Πιστό στην Ιαπωνική μαγειρική λιτότητα και κομψότητα, το Coffee Jelly μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις σε κάθε τραπέζι.
Το Coffee Jelly είναι ίσως το απλούστερο επιδόρπιο με καφέ που μπορεί να φανταστεί κανείς, αφού περιέχει μόνο καφέ και ζελατίνη – και προαιρετικά ζάχαρη. Οι παλαιότερες καταγραφές της συνταγής εντοπίζονται ήδη από τον 19ο αιώνα σε μαγειρικά βιβλία από την Μεγάλη Βρετανία και της ΗΠΑ, με τη διαφορά ότι το Coffee Jelly δεν περιγράφεται τόσο ως επιδόρπιο, όσο ένας εναλλακτικός τρόπος κατανάλωσης καφέ, που δεν πειράζει στο στομάχι. Η ζελατίνη που χρησιμοποιούνταν τότε ήταν ζωικής προέλευσης (από μοσχαρίσια πόδια), κάτι που συνέτεινε στον χαρακτηρισμό του ζελέ ως φιλικού προς το στομάχι. Με την επινόηση της στιγμιαίας ζελατίνης, η συνταγή γνώρισε νέα άνθηση, ώσπου σιγά σιγά ξεχάστηκε.
Τη σημερινή του μορφή το Ζελέ Καφέ την οφείλει στην Ιαπωνία. Κατά τη δεκαετία του ’60, αρκετά καφέ της Ιαπωνίας άρχισαν σιγά σιγά να σερβίρουν Coffee Jelly, κομμένο σε μικρούς κύβους και περιχυμένο με σαντιγί. Η λιτότητα που το χαρακτηρίζει, η καθαρότητα των γεύσεων αλλά και η κομψή του εμφάνιση ταίριαξαν γάντι στη φιλοσοφία της Ιαπωνικής κουζίνας, καθιστώντας το ένα ιδιαίτερα δημοφιλές επιδόρπο.
Με την ιδιαίτερη του εμφάνιση και την πρωτοτυπία του, το Coffee Jelly ή αλλιώς, ζελέ καφέ, είναι το ιδανικό επιδόρπιο για πάρτι ή για ένα τραπέζι με φίλους. Μπορεί η γεύση του να είναι απλή και να μη διεκδικεί γαστρονομικές δάφνες, δε παύει όμως να είναι ένα εξαιρετικά ανάλαφρο, δροσιστικό και ιδιαίτερα εμφανίσιμο επιδόρπιο που μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις.
Τι χρειαζόμαστε για ένα απλό κι εύκολο Ζελέ Καφέ;
Πως ετοιμάζουμε το Ζελέ Καφέ;
Συμβουλές για ένα νόστιμο κι ανάλαφρο ζελέ καφέ
Αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε ένα πρωτότυπο Ιαπωνικό γλυκό, το μονο που χρειάζεστε είναι ζελατίνη σε σκόνη - είναι σίγουρο πως έχετε ήδη σπίτι καλό καφέ! Shokuyoku ga ī!
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ