09/10/2020
από coffees.gr
Εύκολες και γρήγορες κρέπες γεμιστές με κρέμα καφέ.
Κάτι ανάμεσα σε street food και επιδόρπιο, η κρέπα είναι ένα έδεσμα που είναι σίγουρο πως φέρνει γλυκιές αναμνήσεις. Συνδεδεμένο με τα χρόνια της νεότητας, με διακοπές ή εφηβικές εξόδους, με ένα γρήγορο σνακ στο χέρι μετά από ποτό ή ξενύχτι, ή για κάποιους, στην πιο ευγενική και ντελικάτη του εκδοχή, σαν πρωινό, η κρέπα δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
Παρόλο που καθένας έχει σίγουρα ένα αγαπημένο στέκι που φτιάχνει την κρέπα του ακριβώς όπως την προτιμά, οι κρέπες είναι ένα απλό γλυκό που φτιάχνονται ιδιαίτερα εύκολα στο σπίτι, καθώς απαιτούν μόνο μια μικρή δεξιοτεχνία στο τύλιγμα και στο γύρισμα – αν όμως αυτό γίνεται με παρέα, μπορεί αν αποτελέσει και αφορμή για πλάκες και γέλια.
Οι δικές μας κρέπες έχουν πλούσια, απολαυστική γέμιση από κρέμα με γεύση καφέ, που βασίζεται σε αφράτο μασκαρπόνε, και τραγανά μπισκότα, για αυτό άλλωστε τις ονομάσαμε κρέπες… τιραμισού! Είναι ό,τι καλύτερο για ένα πρωινό τραπέζι, ένα brunch με φίλους ή απλά σαν ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό σνακ για τον απογευματινό μας καφέ.
Τι χρειαζόμαστε για τις Κρέπες Τιραμισού;
Για τις κρέπες:
- 1 κούπα αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 ½ κούπα γάλα
- 2 αυγά
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι
Για την γέμιση:
- 4 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
- 1 κούπα κρέμα γάλακτος
- ½ κούπα μασκαρπόνε
- ½ κούπα ζάχαρη άχνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι ή πετιμέζι
- Λίγο νερό
- Ξηρούς καρπούς, κομμάτια σοκολάτας ή καραμέλας ή μπισκότου κλπ
- Πώς ετοιμάζουμε τις Κρέπες Τιραμισού;
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
- Διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ σε λίγο νερό
- Σε ένα μπολ, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί, τη ζάχαρη και το μέλι
- Χτυπάμε με μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τον καφέ
- Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να είναι αφράτο και σχετικά σφιχτό.
Ετοιμάζουμε τις κρέπες
- Ανακατεύουμε τα «στεγνά» στοιχεία, προσθέτουμε τα υγρά κι ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά με ελάχιστο βούτυρο
- Ρίχνουμε μια δόση μείγματος και το απλώνουμε με γρήγορες κινήσεις.
- Όταν η κρέπα ξεκολλά, τη γυρνάμε από την άλλη.
- Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα και τις διατηρούμε ζεστές.
Σερβίρουμε:
- Σε απλωμένη κρέπα, βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε με μια σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο χρησιμοποιούμε και τυλίγουμε τις κρέπες, τις οποίες σερβίρουμε ζεστές.
- Εναλλακτικά, δημιουργούμε στρώσεις από φύλλα κρέπας και γέμισης, προκειμένου να φτιάξουμε μια «τούρτα», την οποία πασπαλίζουμε κομμάτια μπισκότου και ξηρών καρπών πριν τη σερβίρουμε.
Συμβουλές για νόστιμες Κρέπες Τιραμισού
- Για καλύτερη υφή στην γέμιση, η κρέμα γάλακτος είναι καλό να είναι κρύα και το μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
- Η εναλλαγή της υφής της κρέμας με το τραγανό στοιχείο των ξηρών καρπών, μπισκότων κλπ θα κάνει τις κρέπες πιο ενδιαφέρουσες.
- Για να κρατήσουμε τις κρέπες ζεστές, τις τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη μέσα σε ένα πιάτο και τις βάζουμε στο φούρνο
- Προσοχή στη θερμοκρασία του τηγανιού: υψηλή θερμοκρασία θα κάψει και θα μαυρίσει τις κρέπες μας, ενώ με χαμηλή θα αργήσουν να ψηθούν και θα διαλυθούν
- Το γύρισμα της κρέπας χρειάζεται μια επιδεξιότητα, που κατακτιέται με τον καιρό και την συνήθεια.
- Δε βάζουμε μεγάλη δόση ζύμης στο τηγάνι, καθώς θέλουμε η ζύμη να είναι λεπτή, ώστε να μην κυριαρχεί η γεύση της στο στόμα.
- Μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης στο μείγμα της γέμισης, για λιγότερο γλυκιά γεύση αλλά και για λιγότερες θερμίδες
- Για μια πιο light εκδοχή, χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος με χαμηλότερα λιπαρά.
Η σωστή κρέπα θέλει απλά υλικά, καλή διάθεση και επιδεξιότητα – και φυσικά, λίγη λαχταριστή κρέμα «τιραμισού» για τη γέμιση!