Το σπίτι μυρίζει σαν την κουζίνα της γιαγιάς, με μια διαφορετική εκδοχή του αγαπημένου παραδοσιακού χαλβά.
O χαλβάς είναι χωρίς αμφιβολία ένα από πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας – και στο παρελθόν, ένα από τα πιο διαδεδομένα. Εξάλλου, το όνομά του, που έχει αραβική ρίζα, σημαίνει απλώς «γλυκό», κάτι που δείχνει την ευρύτατη διάδοση και την δημοφηλία του. Ο χαλβάς, σε διάφορες παρασκευές, απαντάται σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η διάδοσή του εκτείνεται στις αραβικές και τις μεσανατολικές χώρες και φτάνει μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν.
Στην Ελλάδα, οι πιο διαδεδομένοι τύποι χαλβά είναι ο φαρσαλινός (του παζαριού) που ετοιμάζεται με νισεστέ, ο ταχινένιος (του μπακάλη) που συνηθίζεται ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας και ο σιμιγδαλένιος (ο σπιτικός). Κάθε είδος χαλβά έχει τους φανατικούς του φίλους, ωστόσο είναι γεγονός πως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα απλό κι εύκολο γλυκό, που ξυπνά όμορφες γευστικές μνήμες σε όλους μας.
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς παρασκευάζεται με βάση την αλάνθαστη εμπειρική συνταγή του 1-2-3-4, όπου τα νούμερα σημαίνουν τις κούπες ελαιολάδου, σιμιγδαλιού, ζάχαρης και νερού που χρησιμοποιούνται. Αν και εξαιρετικά απλό, το γλυκό απαιτεί μια εξοικείωση, προκειμένου να έχει την νόστιμη γεύση και την απολαυστική υφή ενός καλού χαλβά. Η συνταγή που παρουσιάζουμε κρατά την παράδοση, αλλά της δίνει κι ένα γευστικό twist, με την προσθήκη λίγου ελληνικού καφέ. Το αποτέλεσμα είναι μυρωδάτο και λαχταριστό!
Τι χρειαζόμαστε για τον Χαλβά με ελληνικό καφέ;
Πως ετοιμάζουμε τον Χαλβά με ελληνικό καφέ;
Συμβουλές για τον πιο νόστιμο χαλβά με ελληνικό καφέ
Είτε νηστεύουμε είτε όχι, ο χαλβάς είναι ένα νόστιμο παραδοσιακό γλυκό, που για τους περισσότερους είναι συνδεδεμένο με την Σαρακοστή και την προετοιμασία για το Πάσχα. Με ένα κουταλάκι ελληνικό καφέ, γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό – και το σπίτι μυρίζει σαν την κουζίνα μιας αγαπημένης γιαγιάς.
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ