ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Εσπρέσο σε κάψουλες : πώς το όραμα ενός Ελβετού εφευρέτη μας χάρισε ποιοτικό εσπρέσο στο σπίτι

14/06/2018
από coffees.gr

Δε χωράει αμφιβολία πως οι κάψουλες εσπρέσο αποτελούν πλέον μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές για την οικιακή παραγωγή καφέ. Η ευκολία στη χρήση τους, οι λογικές τιμές στις οποίες διατίθενται πλέον οι σχετικές καφετιέρες αλλά και η μεγάλη ποικιλία που μπορεί να βρει κανείς σήμερα σε κάψουλες εσπρέσο, έχουν κατά κάποιο τρόπο «εκδημοκρατίσει» τον ποιοτικό καφέ, κάνοντάς τον εύκολα προσβάσιμο σε όλους.  Οι κάψουλες καφέ δεν μπήκαν στη ζωή μας παρά μόνο πρόσφατα – αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Καταρχάς, ο ίδιος ο εσπρέσο δε μετρά παρα λίγα παραπάνω από 100 χρόνια ζωής, αφού οι απαρχές του εντοπίζονται στην Ιταλία του 1905, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη μηχανή εσπρέσο, βασισμένη στις παρατηρήσεις του λάτρη του καφέ Luigi Bezzera, ο οποίος είχε την ιδέα να προσθέσει πίεση ατμού στην κλασική καφετιέρα του. Ο νέος καφές, ο εσπρέσο, διαδόθηκε γρήγορα σε όλη την Ιταλία, και η τεχνολογία ακολούθησε τη νέα μανία κατά πόδας : ήδη από το τη δεκαετία του 1930 οι καφετιέρες εξελίχθηκαν, βελτιώνοντας τη γεύση του εσπρέσο, ενώ μέχρι τη δεκαετία του 1960, οι καφετιέρες είχαν πλέον καταλήξει σε μια μορφή που μοιάζει αρκετά με τη σημερινή τους.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο ελβετός Eric Favre, λάτρης του καφέ ο ίδιος, καταπιάστηκε με την ιδέα του να κάνει τον καλό, ποιοτικό εσπρέσο προσιτό σε κάθε σπίτι. Αναζητώντας τον καλύτερο εσπρέσο και φιλοδοξώντας να ανακαλύψει τα μυστικά της παρασκευής του,  ο Favre οδηγήθηκε στο θρυλικό Café Sant’Eustachio, στη Ρώμη. Παρατηρώντας την διαδικασία που ακολοθούσε ο μπαρίστα του Sant’Eustachio,  ο Eric Favre παρατήρησε πως ένα από τα μυστικά του δημοφιλούς καφέ ήταν η αυξημένη παρουσία οξυγόνου στο νερό που φίλτραρε τον εσπρέσο. Από εκείνη τη στιγμή, τα πράγματα στο μυαλό του έγιναν ξεκάθαρα.

Κάψουλες Εσπρέσο

Φιλοδοξώντας να τυποποιήσει το μυστικό που του αποκαλύφθηκε, ο Favre γρήγορα οδηγήθηκε στο να εφεύρει την κάψουλα εσπρέσο : ένα κέλυφος που κρατά συγκεντρωμένα όλα τα αρώματα του καφέ και που επιτρέπει στον ατμό και το νερό να το διαπεράσει με μεγάλη πίεση, προκειμένου η εκχύλιση να καταλήξει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παρόλη την πρωτοποριακή ιδέα του, ο κόσμος αρχικά δε μοιράστηκε το όραμά του : οι πρώτες κάψουλες εσπρέσο δε κυκλοφόρησαν παρά το 1986.

Ο χρόνος πολλές φορές δικαιώνει τους τολμηρούς και τους οραματιστές. Μια πρωτοποριακή ιδέα που γεννήθηκε στον πάγκο ενός παμπάλαιου ρωμαϊκού καφέ, έχει σήμερα κατακτήσει τον κόσμο και αποτελεί την πλέον διαδεδομένη και αξιόπιστη μέθοδο για ποιοτικό καφέ στο σπίτι. Οι κάψουλες εσπρέσο είναι εδώ για να μείνουν – ένας απολαυστικός εσπρέσο, έτοιμος στο πι και φι χάρις στις μικρές αλουμινένιες ή πλαστικές κάψουλες, μπορεί να πείσει τον καθένα.