ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Χαλβάς με σιμιγδάλι και ελληνικό καφέ, για την Σαρακοστή

27/02/2020
από coffees.gr

Το σπίτι μυρίζει σαν την κουζίνα της γιαγιάς, με μια διαφορετική εκδοχή του αγαπημένου παραδοσιακού χαλβά.

O χαλβάς είναι χωρίς αμφιβολία ένα από πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας – και στο παρελθόν, ένα από τα πιο διαδεδομένα. Εξάλλου, το όνομά του, που έχει αραβική ρίζα, σημαίνει απλώς «γλυκό», κάτι που δείχνει την ευρύτατη διάδοση και την δημοφηλία του. Ο χαλβάς, σε διάφορες παρασκευές, απαντάται σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η διάδοσή του εκτείνεται στις αραβικές και τις μεσανατολικές χώρες και φτάνει μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν.

Στην Ελλάδα, οι πιο διαδεδομένοι τύποι χαλβά είναι ο φαρσαλινός (του παζαριού) που ετοιμάζεται με νισεστέ, ο ταχινένιος (του μπακάλη) που συνηθίζεται ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας και ο σιμιγδαλένιος (ο σπιτικός). Κάθε είδος χαλβά έχει τους φανατικούς του φίλους, ωστόσο είναι γεγονός πως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα απλό κι εύκολο γλυκό, που ξυπνά όμορφες γευστικές μνήμες σε όλους μας.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς παρασκευάζεται με βάση την αλάνθαστη εμπειρική συνταγή του 1-2-3-4, όπου τα νούμερα σημαίνουν τις κούπες ελαιολάδου, σιμιγδαλιού, ζάχαρης και νερού που χρησιμοποιούνται. Αν και εξαιρετικά απλό, το γλυκό απαιτεί μια εξοικείωση, προκειμένου να έχει την νόστιμη γεύση και την απολαυστική υφή ενός καλού χαλβά. Η συνταγή που παρουσιάζουμε κρατά την παράδοση, αλλά της δίνει κι ένα γευστικό twist, με την προσθήκη λίγου ελληνικού καφέ. Το αποτέλεσμα είναι μυρωδάτο και λαχταριστό!

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Χαλβά με ελληνικό καφέ;

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 κούπα χοντρό σιμιγδάλι
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελληνικό καφέ
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φλούδα πορτοκάλι
  • 250 γραμμάρια αμύγδαλα, χοντροκομμένα

 

Πως ετοιμάζουμε τον Χαλβά με ελληνικό καφέ;

  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον καφέ, το κακάο, την κανέλα, τη φλούδα πορτοκαλιού. Μόλις πάρουν βράσει, σουρώνουμε και κρατάμε το σιρόπι ζεστό.
  • Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι, και καβουρδίζουμε για 5-7 λεπτά το σιμιγδάλι (ανάλογα με το πόσο σκούρο θέλουμε το χαλβά μας)
  • Προσθέτουμε τα αμύγδαλα
  • Ενσωματώνουμε το σιρόπι σιγά σιγά, με μια κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα
  • Τοποθετούμε σε ατομικά φορμάκια ή σε μεγάλη φόρμα για χαλβά και αφήνουμε να κρυώσει.

 

 

Συμβουλές για τον πιο νόστιμο χαλβά με ελληνικό καφέ 

  • Ο χρόνος του καβουρδίσματος καθορίζει εν πολλοίς τη γεύση του χαλβά μας. Με λίγο καβούρδισμα, ο χαλβάς βγαίνει λευκότερος και με πιο ήπια γεύση, ενώ όσο περισσότερο καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι, τόσο εντονότερη είναι η γεύση. Ο καφές ταιριάζει με τους σκούρους χαλβάδες, όμως αυτό είναι θέμα γούστου.
  • Χρησιμοποιούμε ελληνικό καφέ, για μια έξτρα «παραδοσιακή» νότα, αφού η γεύση του είναι συνδεδεμένη με την παράδοση.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι καφέ θέλουμε ή πιστεύουμε ότι θα δώσει καλύτερη γεύση στο σιρόπι μας (espresso, φίλτρου ή ακόμα και στιγμιαίο)
  • Μπορούμε να σερβίρουμε τον καφέ μας με γλάσο σοκολάτας, ή να τον διακοσμήσουμε με ολόκληρους κόκκους καφέ.
  • Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι σε μέτρια φωτιά, για να μην το κάψουμε
  • Προσοχή στην ενσωμάτωση του σιροπιού: το μείγμα μας καίει και πιτσιλάει πολύ, οπότε αν δε προσέξουμε όχι μόνο θα λερωθούμε, αλλά μπορεί και να καούμε.
  • Δεν σερβίρουμε τον χαλβά μας σε παιδιά, καθώς περιέχει καφεΐνη – μπορούμε όμως να φτιάξουμε, παραλείποντας τον καφέ, ένα σιμιγδαλένιο καφέ με κακάο.
  • Ο χαλβάς αυτός από κάποιους θεωρείται νηστίσιμος, αφού δεν περιέχει τίποτα ζωϊκό, ενώ από κάποιους άλλους όχι, αφού έχει ως βάση του το ελαιόλαδο. Είναι θέμα αυστηρότητας της νηστείας, αλλά πολλές φορές και των εθίμων που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

 

Είτε νηστεύουμε είτε όχι, ο χαλβάς είναι ένα νόστιμο παραδοσιακό γλυκό, που για τους περισσότερους είναι συνδεδεμένο με την Σαρακοστή και την προετοιμασία για το Πάσχα. Με ένα κουταλάκι ελληνικό καφέ, γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό – και το σπίτι μυρίζει σαν την κουζίνα μιας αγαπημένης γιαγιάς.

 

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ