ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ένα απλό επιδόρπιο με άρωμα Λατινικής Αμερικής: Μους Αβοκάντο με Σοκολάτα και Καφέ!

16/08/2019
από coffees.gr

Αν και το αβοκάντο φέρνει στο μυαλό tex-mex βραδιές με nachos ή πληθωρικά brunch, μπορεί να μεταμορφθωθεί σε πανάλαφρο, vegetarian γλυκό με απίστευτη ευκολία.

Μπορεί το αβοκάντο να εισήχθη στην Ευρώπη κατά την εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων, ωστόσο δεν κατέκτησε τις καρδιές (και τα στομάχια) των Ευρωπαίων αλλά και των κατοίκων των ΗΠΑ παρά μόνο πρόσφατα. Η κρεμώδης υφή του, η γεμάτη γεύση του, τα «καλά» του λιπαρά και οι θρεπτικές του ουσίες το κατέστησαν αγαπημένη πρώτη ύλη τόσο των κινημάτων χορτοφαγίας, όσο και όσων αγαπούν την υγιεινή διατροφή.

Αν και οι περισσότεροι το έχουμε συνηθίσει σε αλμυρές συνταγές, όπως το γουακομόλε ή τα εντυπωσιακά πιάτα πρωινού στα οποία συνοδεύει αυγά, η αλήθεια είναι πως το αβοκάντο ταιριάζει το ίδιο καλά και σε γλυκές παρασκευές – συνοδεύει δε ιδιαίτερα καλά τη σοκολάτα. Άλλωστε, οι Ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής, από τα εδάφη της οποίας κατάγεται το αβοκάντο, συνήθιζαν να το ανακατεύουν με κοπανισμένους σπόρους κακάο – μην ξεχνάμε ότι η σοκολάτα επίσης είναι ένα δώρο της Λατινικής Αμερικής στην ανθρωπότητα. Ο καφές, μπορεί να κατάγεται από την Αφρική, καλλιεργείται όμως εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Νότια Αμερική, σε σημείο που θεωρείται συνώνυμός της, επομένως ταιριάζει γάντι σε αυτή την ιδιαίτερη συνταγή.

Η συγκεκριμένη συνταγή συνδυάζει τρία αγαπημένα προϊόντα από τη Νότια Αμερική: τα αβοκάντο, τη σοκολάτα και, φυσικά, τον καφέ! Είναι εύκολη, δε χρειάζεται προετοιμασία ή μαγείρεμα και είναι ιδιαίτερα ανάλαφρη. Λόγω της απουσίας ζάχαρης, είναι καλή ακόμα και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, ενώ είναι ιδανική και για χορτοφάγους, αφού δεν χρησιμοποιούνται καθόλου ζωικά προϊόντα για την παρασκευή της.

 

Τι χρειαζόμαστε για την Μους Αβοκάντο με Σοκολάτα και Καφέ;

60 gr μαύρη σοκολάτα, υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο

4 ώριμα αβοκάντο

¼ κούπας γάλα καρύδας

¼ κούπας σκόνη κακάο

¼ κούπας μέλι

Μια πρέζα αλάτι

2 κουταλιές του γλυκού espresso ή στιγμιαίο καφέ

Σαντιγί (προαιρετικά)

 

Πώς ετοιμάζουμε την Μους Αβοκάντο με Σοκολάτα και Καφέ;

 

  • Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά
  • Σε ένα μπλέντερ, πολτοποιούμε τα αβοκάντο μέχρι να γίνουν κρέμα.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά ένα ένα, συνεχίζοντας το άλεσμα. Τελευταία προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα.
  • Μοιράζουμε την μους σε μπολ, τα οποία κρυώνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες
  • Σερβίρουμε με σαντιγί (προαιρετικά) και με ολόκληρους κόκκους καφέ.

 

 

Συμβουλές για πεντανόστιμη Μους Αβοκάντο με Σοκολάτα και Καφέ 

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι καφέ θέλουμε, αρκεί να είναι αλεσμένος ψιλά (για espresso) ή να χρησιμοποιήσουμε στιγμιαίο καφέ. Λόγω της φύσης της συνταγής, καθώς ο καφές δεν εκχυλίζεται, ο στιγμιαίος καφές θα δώσει εντονότερη γεύση καφέ.
  • Η μους είναι σχετική άγλυκη, λόγω των συστατικών της. Αν την επιθυμούμε περισσότερο γλυκιά, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα μέλι.
  • Διατηρείται στο ψυγείο για 24 ώρες – γενικά, είναι καλύτερο να καταναλώνεται φρέσκια.
  • Αν δε μας αρέσει το γάλα καρύδας ή αν δεν μας ενδιαφέρει ο χορτοφαγικός χαρακτήρας του επιδορπίου, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κανονικό γάλα.
  • Τα αβοκάντο πρέπει να είναι ώριμα, αλλιώς ούτε η υφή ούτε η γεύση του γλυκού θα είναι σωστές. Αν δεν βρίσκουμε ώριμα αβοκάντο, αγοράζουμε άγουρα, και τα αφήνουμε σε εξωτερικό χώρο για μερικές ημέρες, μέσα σε χαρτοσακούλα, μέχρι να «ζουλιούνται» εύκολα.
  • Μπορούμε να γαρνίρουμε με κομμάτια σοκολάτας ή ολόκληρους κόκκους καφέ.
  • Η μους μπορεί να σερβιριστεί για πρωινό, αν είναι φτιαγμένη αποβραδίς, ή για απογευματινό, καθώς παρά την απλότητά της, είναι ιδιαίτερα χορταστική, χάρη στο αβοκάντο.

 

Ακόμα και αν δε συμπαθείτε τα αβοκάντο, από σήμερα έχετε έναν λόγο να τα δοκιμάσετε - με τρεις κουταλίτσες εσπρέσο και μπόλικη σοκολάτα, το αβοκάντο αποκτά άλλη διάσταση!

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ