Μια κούπα καφέ σε ένα σπίτι με ένα δίχρονο γεμάτο περιέργεια, μπορεί να εξελιχθεί σε μια πραγματική περιπέτεια.
Ξυπνάμε, φτιάχνουμε έναν χορταστικό καφέ, και μόλις η μυρωδιά της Αιθιοπίας ή της Γουατεμάλας χτυπήσε τα ρουθούνια μας... «Μαμά, μπαμπά, τι είναι αυτό που πίνεις; Θέλω κι εγώ!»
Η συμβίωση με ένα παιδί σίγουρα δεν είναι όπως στις ιλουστρασιόν διαφημίσεις, αφού στην καθημερινότητά της μπορεί να έχει πολλές δύσκολες στιγμές, οι οποίες ξεπερνιούναι με υπομονή, γνώση και φυσικά πολλή αγάπη! Είναι δυνατόν το αγαπημένο μας ρόφημα να αποτελέσει πηγή... μπελάδων για ένα δίχρονο ή τρίχρονο διαβολάκι; Φυσικά και μπορεί: μια αναμένη καφετιέρα, μια ξεχασμένη κούπα καφέ, ένα tantrum γιατί ο μπαμπάς ή η μαμά δε το αφήνει να δοκιμάσει το αγαπημένο του ρόφημα, και πολλά πολλά άλλα.
Ετοιμάσαμε έναν μικρό «οδηγό επιβίωσης» που θα κάνει την καθημερινότητα για τους καφελάτρες γονείς λίγο πιο εύκολη - ή τουλάχιστον, έτσι ελπίζουμε!
7 συμβουλές για καφελάτρες γονείς που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη!
Κρατάμε τον καφέ μας ψηλά: Όταν συμβιώνουμε με ένα παιδί, θα πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, σύμφωνα με τους οποίους τα αντικείμενα που είναι δυνητικά επικίδυνα για ένα παιδί, τοποθεντούνται σε δυσπρόσιτο για τα παιδιά σημείο. Αν και ο καφές δεν είναι φυσικά τόσο επικίνδυνος όσο τα φάρμακα ή τα καθαριστικά, είναι δεδομένο ότι ένα παιδί δεν πρέπει να καταναλώσει ή να μασήσει αλεσμένο ή στιγμαίο καφέ, ενώ ο καφές σε κόκκους μπορεί να προκαλέσει και ασφυξία, ειδικά σε μικρότερα παιδιά. Κρατάμε τον καφέ καλά κλεισμένο σε βάζα που ανοίγουν δύσκολα, ιδανικά σε ένα ψηλό ράφι ή ντουλάπι.
Δεν αφήνουμε τον καφέ μας μόνο του: Μια μισοτελειωμένη κούπα καφέ στο τραπέζι, η μαμά στο μπάνιο και ο μπαμπάς μιλά στο τηλέφωνο... ο πειρασμός είναι μεγάλος! Εννοείται ότι δεν αφήνουμε τον καφέ μας χωρίς επίβλεψη, καθώς η φυσική περιέργεια ενός νηπίου μπορεί να το κάνει να τον «κατεβάσει» εν ριπή οφθαλμού. Το ίδιο ισχύει για για τα άπλυτα ποτήρια: ένα παιδικό δαχτυλάκι μπορεί να βρει γλύκισμα την κρέμα του εσπρέσο που έχει κολλήσει στον πάτο του φλιτζανιού.
Οι καφετιέρες είναι ηλεκτρικές συσκευές: Μπορεί μια καφετιέρα να είναι ιδιαίτερα απλή στη χρήση και ο κίνδυνος ατυχήματος από τη χρήση της να είναι πραγματικά αμελητέος για έναν ενήλικα, όμως για ένα παιδί παραμένει εφάμιλλη ενός... διαστημόπλοιου. Δεν ξεχνάμε ότι η καφετιέρα είναι μια ηλεκτρική συσκευή, που εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους για ένα παιδί με οποιοδήποτε άλλη συσκευή του σπιτιού.
Προσοχή στο ζεστό νερό: Αν βράζουμε ελληνικό καφέ ή ζεσταίνουμε νερό για τον καφέ φίλτρου μας, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ένα ατύχημα μπορεί να γίνει σε δευτερόλεπτα. Έχουμε πάντα το νου μας και δεν αφήνουμε ποτέ ένα βραστήρα με καυτό νερό ή ένα μπρίκι που βράζει χωρίς επίβλεψη, αν μέσα στο σπίτι μας κυκλοφορεί ένα παιδί.
Ξεχνάμε το Τιραμισού: Δεν είναι και λίγες οι συνταγές γλυκών που περιέχουν καφέ, με πιο γνωστό (και αγαπημένο) το παραδοσιακό Ιταλικό Τιραμισού. Δυστυχώς, αυτά τα γλυκά είναι... απαγορευμένα όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, μιας και δεν μπορούν να τα καταναλώσουν και η παρασκευή τους θα οδηγήσει σε... περιττές εντάσεις. Βέβαια, αν ξυπνήσει ο Παρλιάρος μέσα μας, μπορούμε να ετοιμάσουμε το καφε-γλυκό μας, χωρίς να παραλείψουμε να ετοιμάσουμε και μία «virgin» εκδοχή του, χωρίς καφέ, για τους μικρούς του τραπεζιού.
Το παιχνίδι της μίμησης: Τα παιδιά μαθαίνουν τους κανόνες συμπεριφοράς και ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσω της μίμησης. Είναι λογικό και αναμένομενο να θέλουν να αντιγράφουν συμπεριφορές της μαμάς ή του μπαμπά, και αυτό φυσικά περιλαμβάνει και τον καφέ. Η λύση είναι να έχουμε πάντα στο τραπέζι του πρωινού τη δική τους κούπα (γεμάτη φυσικά με γάλα, κακάο ή έναν babyccino) ώστε να συμμετέχουν στην «ιεροτελεστία» του καφέ, χωρίς να πίνουν καφέ.
Όταν μεγαλώσεις, θα πίνεις όσο θες: Οι γονείς παλαιότερων γενεών έκαναν ένα συνηθισμένο λάθος, ταυτίζοντας βλαβερές συνήθειες (όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση αλκοόλ) με την ενηλικίωση, λέγοντας ότι είναι «για τους μεγάλους». Στον καφέ, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Είναι ένα προϊόν υγιεινό, καθόλου βλαβερό, που όμως όντως είναι «για τους μεγάλους». Συζητώντας το με το παιδί και συγκρίνοντας τον καφέ με μια άλλη ενήλικη (αλλά όχι βλαβερή) δραστηριότητα, όπως πχ η οδήγηση, μπορούμε να του δώσουμε να καταλάβει τα ηλικιακά όρια αρκετά ευκολότερα.
Στο επόμενο πρωινό, μαζί με τον καφέ ετοιμάστε και έναν babyccino και μιλήστε με το παιδί σας για την αγαπημένη σας συνήθεια. Με αγάπη, καλή διάθεση και υπομονή, ο καθένας θα απολαμβάνει το ρόφημά του χαρούμενος, χωρίς προστριβές.