Ο καφές είναι το ιδανικό ρόφημα για δίαιτα - αρκεί να πίνεται σκέτος.
Ο καφές είναι γνωστό ότι προτείνεται για όσους βρίσκονται σε δίαιτα, καθώς όχι μόνο δεν έχει θερμίδες, αλλά παράλληλα επιταχύνει τον μεταβολισμό, κάνοντας τον οργανισμό να καίει τις περιττές θερμίδες γρηγορότερα και αποδοτικότερα. Ωστόσο, παρά την δημοφιλή αντίληψη, ο καφές δεν έχει μηδενικές θερμίδες, έχει όμως πραγματικά ελάχιστες, που δεδομένης της λελογισμένης κατανάλωσης του, είναι πραγματικά αμελητέες.
Πόσες θερμίδες έχει ο καφές που πίνουμε;
Οι θερμίδες του καφέ προέρχονται από τα έλαια που συναντώνται στον κόκκο, τα οποία μπορεί να είναι εντονότερα ανάλογα τόσο με την ποικιλία, όσο και με το βαθμό καβουρδίσματος και βέβαια με τη μέθοδο εκχύλισης. Πάντως, ένας espresso (60 ml) δεν περιέχει πάνω από 3-5 θερμίδες, ενώ για μια κούπα καφέ φίλτρου, οι θερμίδες σχεδόν διπλασιάζονται, μένοντας όμως πάντοτε κάτω από 10-12. Εξίσου αμελητέες είναι και οι θερμίδες στον στιγμιαίο καφέ, αντίστοιχες με τις σχεδόν μηδενικές θερμίδες του espresso.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δείξουμε προσοχή, αν προσέχουμε τη διατροφή μας. Όπως είπαμε, οι θερμίδες του καφέ οφείλονται στα έλαια των κόκκων. Παρά τη χαμηλή τους θερμιδική αξία, υπάρχουν ιατρικές έρευνες που ενοχοποιούν τα έλαια του καφέ για αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Συνεπώς, αν έχουμε πρόβλημα με τη χοληστερόλη μας ή αν ακολουθούμε ειδική δίαιτα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σε αυτήν την περίπτωση, προτιμούμε espresso ή καφέ φίλτρου που έχει φιλτραριστεί με χάρτινο φίλτρο, καθώς είναι οι μέθοδοι που συγκρατούν τα έλαια του καφέ περισσότερο αποτελεσματικά. Αντίθετα, τόσο η French Press όσο και τα drippers που δεν έχουν χάρτινο φίλτρο, αλλά και η ψυχρή εκχύλιση (cold brew) μπορεί να παράγουν καφέ με πλουσιότερη γεύση, όμως αφήνουν όλα τα έλαια στην κούπα μας, κάτι το οποίο μπορεί να μην έχει θερμιδικό φορτίο, ίσως όμως επηρεάζει την χοληστερίνη μας.
Τι αυξάνει τις θερμίδες στον καφέ μας;
Όπως είναι φυσικό, όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο τον σκέτο καφέ, χωρίς την προσθήκη άλλων συνοδευτικών. Δεν υπάρχει συνοδευτικό του καφέ που να μην ανεβάζει κατά πολύ το θερμιδικό του φορτίο. Κάποιες προσθήκες μπορεί να είναι πιο «ανώδυνες», όπως το γάλα, και κάποιες άλλες να είναι θερμιδικές βόμβες, όπως η ζάχαρη, τα σιρόπια ή η σαντιγί.
Έτσι, ενώ ένας διπλός espresso δεν έχει περισσότερες από δέκα θερμίδες, για έναν cappuccino, οι θερμίδες εκτινάσσονται στις 100, μόνο και μόνο από την προσθήκη του γάλακτος. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα στον Latte, όπου το γάλα είναι σημαντικά περισσότερο – ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το γάλα χαμηλών λιπαρών συνήθως αποφεύγεται, καθώς δεν παράγει καλό αφρόγαλα.
Φυσικά, είναι περιττό να αναφερθούμε στα υπόλοιπα συνοδευτικά, όπως η ζάχαρη, τα σιρόπια καφέ, η σαντιγί και η σοκολάτα. Ενδεικτικά, μια κουταλιά ζάχαρης έχει περίπου 40 θερμίδες, ενώ το αντίστοιχο φορτίο πολλαπλασιάζεται στα έτοιμα σιρόπια. Η σαντιγί από την άλλη πλευρά όχι μόνο έχει πολλές θερμίδες, αλλά έχει και λιπαρά, τα οποία επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το διαιτολόγιό μας.
Πώς μπορούμε να κρατήσουμε τις θερμίδες του καφέ μας χαμηλά;
Πίνοντας τον καφέ μας σκέτο: Η πιο απλή λύση είναι και η πιο προφανής. Ο σκέτος καφές έχει αμελητέο θερμιδικό φορτίο και είναι κατάλληλος για κάθε είδους δίαιτα. Αν φοβόμαστε την πικράδα του σκέτου καφέ, μπορούμε να φροντίσουμε σχολαστικά τον καθαρισμό της μηχανής μας, ώστε να έχουμε πιο «καθαρά» φλιτζάνια και φυσικά να επιλέξουμε γλυκόπιοτα, 100% Arabica χαρμάνια, που χαρακτηρίζονται από φυσική γλυκύτητα.
Χρησιμοποιώντας Stevia αντί για ζάχαρη: Τα γλυκαντικά από το φυτό Stevia έχουν πολλαπλάσια γλυκαντική ικανότητα από τη ζάχαρη, και σχεδόν μηδενικές θερμίδες, ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τους τα καθιστά κατάλληλα και για διαβητικούς. Αν δεν θέλουμε να αποχωριστούμε την γλυκιά γεύση στον καφέ μας, η αντικατάσταση της ζάχαρης με Stevia είναι η καλύτερη λύση που μπορούμε να επιλέξουμε.
Αντικαθιστώντας το γάλα με γάλα αμυγδάλου: Το γάλα αμυγδάλου έχει σχεδόν τις μισές θερμίδες από το (πλήρες) αγελαδινό γάλα, οπότε αν χρειαζόμαστε οπωσδήποτε γάλα στον καφέ μας, μπορούμε να το δοκιμάσουμε. Φυσικά, δεν είναι εύκολο να δημιουργήσουμε αφρόγαλα με το γάλα αμυγδάλου, ενώ και η γεύση του είναι σημαντικά διαφορετική.
Περιορίζοντας τους καφέδες – «υπερπαραγωγές» : Σίγουρα, ένα παγωμένος καφές με σιρόπι σοκολάτας, σαντιγί, παγωτό ή αλκοόλ είναι ελκυστικός και νόστιμος, αλλά ιδιαίτερα επιβαρυντικός για την διατροφή, ενώ οι θερμίδες του μπορεί να είναι περισσότερες και από ένα κομμάτι τούρτα. Δεν χρειάζεται να εξοβελίσουμε εντελώς αυτούς τους καφέδες από την διατροφή μας, όμως είναι καλό να τους αντιμετωπίζουμε σαν επιδόρπια παρά σαν καφέδες. Καλύτερα να τον φυλάξουμε για πιο ιδιαίτερες περιστάσεις ή – γιατί όχι – για την cheat day μας.
O καφές είναι ένας πολύτιμος σύντροφος στη δίαιτα – είναι απολαυστικός, επιταχύνει τον μεταβολισμό και μας γεμίζει ενέργεια. Ας τον σεβαστούμε και ας μην τον γεμίζουμε με περιττές θερμίδες!