Μια άλλη εκδοχή του αγαπημένου γαλλικού γλυκού, πλούσια σε καφέ.
Τα Macaron είναι ένα από πλέον αναγνωρίσιμα και αγαπημένα γαλλικά γλυκά, με πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Οι πρώτες αναφορές στα Macaron εντοπίζονται στην Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα στα μοναστήρια της Βενετίας, ήδη από τον 8ο αιώνα, όμως πολιτογραφήθηκαν στη Γαλλία τον 16ο αιώνα, μέσω των Ιταλών σεφ που έφερε μαζί της στο Γαλλικό παλάτι η Αικατερίνη των Μεδίκων, όταν παντρεύτηκε τον Ερρίκο τον Β, ενώ η δημοφηλία τους εκτοξεύτηκε μετά την Γαλλική Επανάσταση.
Στην πιο απλή και παραδοσιακή τους μορφή, τα Macaron είναι απλά, τραγανά και ταυτόχρονα ανάλαφρα μπισκότα, χάρη στο αλεύρι αμυγδάλου που χρησιμοποιείται στην παρασκευή τους αλλά και στην μαρέγκα, που αποτελεί το άλλο τους βασικό συστατικό. Ωστόσο, τα Macaron συναντώνται πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι, συνήθως, εξαιρετικά ευφάνταστα και πρωτότυπα. Αρκετοί ζαχαροπλάστες χρησιμοποιούν διάφορα αρώματα και χρώμα ζαχαροπλαστικής, προκειμένου να τα κάνουν πολύχρωμα, ενώ συνήθως σερβίρονται δύο δύο, έχοντας στο ενδιάμεσο λαχταριστή γέμιση!
Τα δικά μας Macaron κρατούν την παραδοσιακή «βάση» της συνταγής, ωστόσο ο στιγμαίος καφές στη ζύμη τα προικίζει με ένα μοναδικό άρωμα καφέ, ενώ η γέμιση από πραλίνα τα κάνει πραγματικά ακαταμάχητα.
Τι χρειαζόμαστε για τα Macaron Καφέ;
- 120 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου
- 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
- 100 γραμμάρια ασπράδι αυγού (σε θερμοκρασία δωματίου)
- ¼ κουταλιού του γλυκού κρεμόριο
- Μια πρέζα αλάτι
- 30 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- Νουτέλα ή Μερέντα, για τη γέμιση
Πως ετοιμάζουμε τα Macaron Καφέ;
- Ανακατεύουμε προσεκτικά το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, το αλάτι και τον καφέ. Αν χρειάζεται, τα περνάμε από blender, προκειμένου να γίνουν πολύ λεπτή σκόνη.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτοντας το κρεμόριο.
- Ενσωματώνουμε προσεκτικά την κρυσταλλική ζάχαρη (κουταλιά κουταλιά), ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
- Όταν τελειώσει η ζάχαρη, χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι η μαρέγκα να γίνει σφιχτή, λεία και γυαλιστερή.
- Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού στη μαρέγκα με μία κίνηση, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
- Με ένα κορνέ, φτιάχνουμε «δισκάκια» διαμέτρου 2-2,5 εκατοστών, πάνω σε χαρτί ψησίματος, το οποίο διπλώνουμε και πιέζουμε πάνω στα δισκάκια, ώστε να φύγει τυχόν παγιδευμένος αέρας. Τα αφήνουμε να στεγνώσει για 40 λεπτά.
- Ψήνουμε για ένα τέταρτο στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Αφού κρυώσουν τα δισκάκια, κάνουμε «σάντουιτς», γεμίζοντάς τα με νουτέλα.
Συνταγές για τα πιο νόστιμα Macaron Καφέ
- Η συνταγή είναι απλή, ωστόσο απαιτεί ένα επίπεδο τεχνικής, ιδιαίτερα στην παρασκευή της μαρέγκας και την ενσωμάτωση του αλευριού, προκειμένου να διατηρήσουν τα macaron τον αφράτο και ταυτόχρονα τραγανό χαρακτήρα τους.
- Για πιο έντονη γεύση καφέ, ανακατεύουμε λίγο στιγμιαίο καφέ στην πραλίνα της γέμισης
- To κρεμόριο βοηθά στο να γίνει η μαρέγκα μας πιο συμπαγής και σφιχτή και το βρίσκουμε σε καταστήματα μπαχαρικών.
- Το επιδόρπιο δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, καθώς περιέχει καφεΐνη – μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον καφέ με λίγο κακάο, φτιάχνοντας έτσι σοκολατένια macaron
- Αυξομειώνοντας την ποσότητα του καφέ, αυξομειώνουμε και την ένταση της γεύσης του. Δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε, γιατί το γλυκό μας θα αρχίσει να πικρίζει.
- Προτιμούμε στιγμιαίο καφέ, γιατί δίνει πιο έντονη γεύση, ενώ ο espresso, έχοντας περισσότερα υγρά, θα διαταράξει τις αναλογίες της συνταγής.
- Τα Macarοn καφέ ταιριάζουν ιδανικά με τον απογευματινό καφέ, ενώ είναι και ένας πρώτης τάξη ατομικό κέρασμα.
- Εξυπακούεται φυσικά ότι για γέμιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν οτιδήποτε, αρκεί να ταιριάζουν οι γεύσεις και η γέμιση να είναι παχύρευστη, ώστε να συγκρατεί τα μπισκότα.
H ζαχαροπλαστική είναι μαγική υπόθεση: ένα επιδόρπιο που γεννήθηκε στα μοναστήρια της Ιταλίας και πήρε παγκόσμιο διαβατήριο από την Γαλλία, παίρνει ένα απολαυστικό άρωμα καφέ, για να συνοδέψουμε το απογευματινό μας εσπρεσάκι ακόμα πιο απολαυστικά.
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ