ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ένα απλό και ανάλαφρο επιδόρπιο καφέ από την Ιαπωνία : γνωρίστε το Coffee Jelly!

05/07/2019
από coffees.gr

Πιστό στην Ιαπωνική μαγειρική λιτότητα και κομψότητα, το Coffee Jelly μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις σε κάθε τραπέζι.

Το Coffee Jelly είναι ίσως το απλούστερο επιδόρπιο με καφέ που μπορεί να φανταστεί κανείς, αφού περιέχει μόνο καφέ και ζελατίνη – και προαιρετικά ζάχαρη. Οι παλαιότερες καταγραφές της συνταγής εντοπίζονται ήδη από τον 19ο αιώνα σε μαγειρικά βιβλία από την Μεγάλη Βρετανία και της ΗΠΑ, με τη διαφορά ότι το Coffee Jelly δεν περιγράφεται τόσο ως επιδόρπιο, όσο ένας εναλλακτικός τρόπος κατανάλωσης καφέ, που δεν πειράζει στο στομάχι. Η ζελατίνη που χρησιμοποιούνταν τότε ήταν ζωικής προέλευσης (από μοσχαρίσια πόδια), κάτι που συνέτεινε στον χαρακτηρισμό του ζελέ ως φιλικού προς το στομάχι. Με την επινόηση της στιγμιαίας ζελατίνης, η συνταγή γνώρισε νέα άνθηση, ώσπου σιγά σιγά ξεχάστηκε.

Τη σημερινή του μορφή το Ζελέ Καφέ την οφείλει στην Ιαπωνία. Κατά τη δεκαετία του ’60, αρκετά καφέ της Ιαπωνίας άρχισαν σιγά σιγά να σερβίρουν Coffee Jelly, κομμένο σε μικρούς κύβους και περιχυμένο με σαντιγί. Η λιτότητα που το χαρακτηρίζει, η καθαρότητα των γεύσεων αλλά και η κομψή του εμφάνιση ταίριαξαν γάντι στη φιλοσοφία της Ιαπωνικής κουζίνας, καθιστώντας το ένα ιδιαίτερα δημοφιλές επιδόρπο.

Με την ιδιαίτερη του εμφάνιση και την πρωτοτυπία του, το Coffee Jelly ή αλλιώς, ζελέ καφέ, είναι το ιδανικό επιδόρπιο για πάρτι ή για ένα τραπέζι με φίλους. Μπορεί η γεύση του να είναι απλή και να μη διεκδικεί γαστρονομικές δάφνες, δε παύει όμως να είναι ένα εξαιρετικά ανάλαφρο, δροσιστικό και ιδιαίτερα εμφανίσιμο επιδόρπιο που μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις.

 

Τι χρειαζόμαστε για ένα απλό κι εύκολο Ζελέ Καφέ;

  • 15 γραμμάρια ζελατίνη
  • 3 κουταλιές της σούπας νερό
  • 60 γραμμάρια ζάχαρη
  • 480 ml ζεστό, δυνατό καφέ φίλτρου
  • 100 ml κρέμα γάλακτος και 60 γραμμάρια ζάχαρη

 

Πως ετοιμάζουμε το Ζελέ Καφέ;

  • Σε ένα μπολ, μουλιάζουμε καλά τη ζελατίνη με τις τρεις κουταλιές της σούπας νερό
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον καφέ και ανακατεύουμε, προκειμένου να διαλυθεί εντελώς η ζελατίνη. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ρηχό, επίπεδο ταψί και παγώνουμε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες. Κόβουμε σε κύβους το ζελέ και μοιράζουμε σε μπωλ.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και σερβίρουμε περιχύνοντας τους κύβους ζελέ

 

Συμβουλές για ένα νόστιμο κι ανάλαφρο ζελέ καφέ

  • Καθοριστική σημασία για την επιτυχία του γλυκού έχει το να διαλυθεί καλά η ζελατίνη, προκειμένου να επιτύχουμε τη σωστή υφή. Προσέχουμε τόσο το ανακάτεμα, όσο και τη θερμοκρασία των υγρών.
  • Αν δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε ζελατίνη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγάρ αγάρ, ωστόσο η διαδικασία αλλάζει ελαφρά.
  • Ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι δυνατός, ώστε το ζελέ μας να έχει έντονη γεύση – ωστόσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε χαρμάνι επιθυμούμε.
  • Μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό μας όπως επιθυμούμε, πασπαλίζοντας με κακάο, τριμμένο καφέ, κομμάτια σοκολάτας κλπ
  • Αν επιθυμούμε πραγματικά δυνατή γεύση καφέ, μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς τη ζάχαρη. Η υφή του γλυκού δεν θα επηρεαστεί καθόλου, όμως η γεύση του θα γίνει πιο δυνατή.
  • Το Ζελέ Καφέ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, όμως είναι καλύτερο να ετοιμάζουμε την ποσότητα που πρόκειται να καταναλώσουμε, ώστε να το απολαμβάνουμε φρέσκο.
  • Τα μικρά παιδιά θα ξετρελαθούν με την εμφάνιση και την υφή του γλυκού, όμως πρέπει να μείνουν μακριά του: το Coffee Jelly περιέχει καφεΐνη και δεν είναι κατάλληλο για παιδιά. Μπορούμε να φτιάξουμε αντίστοιχο ζελέ με αναψυκτικό τύπου cola, που μοιάζει ιδιαίτερα στο χρώμα με το coffee jelly.
  • Το επιδόρπιο μπορεί να ετοιμαστεί και με στιγμιαίο καφέ, ωστόσο ο γαλλικός του δίνει πλουσιότερη γεύση και άρωμα.

 

Αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε ένα πρωτότυπο Ιαπωνικό γλυκό, το μονο που χρειάζεστε είναι ζελατίνη σε σκόνη - είναι σίγουρο πως έχετε ήδη σπίτι καλό καφέ! Shokuyoku ga ī!

 

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ