ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Γιατί ο καφές μου δεν έχει τη γεύση που θα ήθελα ;

13/06/2018
από coffees.gr

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ νομίζουμε ότι έχουμε κάνει σωστά όλα τα βήματα για την παρασκευή ενός απολαυστικού εσπρέσο στο σπίτι, όταν το φλυτζάνι πλησιάσει στο στόμα και τη μύτη μας αντιλαμβανόμαστε πως κάτι δεν πήγε όπως θα θέλαμε. Το άρωμα δεν είναι έντονο, η γεύση δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαμε, ο καφές μας είναι θαμπός ή θολός και γενικά απέχει αρκετά από αυτό που  είχαμε στο μυαλό μας. Οι λόγοι που μπορούν να καταστρέψουν την οικιακή απόλαυση του καφέ είναι συνήθως οι παρακάτω.

 

  • Ο καφές δεν έχει αποθηκευτεί σωστά : Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο καφές είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο για να διατηρήσει τις ιδιότητες του (γεύση, άρωμα, θρεπτικά συστατικά) πρέπει να αποθηκευτεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Αρχικά, επιλέγουμε να κάνουμε τις αγορές μας από ένα κατάστημα καφέ το οποίο εμπιστευόμαστε, ώστε να είμαστε σίγουροι πως ο καφές μας έχει αποθηκευτεί σε συνθήκες που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές της σωστής αποθήκευσης. Μετά την αγορά του καφέ μας, τον κρατάμε σε σκιερό, δροσερό μέρος, σε δοχείο ή σακούλα που σφραγίζει ερμητικά – το οξυγόνο μπορεί να οξειδώσει σιγά σιγά τον καφέ μας, αλλιώνοντας τη γεύση του.

 

  • Ο εξοπλισμός μας είναι ελλειπώς καθαρισμένος : Ένας βρώμικος μύλος άλεσης καφέ ή μια καφετιέρα που δεν καθαρίζεται τακτικά, μπορεί να καταστρέψει ακόμα και το καλύτερο χαρμάνι καφέ. Ο μεγαλύτερος εχθρός του οικιακού μας εξοπλισμού είναι τα άλατα που συσσωρεύονται στις καφετιέρες και αλλιώνουν κατά πολύ την γεύση και το άρωμα του καφέ. Μια απλή λύση είναι το σχολαστικό πλύσιμο του εξοπλισμού με νερό και ξύδι, ωστόσο εύκολα βρίσκουμε εξειδικευμένο εξοπλισμό για τον καθαρισμό καφετιέρων και μύλων άλεσης με πολύ μικρό κόστος, ώστε απολαμβάνουμε τον καφέ που μας αξίζει.

Καφές στο σπίτι χωρίς προβλήματα

 

  • Σκληρό ή ακατάλληλο νερό : Η τελική γεύση του καφέ, εκτός από το χαρμάνι που θα χρησιμοποιήσουμε και από τον εξοπλισμό μας, εξαρτάται και από το άλλο βασικό συστατικό που θα χρησιμοποιήσουμε : το νερό. Αν το νερό στην περιοχή μας είναι «σκληρό» (δηλαδή υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο ή μαγνήσιο), ο καφές μας μπορεί να αποκτήσει μια «μεταλλική» επίγευση που θα επισκιάσει τα υπόλοιπα αρώματα του καφέ. Αν το νερό της βρύσης στην περιοχή μας δεν είναι καλό, μια καλή ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε εμφυαλωμένο νερό. Μη ξεχνάμε ότι σε μια κούπα καφέ, το 99% είναι νερό – άρα, πρέπει κι αυτό να είναι αντίστοιχης ποιότητας με τον καφέ μας.

 

  • Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την γευστική ποικιλία του καφέ : Τα τελευταία χρόνια, οι συνήθειές μας σχετικά με τον καφέ έχουν αλλάξει κατά πολύ. Εκεί που πριν μερικά χρόνια το εύρος τον επιλογών ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας μια ευρεία γκάμα ποικιλιών, αρωμάτων, γεύσεων, μεθόδων παρασκευής. Ένας καταναλωτής που κάνει τα πρώτα του βήματα στον μαγικό κόσμο του ποιοτικού καφέ δε θα πρέπει να φοβάται να εξερευνήσει νέα αρώματα, νέες γεύσεις, νέους τρόπους παρασκευής, προκειμένου να διαμορφώσει το προσωπικό του γούστο. Η δοκιμή των διάφορων γεύσεων και των διάφορων παρασκευών μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι.