To πιο μοδάτο γλυκό παίρνει άρωμα καφέ.
Είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια των τελευταίων ετών, καθώς φιγουράρουν σε hip καφετέριες, σε ψαγμένους φούρνους, σε πολλά brunch τραπέζια αλλά και σε πάρα πολλά Instagram stories. Ο λόγος φυσικά για τα Cinnamon Rolls, ένα νόστιμο, αφράτο και ζεστό επιδόρπιο ζύμης, που ταιριάζει άψογα στον χειμωνιάτικο καιρό.
Οι ρίζες του Cinnamon Roll μας έρχοναι από την Σκανδιναβία και εντοπίζονται στις αρτοπαρασκευές που επιχειρήσαν οι Σουηδοί φουρνάρηδες, όταν η κανέλα εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Γρήγορα, τα Cinnamon Rolls κατέκτησαν τη Βόρεια Αμερική ενώ τα τελευταία χρόνια η μόδα τους έχει χτυπήσει για τα καλά την Ευρώπη και φυσικά και την Ελλάδα.
Παραδοσιακά, όπως φανερώνει το όνομά τους, τα Cinnamon Rolls αρωματίζονται με κανέλα, όμως η δικής μας εκδοχή δε θα μπορούσε να μην έχει γεύση... καφέ! Έτσι, χρησιμοποιούμε καφέ στη ζύμη, καφέ στη γέμιση και καφέ στο γλάσο, σε ένα γλυκάκι που μοσχομυρίζει βούτυρο, σπιτικό ψήσιμο και φυσικά, καφέ.
Η συνταγή μπορεί να φανεί πολύπλοκη και χρονοβόρα, όμως είναι πιο απλή από ό,τι φαίνεται αρχικά, και όσο για το χρόνο, έχετε καλύτερο στο μυαλό σας για ένα κυριακάτικο πρωινό εν μέσω lockdown ;
Τι χρειαζόμαστε για τα Coffee Cinnamon Rolls;
Για την γέμιση
- 60 γραμμάρια βούτυρο
- 150 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 1 ½ κουταλάκι κανέλα
- 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
Για την ζύμη
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7 γραμμάρια ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
- 60 γραμμάρια βούτυρο
- 1 μεγάλο αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 κούπα γάλα
Για το γλάσο καφέ
- 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
- 60 γραμμάρια βούτυρο
- Απόσταγμα βανίλιας
Πώς ετοιμάζουμε τα Coffee Cinnamon Rolls;
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και τον στιγμαίο καφέ για την γέμιση και το αφήνουμε στην άκρη.
- Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα ¾ του αλευριού, το αλάτι και τη μαγιά
- Σε άλλο μπολ, συνδυάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, τον καφέ και το βούτυρο, ελαφρά λιωμένο
- Ρίχνουμε το μείγμα του γάλακτος στο μείγμα το αλευριού και χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα (ιδανικά με γάντζο ζυμώματος)
- Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, κουταλιά κουταλιά
- Καλύπτουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, φτιάχνουμε με τη ζύμη ένα παραλλήλογραμο πάχους 0,5 cm και διαστάσεων 30 x 60 cm
- Βουτυρώνουμε τη ζύμη, αφήνοντας κενό ένα κομμάτι 6cm από την μεγάλη διάσταση
- Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης
- Τυλίγουμε τη ζύμη οριζόντια και την κόβουμε σε 9 ίσα μομμάτια
- Αφήνουμε τα rolls για μισή ώρα σε ΚΛΕΙΣΤΟ φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 100 βαθμούς
- Κατόπιν, τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 180 βαθμούς
- Ετοιμάζουμε το γλάσο, ανακατεύοντας τη ζάχαρη άχνη, τον καφέ του βούτυρο και τη βανίλια
- Καλύπτουμε τα rolls με το γλάσσο και σερβίρουμε!
Τι χρειαζόμαστε για τα Coffee Cinnamon Rolls;
- Η συνταγή είναι πιο απλή από ό,τι φαίνεται αρχικά, και αν την ακολουθήσουμε βήμα βήμα, τα ρολάκια μας θα βγούνε πεντανόστιμα. Ακόμα βέβαια κι αν αποτύχουμε την πρώτη φορά, δεν απογοητευόμαστε, αλλά συνεχίσουμε την προσπάθεια.
- Περιττό να αναφέρουμε πως ταιριάζουν εξαιρετικά με τον καφέ, είτε για πρωινό, είτε για απογευματινό!
- Αν έχουμε παιδιά στο σπίτι, καλό είναι να φτιάξουμε και μερικά caffeine – free cinnamon rolls, αντικαθιστώντας ενδεχομένως τον καφέ με κακάο.
- Προσοχή στις θερμίδες: δεν το λες και επιδόρπιο κατάλληλο για δίαιτα!
- Χρησιμοποιούμε στιγμιαίο καφέ, τόσο για μεγαλύτερη ευκολία, όσο και για εντονότερη γεύση.
- Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα rolls μας πριν τα σερβίρουμε με ξηρούς καρπούς, κομμάτια σοκολάτας ή ακόμα και με λίγο καφέ, ενώ μπορούμε να τα στολίσουμε με ένα κόκκο καφέ.
Τα σπιτικά ψησίματα είναι η πιο ωραία μυρωδιά της Κυριακής – και τα Coffee Cinnamon Rolls μπορούν να κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίζει σαν τον πιο ωραίο φούρνο της Στοκχόλμης.