ με κακάο.
- Είναι σημαντικό να πλάσουμε τα μπισκότα μας σχετικά μικρά, ώστε όταν ψηθούν να έχουν την επιθυμητή υφή. Για αυτές τις αναλογίες υλικών, μπορούμε να πλάσουμε 16-18 μπισκότα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρουμε, γιατί διαφορετικά μπορεί να διαλυθούν στα χέρια μας.
- Οι δύο διαφορετικές ζάχαρες προσθέτουν πόντους στη σωστή υφή του μπισκότου μας.
- Η συνταγή είναι ιδιαίτερα απλή, κατάλληλη για αρχάριους ζαχαροπλάστες.
- Είναι εξαιρετικά για πρωινό, παρέα με μια χορταστική κούπα καφέ ή έναν τονωτικό espresso
Ποιος είπε ότι ο καφές είναι μόνο για να πίνεται; Μέσα σε νόστιμα μπισκότα βρώμης, ο καφές γίνεται εξαιρετικό σνακ για τις ημερήσιες λιγούρες μας.