28/02/2021
από coffees.gr
Μια διαχρονική νοστιμία με άρωμα καφέ.
Μια από τις πιο γλυκές αναμνήσεις που έχουμε μυρίζει βούτυρο και ζάχαρη – και ο λόγος φυσικά για τις καραμέλες βουτύρου. Τις καραμέλες που μας έβαζε ο παππούς στην τσέπη όταν φεύγαμε από το σπίτι του, τις καραμέλες που μας έδινε για ρέστα ο περιπτεράς όταν δεν είχε ψιλά, αυτές που βρίσκαμε κρυμμένες σε βάζα όταν εξευνούσαμε ξένα διαμερίσματα σε βαρετές επισκέψεις κι εκείνες που συναντάμε ακόμα σε τσουβαλάκια, σε μικρά καφεκοπτεία και μαγαζιά με ξηρούς καρπούς.
Mπορεί να μεγαλώσαμε, όμως οι καραμέλες βουτύρου παραμένουν το ίδιο νόστιμες, ενώ είναι πολύ εύκολο να τις φτιάξουμε στο σπίτι. Φυσικά, επειδή σαν μεγάλα παιδιά έχουμε τα δικά μας παιχνίδια, εμπλουτίσαμε τις καραμέλες με δυνατό άρωμα καφέ. Είναι ιδανικές για τσιμπολόγημα, για κέρασμα, αλλά και για να ετοιμάσουμε υπέροχα χειροποίητα δωράκια για όσους αγαπάμε.
Τι χρειαζόμαστε για τις καραμέλες καφέ;
- ½ κούπα βούτυρο
- 2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κούπες κρέμα γάλακτος
- 1 κούπα σιρόπι γλυκόζης
- ½ κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κουταλάκι γλυκού μέλι ή πετιμέζι
- 2 ½ κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
Πώς ετοιμάζουμε τις καραμέλες καφέ;
- Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βράζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, και το σιρόπι γλυκόζης
- Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί και πάρει μια βράση, βυθίζουε το θερμόμετρο
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βρασμό ανακατεύοντα, μέχρι το μείγμα να φτάσει τους 120 βαθμούς Κελσίου
- Ρίχνουμε το στιγμιαίο καφέ (διαλυμένο σε λίγο νερό) και το μέλι και αποσύρουμε από τη φωτιά
- Ρίχνουμε το μείγμα μας σε αντικολλητικό χαρτί, που έχουμε βουτυρώσει
- Το αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει, ιδανικά για 8 ώρες
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τυλίγουμε σε σελοφάν
Συμβουλές για νόστιμες καραμέλες καφέ
- Η μέτρηση της θερμοκρασίας είναι απαραίτητη προκειμένουν να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα. Ένα ειδικό θερμόμετρο (το οποίο θα μας χρησιμεύσει και στις εκχυλίσεις μας) είναι ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε.
- Αν θέλουμε να προσφέρουμε τις καραμέλες για δώρο, μπορούμε να τις τυλίξουμε σε πολύχρωμα σελοφάν και κατόπιν να τις κλείσουμε σε όμορφα, χειροποίητα σακουλάκια
- Χρησιμοποιούμε στιγμαίο καφέ, για πιο έντονη γεύση και άρωμα
- Οι καραμέλες διατηρούνται εκτός ψυγείου, σε δροσερό και σκιερό μέρος για αρκετό καιρό.
- Προσοχή στις θερμίδες: βούτυρο, ζάχαρη και κρέμα γάλακτος δημιουργούν μια βόμβα θερμίδων, οπότε καλό είναι να τις καταναλώνουμε με μέτρο.
- Οι καραμέλες δεν είναι κατάλληλες για παιδιά, καθώς περιέχουν καφεϊνη. Κρατώντας τη βασική συνταγή και αντικαθιστώντας τον καφέ με κακάο, φτιάχνουμε νόστιμες και kid friendly καραμέλες σοκολάτας!
Οι αναμνήσεις είναι σαν τις καραμέλες - είναι το ίδιο γλυκές, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Κι αν έχουν και άρωμα καφέ, ακόμα καλύτερα!