22/02/2022
από coffees.gr
To πιο υγειινό και γρήγορο σνακ αποκτά ένα λαχταριστικό caffeine kick.
Οι μπάρες δημητριακών είναι ένα σνακ που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, και δικαιολογημένα: είναι πρακτικές, νόστιμες, ιδανικές για τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής και γεμάτες ενέργεια. Συχνά, μας δίνουν την ευκαιρεία να αξιοποιήσουμε τροφές που θεωρούνται superfoods, όπως είναι οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Τα τελευταία χρόνια, η προτίμηση του κοινού στρέφεται προς τις χειροποίητες μπάρες, που αφενός είναι πιο υγειινές από τις βιομηχανικές, καθώς έχουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των υλικών, και αφενός μπορούν να προσαρμοστούν απόλυτα στα γούστα μας και στο γευστικό μας αισθητήριο.
Αν αγαπάτε τον καφέ, οι μπάρες που παρουσιάζουμε θα σας ξετρελάνουν! Πάνω σε μια βάση που συνδυάζει κλασικά υλικά για σπιτικές μπάρες, όπως είναι τα δημητριακά, το μέλι και του φυστικοβούτυρο, ο στιγμιαίος καφές προσθέτει γεύση, αλλά και το απαραίτητο caffeine kick που χρειαζόμαστε κάθε πρωί. Ετοιμάζονται πανεύκολα, δε χρειάζονται καν ψήσιμο και είναι το ιδανικό σνακ για το γραφείο, για το δρόμο ή ακόμα και για ένα πικνικ, ένα πρωινό ή ένα brunch.
Tι χρειαζόμαστε για τις Μπάρες Καφέ;
- 1 κούπα νιφάδες βρώμης
- 2 κούπες δημητριακά
- ¼ κούπας κακάο σε σκόνη
- 1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
- Μια πρέζα αλάτι
- ½ κούπα φυστικοβούτυρο
- 1/3 κούπα μέλι
- 1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
- ¼ - ½ κούπα νιφάδες σοκολάτας
Πώς ετοιμάζουμε τις Μπάρες Καφέ;
- Σε ενα μπολ, ανακατεύουμε τη βρώμη, τα δημητριακά, το κακάο, τον καφέ και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο, το μέλι και τη βανίλια.
- Προσθέτουμε το «στεγνό» μείγμα στο «υγρό» μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε τα στεγνά υλικά σε δόσεις.
- Σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, αδειάζουμε το μείγμα, το ισιώνουμε με τα δάχτυλα και φροντίζουμε να πιάσει, ισόπαχα, όλη την επιφάνεια της λαδόκολλας. Αν χρησιμοποιούμε κομματάκια σοκολάτας, τα πασπαλίζουμε από πάνω
- Το αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες, μέχρι να σφίξει.
- Με ένα υγρό και κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε μπάρες στο ίδιο μέγεθος.
- Οι μπάρες μας διατηρούνται στο ψυγείο, σε κλειστό τάπερ, μέχρι δύο εβδομάδες.
Συμβουλές για νόστιμες Μπάρες Καφέ;
- Οι μπάρες καφές μπορεί να είναι πιο υγειινές από τις αντίστοιχες του εμπορίου, δεν παύουν όμως να έχουν μπόλικες θερμίδες, κυρίως λόγω του φυστικοβούτυρου και του μελιού. Είναι ιδανικές για σνακ, αλλά δε πρέπει να το παρακάνουμε!
- Μπορούμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την ποσότητα του καφέ κατά βούληση.
- Χρησιμοποιούμε ό,τι δημητριακά θέλουμε – τα δημητριακά με βάση το ρύζι θα δώσουν ωραία, τραγανή υφή.
- Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τραγανό ή απαλό φυστικοβούτυρο, ανάλογα με τα γούστα μας. Σίγουρα, κοιτάμε να είναι ανάλατο, και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
- Αν το μέλι και το φυστικοβούτυρο παραείναι πηχτά για να αναμειχθούν, τα ζεσταίνουμε για λίγο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ή για μερικά δευτερόλεπτα σε φούρνο μικροκυμάτων.
- Δεν είναι κατάλληλες για παιδιά, λόγω του καφέ, αν όμως τον παραλείψουμε, φτιάχνουμε ένα πολύ καλό σνακ για το σχολείο, που θα τα γεμίσει ενέργεια.
- Μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς τις νιφάδες σοκολάτας, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, με λιγότερες θερμίδες.
Αν ψάχνετε το σνακ που θα συνδιάσετε με το καφεδάκι των 10, με μια μπάρα καφέ, θα έχετε το απόλυτο 2 σε 1 combo!