Πώς θα σας φαινόταν μια μπύρα που θα κουβαλούσε τη γλυκόπικρη αίσθηση του καφέ; Κι όμως, υπάρχει!
Όπως θα έχει κανείς παρατηρήσει και στην Ελλάδα, οι μικρές ζυθοποιίες γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση, και το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί μια παγκόσμια γαστρονομική τάση. Ενώ για χρόνια, το ευρύ κοινό της μπύρας δεν είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις από το ποτήρι του, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ιδιαίτερα ενημερωμένο, απαιτητικό και πρόθυμο να δοκιμάσει νέες γεύσεις και πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς. Ένας από τους πειραματισμούς των ζυθοποιών, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφορά τη μίξη δύο διαφορετικών (ή, όχι και τόσο διαφορετικών) γεύσεων: της μπύρας και του καφέ.
Αν και ορισμένες σκούρες, μαύρες μπύρες, που παρουσιάζουν γευστικό προφίλ πλούσιο σε αρώματα καβουρδίσματος, πωλούνται από χρόνια στις ΗΠΑ ως «Coffee Beers», η αναφορά αυτή αφορά μόνο στην (ελάχιστη) γευστική ομοιότητα και όχι στον καφέ σαν συστατικό. Όμως, πλέον με τον όρο Coffee Beer, εννοούμε μπύρες κατά τη την δημιουργία των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί κόκκοι καφέ!
Τι είναι και πως παράγεται η Coffee Beer;
Η μπύρα είναι ένα από τα αρχαιότερα αλκοολούχα ποτά, αφού οι πρώτες αναφορές για παρασκευή μπύρας εντοπίζονται στην Μεσοποταμία του 3500 πχ. H μπύρα είναι προϊόν ζύμωσης και παράγεται από δημητριακά, με συνηθέστερο βασικό συστατικό τη βύνη του κριθαριού, ενώ βασική αρωματική ύλη αποτελεί ο λυκίσκος. Η ζύμωση επιτυγχάνεται με την προσθήκη μαγιάς. Η βύνη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση της μπύρας, καθώς περισσότερο καβουρδισμένη βύνη δίνει σκουρότερες και διαφορετικές σε γεύση μπύρες. Ανάλογα με την διαδικασία παραγωγής, στο ποτήρι καταλήγουν διαφορετικά είδη μπύρας, όπως η ale, η lager ή η stout.
Η μεγάλη διαφορά στην παραγωγή της Coffee Beer, είναι πως οι κόκκοι του καφέ προστίθενται κατά την διάρκεια της παραγωγής και όχι στην έτοιμη μπύρα. Έτσι, η μπύρα εμπλουτίζεται με αρώματα καφέ, με μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται με τις μπύρες που χρησιμοποιούν και άλλα δημητριακά στην διαδικασία της παραγωγής τους, εκτός από το κριθάρι.
Κάθε ζυθοποιία έχει την δική της συνταγή και δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας που να ορίζει το πόσο ή τι είδους καφές πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή coffee beer. Σε γενικές γραμμές, οι σκουρόχρωμες μπύρες, όπως για παράδειγμα οι stout, ταιριάζουν περισσότερο με τα αρώματα του καφέ, έχοντας ήδη παραπλήσιο γευστικό προφίλ, όμως δεν λείπουν και οι επιλογές που ξαφνιάζουν, όπως ανοιχτόχρωμες, pale ale μπύρες, στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί καφές για την εκχύλιση τους. Το είδος το καφέ που χρησιμοποιείται, εξαρτάται από τα αρώματα που θέλει κάθε παραγωγός να προσδώσει στην μπύρα του, όμως γενικά, προτιμώνται οι Arabica κόκκοι, καθώς ξεδιπλώνουν πληρέστερο και πολυπλοκότερο γευστικό προφίλ. Το ίδιο συμβαίνει και με την ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιείται, η οποία όμως συνήθως είναι χαμηλή, καθώς οι περισσότεροι ζυθοποιοί επιδιώκουν διακριτικά αρώματα καφέ, και η χρήση μεγάλης ποσότητας κόκκων μπορεί να «καπελώσει» τον χαρακτήρα της μπύρας.
Πόση περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχει μια Coffee Beer;
Αν μιλάμε για μία μπύρα που ονομάζεται Coffee Beer, λόγω της γεύσης της, χωρίς όμως να έχει χρησιμοποιηθεί καφές για την παραγωγή της, τότε δεν περιέχει καφεΐνη. Οι μπύρες όμως στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί καφές κατά την διάρκεια παραγωγής τους, έχουν φυσικά περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αν και συνήθως σχετικά χαμηλή, εξαιτίας της μικρής ποσότητας του καφέ που χρησιμοποιείται. Οι περισσότερες σχετικές μπύρες φέρουν σήμανση, η οποία αναφέρει την περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
Πόση περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχει μια Coffee Beer;
Δεν υπάρχει κανόνας που να ρυθμίζει το ελάχιστο ή το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο αλκοόλ σε μια coffee beer. Συνήθως, οι μπύρες αυτού του είδους είναι σχετικά ελαφριές, καθώς αποτελούν ποτά των οποίων οι κατανάλωση γίνεται, τις περισσότερες φορές, τις απογευματινές ώρες – οι coffee beers ανήκουν συνήθως στις «ελαφριές», δροσιστικές μπύρες, που θα απολαύσει κάποιος σε ένα μπαρ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτού του είδους οι μπύρες έχουν αλκοόλ και πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως και τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτέ και να καταναλώνονται με σύνεση και υπευθυνότητα. Όπως και όλα τα αλκοολούχα ποτά, οι μπύρες πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρουν την περιεκτικότητα σε αλκοόλ σε εμφανές σημείο.
Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας Coffee Beer;
Αν και η οικιακή ζυθοποίηση είναι ένα ευχάριστο, αλλά δύσκολο, hobby για πολλούς ανθρώπους, είναι μια επίπονη διαδικασία, που απαιτεί συνεχή πειραματισμό και αγορά ακριβού και εξειδικευμένου εξοπλισμού. Αν επιχειρήσει κανείς να φτιάξει Coffee Beer με διαδικασίες οικιακής ζυθοποίησης, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς θα πρέπει αρχικά να κατέχει σε βάθος τα βασικά της διαδικασίας, προκειμένου να μπορέσει να πειραματιστεί με την προσθήκη καφέ, ενώ η ανυπαρξία σχετικών κανόνων κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα.
Μια απλή λύση, που όμως απέχει παρασάγγας από τις αυθεντικές μπύρες καφέ, είναι η ανάμειξη έτοιμης μπύρας με καφέ. Και πάλι, απαιτείται ιδιαίτερος πειραματισμός τόσο στην επιλογή της μπύρας, όσο και στην επιλογή του καφέ, τόσο σε επίπεδο ποικιλίας, όσο και σε επίπεδο εκχύλισης. Σε γενικές γραμμές, ο καφές που δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα είναι ο Cold Brew, του οποίου η λεπτή, γλυκιά γεύση, που φέρει συνήθως ελαφριές νότες ζύμωσης, ταιριάζει με το προφίλ της μπύρας, ιδιαίτερα της πιο σκουρόχρωμης. Πειραματισμός απαιτείται και στις αναλογίες, αν και συνήθως είναι καλύτερο να αρχίσουμε με μια αναλογία 30% καφέ – 70% μπύρας και να την προσαρμόσουμε, ανάλογα με τα γούστα μας.
O κόσμος του καφέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει ποτέ! Αν αμφιταλαντεύεστε ανάμεσα σε μια παγωμένη, δροσιστική μπύρα και σε έναν τονωτικό καφέ, τολμήστε μια Coffee Beer, αν βρεθεί στο δρόμο σας – ή δοκιμάστε την εύκολη, σπιτική εκδοχή, αναμειγνύοντας την αγαπημένη σας μπύρα με λίγο Cold Brew!