02/08/2021
από coffees.gr
Το απόλυτο ρόφημα του καλοκαιριού έχει καφέ και πολύ πάγο.
Στις μεγάλες ζέστες, αναζητούμε δροστιστικά ποτά, που θα μας αναζωογονήσουν, προκειμένου να αντέξουμε στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να καταναλώνουμε πολλά υγρά (όπως χυμούς φρούτων και νερό) και να αποφεύγουμε το αλκοόλ, ενώ ο καφές, αν και παλιότερα είχε ενοχοποιηθεί σαν αφυδατωτικός, σήμερα όλοι συμφωνούν πως συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ποτά που μπορούμε να καταλανώνουμε άφοβα μια ζεστή, καλοκαιρινή ημέρα. Ε, εμείς το πήγαμε ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας μια λαχταριστή Γρανίτα Καφέ!
Εμπνευσμένη από την Σικελική Granita Del Cafe και εμπλουτισμένη με λίγο λικέρ καφέ, που δίνει γεύση και βοηθά στην υφή, η γρανίτα καφέ είναι κάτι μεταξύ γλυκού και απολαυστικού ροφήματος που θα γίνει ο καλύτερος σύντροφός μας για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Παρασκευάζεται έυκολα και είναι ιδανική για μεγάλες παρέες – το μόνο πρόβλημα είναι ότι όλοι θα ζητούν κι άλλο!
Τι χρειαζόμαστε για την Γρανίτα Καφέ;
- Τρεις κούπες δυνατό καφέ
- ¾ κούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές του γλυκού λικέρ καφέ
- 1 κουταλιά του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
- Σαντιγί, για το σερβίρισμα
Πως ετοιμάζουμε την Γρανίτα Καφέ;
- Ανακατεύουμε τον καφέ, τη ζάχαρη, το λικέρ και το απόσταγμα βανίλιας μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη
- Αφού το μείγμα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί και παγώνουμε στην κατάψυξη
- Κάθε μισή περίπου ώρα, ανακατέυουμε, φέρνοντας τους κρυστάλλους που δημιουργούνται στις άκρες, στη μέση του ταψιού.
- Επαναλαμβάνουμε για όσο χρειαστεί, μέχρι η υφή να είναι αυτή που επιθυμούμε.
- Σερβίρουμε σε μπολ με σαντιγί, ή σε γυάλινο ποτήρι με φαρδύ καλαμάκι.
Μυστικά για την τέλεια γρανίτα καφέ
- Το μυστικό σε αυτό το εύκολο και δροσιστικό επιδόρπιο είναι η σωστή υφή: δεν θέλουμε η γρανίτα μας να παγώσει εντελώς, αλλά ούτε και να έχει περιττά υγρά. Το συνεχές ανακάτεμα της παγωμένης γρανίτας θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Χρησιμοποιούμε ό,τι καφέ θέλουμε, χωρίς κανέναν περιορισμό!
- Ένας καφέ φίλτρου με γεύση, όπως ο Minges Σοκολάτα, ο Minges Φουντούκι ή ο Minges Καραμέλα θα δώσει άλλη διάσταση στη γρανίτα μας.
- Το λικέρ καφέ πέρα από το γεγονός ότι προσθέτει γεύση, δεν αφήνει το μείγμα μας να παγώσει εντελώς, κάνοντας την κατάκτηση της επιθυμητής υφής λίγο πιο εύκολη.
- Η ζάχαρη μπορεί να φαίνεται σε αρκετούς λίγο υπερβολική και μπορούμε να την ελαττώσουμε, αρκεί να είμαστε λίγο πιο σχολαστικοί με το χτύπημα της γρανίτας μας.
- Μπορούμενα τη σερβίρουμε είτε σε μπολάκι, σαν επιδόρπιο, είτε σε ποτήρι με φαρδύ καλαμάκι, σαν ένα αναζωογονητικό και δροσιστικό ρόφημα.
- Παγώνουμε τη γρανίτα σε ρηχό ταψί, καθώς έτσι οι άκρες θα παγώσουν εύκολα και το ανακατέμα που χρειαζόμαστε θα είναι ακόμα ευκολότερο.
- Σε μέρες καύσωνα, παραλείπουμε τη σαντιγί που μπορεί να μας «βαρύνει».
Eίτε έχει καύσωνα είτε δροσιά, η Γρανίτα Καφέ είναι πάντα μια καλή ιδέα - μια παγωμένη απόλαυση με γεύση καφέ!