ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Χρησιμοποιώντας τον καφέ ως οικοδομικό υλικό

17/05/2024
από coffees.gr

Μια απλή λύση σε ένα πολύπλοκο πρόβλημα.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι ένας από τα βασικά περιβαλλοντικά θέματα της βιομηχανίας του καφέ. Ακόμα και αν καταφέρναμε να περιορίσουμε τα απορρίμματα που σχετίζονται με τις συσκευασίες (και που ευτυχώς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανακυκλώσιμα), η βιομηχανία του καφέ παράγει περίπου 10 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίων που αφορούν στον χρησιμοποιημένο καφέ. Αν και έχουν προταθεί διάφορες χρήσεις για τον χρησιμοποιημένο, αλεσμένο καφέ (η χρήση του ως λίπασμα ή ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πέλετ είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα) το μεγαλύτερο κομμάτι του καταλήγει στις χωματερές. Η έκκληση «αερίων θερμοκηπίου» όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο είναι μια ακόμα από τις δυσμενείς συνέπειες της αλόγιστης απόρριψης του χρησιμοποιημένου καφέ στις χωματερές.

Θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η ζοφερή εικόνα; Με μια ανακάλυψη μιας ερευνητικής ομάδας, που κάνει τον καφέ πρώτη ύλη για… οικοδομική δραστηριότητα, μπορεί και ναι!

 

Χρησιμοποιώντας αλεσμένο καφέ για την παραγωγή τσιμέντου

Η πρόσφατη άνθιση της οικοδομικής δραστηριότητας (και η προβλεπόμενη συνέχιση της, κατά την ανοικοδόμηση περιοχών και χωρών που έχουν πληγεί από πολέμους) έχει οδηγήσει στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση άμμου, που είναι βασικό συστατικό για τη δημιουργία σκυροδέματος. Η άμμος συνήθως εξορύσσεται από κοίτες και όχθες ποταμών, με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.  

Μια ομάδα μελετητών από το Πανεπιστήμιο RMIT στην Μελβούρνη της Αυστραλίας προσπάθησε να σκεφτεί μια λύση που να περιορίζει τόσο το πρόβλημα των υπέρογκων οργανικών αποβλήτων, όσο και τις επιπτώσεις από την συνεχή απαίτηση για μεγάλες ποσότητες άμμου. Κι έτσι, κατέληξε στην χρήση του χρησιμοποιημένου, αλεσμένου καφέ για την παραγωγή σκυροδέματος.

Καθώς ο καφές, όντας οργανικό προϊόν, δε μπορεί να προστεθεί απευθείας στο σκυρόδεμα, λόγω της έκλυσης χημικών που θα αδυνάτιζαν το οικοδομικό υλικό, προτιμήθηκε η λύση της πυρόλυσης. Ο καφές θερμαίνεται σε θερμοκρασίες περίπου 650 βαθμών Κελσίου, σε ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένα πορώδες «κάρβουνο» πλούσιο σε άνθρακα, που μπορεί να ενταχθεί σαν υλικό σε κάθε μορφή τσιμέντου.

 

Πόσο πιθανή είναι η υιοθέτηση του καφέ ως οικοδομικού υλικού;

Η επιστημονική ομάδα έχει οριστικοποιήσει, μέσω πειραμάτων, πολλές πτυχές της διαδικασίας (όπως τους βαθμούς και το χρόνο της πυρόλυσης) προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μα την μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και αυτή την περίοδο βρίσκεται εν μέσω εκτεταμένων δοκιμών του τελικού προϊόντος σε συνθήκες παγετού, ακραίας ζέστης, σεισμικών δονήσεων κλπ.

«Παρόλο που η έρευνα μας έχει δρόμο μπροστά της, είμαστε αισιόδοξοι πως έχουμε μπροστά μας μια καινοτόμο μέθοδο που θα βοηθήσει καταλυτικά το περιβάλλον σε πολλούς τομείς, σημειώνει η μηχανικός Shannon Kilmartin – Lynch, μέλος της ερευνητικής ομάδας.  Δεδομένης της γενικότερης υιοθέτησης μέτρων και πρακτικών που μπορούν δυνητικά να επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή, η συγκεκριμένη ιδέα δεν αποκλείεται να βρει ευρύτερη εφαρμογή στο μέλλον.

 

Η μέρα που το γνωστό τραγούδι θα αλλάξει σε «Καφεδάκι, καφεδάκι, για τα σένα το χτισα» ίσως δεν είναι μακριά!