Ένας από τους πιο ανθεκτικούς μύθους σχετικά με τον καφέ, καταρρέει!
Αν και γνωρίζουμε πλέον καλά πως ο καφές όχι μόνο δε δημιουργεί προβλήματα υγείας, μα είναι κι ευεργετικός για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν είναι λίγοι οι «μύθοι» γύρω από το αγαπημένο μας ρόφημα που αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικοί. Ένας από τους πιο διαδεδομένους, αφορά το συνδυασμό καφέ και γάλακτος, αναφέροντας πως ο συνδυασμός αυτός πρέπει να αποφεύγεται, καθώς (τάχα) προκαλεί προβλήματα, κυριότερα στο στομάχι και το έντερο.
Μια πρόσφατη μελέτη ήρθε να αποδείξει πως αυτός ο ισχυρισμός όχι απλά δεν έχει καμία βάση, αλλά αντίθετα, ο συνδυασμός καφέ και γάλακτος μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες «όπλο» για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Γιατί είναι ωφέλιμος για τον οργανισμό ο συνδυασμός του καφέ και του γάλακτος;
Μια έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία, παρουσίασε ισχυρές αποδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα πως ένας καφές με προσθήκη γάλακτος παρουσιάζει ιδιαίτερη αντιφλεγμονώδη δράση – αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Είναι γνωστό πως ο καφές είναι μία από τις τροφές που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες (μαζί με άλλα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη, όπως είναι το μαύρο τσάι και η σοκολάτα), συστατικά που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς έχουν αντιοξειδωτική δράση. Μάλιστα, στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, ο καφές είναι μία από τις βασικές πηγές πολυφαινολών για τον άνθρωπο στο δυτικό κόσμο.
Μελετώντας τις πολυφαινόλες του καφέ, η επιστημονική ομάδα παρατήρησε πως η ένωση συγκεκριμένων πολυφαινολών με συγκεκριμένα αμινοξέα πρωτεϊνών δημιουργεί «κοκτέιλ» με αντιφλεγμονώδη δράση, αρκεί οι τροφές που τις περιέχουν να καταναλωθούν ταυτόχρονα. Ο πιο εύκολος τρόπος να συνδυάσουμε τις πολυφαινόλες του καφέ με κάποια πρωτεϊνούχα τροφή (προκειμένου να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα αμινοξέα) είναι να τον καταναλώσουμε μαζί με γάλα.
Ακόμα, ο συνδυασμός καφέ και γάλακτος (και κατ’ επέκταση, ο συνδυασμός των πολυφαινολών του καφέ με τα αμινοξέα του γάλακτος) βοηθά στην απορρόφηση των πολυφαινολών από τον οργανισμό, κάτι που αυξάνει ακόμα περισσότερο την αντιφλεγμονώδη δράση του συνδυασμού.
Στα πλαίσια της έρευνας, μελετήθηκε διεξοδικά η συμπεριφορά των πολυφαινολών του καφέ σε συνδυασμό με τα αμινοξέα των πρωτεϊνών του γάλακτος, καθώς ο συνδυασμός τους παρουσιάζει ανασταλτική δράση ενάντια σε κύτταρα με φλεγμονή. Αν και τα συμπεράσματα της έρευνας δε χωρούν παρερμηνείες, η ερευνητική ομάδα βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδότησης που θα τους επιτρέψει να εξειδικεύσουν ακόμα περισσότερο τα πορίσματά τους.
Υπάρχει τελικά κάποιος κίνδυνος για την υγεία από το συνδυασμό του καφέ με το γάλα;
Πέρα από τα αποτελέσματα της μελέτης, είναι ξεκάθαρο πως ο συνδυασμός του καφέ με το γάλα δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν κάποιος δεν έχει δυσανεξία στη λακτόζη (οπότε η κατανάλωση γαλακτοκομικών πρέπει να αποφεύγετε, ανεξάρτητα από το συνδυασμό τους με τον καφέ), ένας καφές με γάλα δε πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι ή οπουδήποτε αλλού. Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να μετριάσει την κατανάλωση της καφεΐνης, η προσθήκη ή όχι γάλακτος στον καφέ δεν επηρεάζει θετικά ή αρνητικά. Ο μηχανισμός σύμφωνα με τον οποίο το γάλα «μαλακώνει» το στομάχι κάνοντας την επίδραση του καφέ εντονότερη δε στηρίζεται κάπου επιστημονικά και αποτελεί απλά έναν απόηχο «εμπειρικής ιατρικής» χωρίς καμιά πραγματική βάση.
Αν αγαπάτε τον Cappuccino, τον Latte ή ton Flat White, τώρα ξέρετε πως μπορείτε να τον απολαμβάνετε άφοβα κα με… χαρτί γιατρού.