24/09/2021
από coffees.gr
Το αγαπημένο ψητό της Κυριακής, αλλιώς!
Η Κυριακή ήταν και παραμένει συνδεδεμένη με το οικογενειακό τραπέζι, που ενώνει φίλους, συγγενείς ή απλά την οικογένεια γύρω από ένα νόστιμο, καλομαγειρεμένο φαγητό. Σε μια παράδοση που έρχεται από τις εποχές που το κρέας αποτελούσε πολυτέλεια για το καθημερινό τραπέζι, το κλασικό κυριακάτικο φαγητό ήταν και είναι το ψητό: κοτόπουλο ή χοιρινό, αρνί ή κατσίκι, στον φούρνο ή στην κατσαρόλα, το ψητό κρέας είναι το κατεξοχήν φαγητό της Κυριακής.
Προσπαθώντας να δώσουμε μια πιο σύγχρονη νότα σε αυτή την αγαπημένη παράδοση, επιστρατεύουμε μια συνταγή λίγο διαφορετική: το χοιρινό μας σιγοψήνεται για ώρες στο φούρνο, στα πρότυπα του Αμερικάνικου Pulled Pork, αφού έχει καλυφθεί με μια μαρινάδα με μπαχαρικά και... καφέ! Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο καφές είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά και θα δώσει στο ψητό μας καπνιστά και γήινα αρώματα.
Τι χρειαζόμαστε για το αργοψημένο χοιρινό με κρούστα καφέ;
- 1 κιλό χοιρινό (κατά προτίμηση σπάλα)
- 3 κουταλιές της σούπας αλεσμένο espresso
- ½ κούπα καστανή ζάχαρη
- ½ κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν
- ½ κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι
- 15-20 κόκκους πιπεριού
- 1 κουταλάκι του γλυκού πολτό σκόρδου
- ½ κουταλάκι του γλυκού καπινιστή πάπρικα
Πως ετοιμάζουμε το αργοψημένο χοιρινό με κρούστα καφέ;
- Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά μας μαζί με τον αλεσμένο καφέ σε ένα μπολ
- Καλύπτουμε όλο το κομμάτι του χοιρινού μας με τη μαρινάδα
- Αν έχουμε slow cooker, ψήνουμε το κρέας μας στο χαμηλό, για 8 ώρες. Αν το ψήσουμε στο φούρνο, το ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για μερικές ώρες καλυμένο με αλουμινόχαρτο και κατόπιν το αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο
- Είναι έτοιμο όταν το πηρούνι μας μπορεί να το «διαλύσει» με ευκολία
- Κόβουμε φέτες και σερβίρουμε με σάλτσα, πατάτες, σαλάτα κλπ
Συμβουλές για πεντανόστημο αργοψημένο χοιρινό με κρούστα καφέ!
- Zητάμε από τον χασάπη μας το κομμάτι του κρέατος ολόκληρο, και όχι κομμένο σε μερίδες
- Αν βρίσκουμε δυσκολία στο να κολλήσει η μαρινάδα στο κρέας, το αλείφουμε πρώτα με ελάχιστο λάδι
- Αν το χοιρινό μας είναι χοντρότερο από 4-5 εκατοστά, μπορούμε να το κόψουμε στη μέση, για να ψηθεί ευκολότερα
- Χρησιμοποιούμε ό,τι καφέ έχουμε διαθέσιμο, κατά προτίμηση όχι ακριβό. Ιδανικά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε καφέ που έχει λήξει ή που έχουμε ανοιχτό για αρκετό καιρό.
- Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μπαχαρικά, όπως ρίγανη, θυμάρη ή δάφνη, αλλά καλύτερα να μην μπλέξουμε ιδιαίτερα τις γεύσεις, ώστε να δώσουμε στον καφέ την ευκαιρεία να ξεδιπλώσει τα καπνιστά αρώματά του.
- Σερβίρουμε με μια πατατοσαλάτα, με πατάτες τηγανιτές, με πράσινη σαλάτα και οπωσδήποτε με μια σάλτσα όπως BBQ ή Gravy.
- Aν περισσέψει κρέας, μπορούμε να το «μαδήσουμε» και να το χρησιμοποιήσουμε σε λαχταριστά σάντουιτς με pulled pork!
- Με το πολύωρο ψήσιμο, υπάρχει περίπτωση η εξωτερική κρούστα να «μαυρίσει». Αυτό δεν επηρεάζει καθόλου την νοστιμιά του κρέατος μας και δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει.
Στο επόμενο Κυριακάτικο τραπέζι, μη φτιάξετε μόνο τα εσπρεσάκια για μετά – σκαρώστε αυτό το υπέροχο ψητό χοιρινό με καφέ, και δείτε τους ολους να γλείφουν τα δάκτυλά τους!