Ο καφές, πέρα από απόλαυση, είναι μια πραγματική επιστήμη, και το γάλα δε θα μπορούσε να μείνει απέξω από αυτό!
Υπάρχουν οι καφελάτρες που ορκίζονται στον σκέτο καφέ, θεωρώντας το γάλα κάτι σαν έγκλημα καθοσιώσεως, υπάρχουν και αυτοί που ανατριχιάζουν μπροστά σε μια κούπα σκέτου καφέ, και δε διαννοούνται να μην προσθέσουν λίγο γαλατάκι! Και φυσικά,υπάρχουν και όσοι απολαμβάνουν τον καφέ τους τόσο σκέτο, όσο και με γάλα – σημασία έχει άλλωστε, πρώτα και πάντα, ο καλός καφές.
Πώς συνδυάζουμε τον καφέ μας με το γάλα, για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα; Όπως είναι φυσικό, τα πάντα είναι θέμα προσωπικού γούστου, όμως υπάρχουν μερικά tips τα οποία αν εφαρμοστούν, οδηγούν σε πιο απολαυστικά φλιτζάνια!
5+1 tips για τον καλύτερο συνδυασμό καφέ & γάλακτος
Τι καβούρδισμα προτιμάμε: Δεν υπάρχει περιορισμός στον είδος του καφέ το οποίο μπορούμε να αναμείξουμε αποτελεσματικά με γάλα, ωστόσο το προφίλ καβουρδίσματος μπορεί να μας δώσει λιγότερο ή περισσότερο νόστιμα αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές, τα σκούρα καβουρδίσματα ταιριάζουν περισσότερο με το γάλα από ό,τι τα ελαφρά, καθώς το γευστικό προφίλ που δημιουργούν έχει έντονο το χαρακτήρα του πικρού, που εξισσοροπείται ιδανικά από το γάλα.
Ποια σύσταση χαρμανιού είναι η καλύτερη: Ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί του Arabica θα παραδεχτούν ότι όσο νόστιμοι και γευστικά πολύπλοκοι και να είναι οι αγαπημένοι τους κόκκοι, ένας καφές με γάλα χρειάζεται και μια – μικρή έστω – ποσότητα Robusta. Αρκετές από τις γευστικές νότες που χαρακτηρίζουν τον Arabica (φρούτα, άνθη κλπ) δε συνδυάζονται πολύ καλά με το γάλα, ενώ αντίθετα ο παρεξηγημένος Robusta μπορεί να εμφανίζει γεύσεις (ξηροί καρποί, πικρή σοκολάτα, ξύλο) που να απογειώνονται με την προσθήκη λίγου γάλακτος.
Ποια προέλευση να επιλέξουμε: Εξυπακούεται ότι μπορούμε να συνδυάσουμε καφέ από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου με γάλα, όμως κάποιες χώρες χαρακτηρίζονται από γευστικά προφίλ που είναι σαφώς περισσότερο συμβατά με το γάλα από άλλα. Οι αφρικανικοί καφέδες τείνουν να εμφανίζουν ζωηρή οξύτητα, χαρακτηριστικό που προσθέτει γευστικούς πόντους, αλλά δε συνδιάζεται ιδανικά με το γάλα. Αντίθετα, αρκετοί λατινοαμερικάνικοι κόκκοι, ιδιαίτερα όσοι εμφανίζουν νότες σοκολάτας, καραμέλας ή ξηρών καρπών δίνουν πολύ ικανοποιητικά αποτέλεσματα. Αρκετοί καφελάτρες διχάζονται σε ό,τι αφορά τους καφέδες της Ασίας: πολλοί πιστεύουν ότι το βαρύ σώμα τους και η γήινη διάσταση τους ακομπανιάρει πολύ καλά το γάλα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο πικάντικος χαρακτήρας τους δρα υπονομευτικά.
Ποιο γάλα ταιριάζει περισσότερο στον καφέ: Σε μια εποχή που η χορτογαφική διατροφή κερδίζει συνεχώς πόντους, δεν είναι κακή ιδέα να εξετάσουμε κατά πόσο τα φυτικά υποκατάστατα του γάλακτος ταιριάζουν ικανοποιητικά με τον καφέ. Το γάλα βρώμης και σόγιας δημιουργεί καλύτερο αφρόγαλα, ενώ το γάλα φουντουκιού και αμυγδάλου είναι ιδανικά για τον καθημερινό μας καφέ. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα φυτικά γάλατα και τον καφέ υπάρχουν στο παλιότερό μας άρθρο, εδώ.
Σε ποιον καφέ προσθέτουμε γάλα: Ο espresso, ενώ πίνεται εξαιρετικά και σκέτος, είναι μια ιδανική βάση για τη δημιουργία πολλών καφέδων με γάλα ή αφρόγαλα, όπως ο cappuccino, o latte, o flat white, ο macchiato, για να αναφέρουμε μόνο τους περισσότερο γνωστούς και δημοφιλείς.
Σε ό,τι αφορά τον καφέ φίλτρου, αρκετοί αποφεύγουν την προσθήκη γάλακτος, καθώς η γεύση του δεν είναι τόσο «συμπυκνωμένη» και έντονη, και το γάλα τείνει να «καπελώνει» τον καφέ. Φυσικά, ελάχιστοι προσθέτουν γάλα στον ελληνικό καφέ τους, αν και οι νεότεροι σε ηλικία το συνηθίζουν, κάποιες φορές. Τέλος, το γάλα ταιριάζει τόσο στον ζεστό όσο και στον κρύο καφέ!
Αφρόγαλα ή Σκέτο Γάλα: Το αν θα χρησιμοποιήσουμε αφρόγαλα ή σκέτο γάλα, εξαρτάται φυσικά από τη συνταγή και από τον καφέ που θέλουμε να ετοιμάσουμε. Κάθε ρόφημα espresso έχει τα δικά του «μυστικά» στην αναλογία καφέ, γάλακτος και αφρογάλακτος, και το σπιτικό αφρόγαλα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Σίγουρα, η προσθήκη λίγου σκέτου γάλακτος στον καφέ μας είναι μια καλή γρήγορη λύση για την πρωινή βιασύνη, όμως για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία καφέ, είναι καλό να εμβαθύνουμε στις συνταγές μας – η προσπάθεια θα μας ανταμείψει.
Ό,τι κι αν επιλέξουμε, σημασία έχει το φλιτζάνι μας να είναι απολαυστικό. Ο καλός καφές είναι αυτός που μετράει: ο καφές που μας αξίζει.