ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Σπιτική "Μερέντα Καφέ": επιστροφή στα παιδικά καλοκαίρια

07/08/2020
από coffees.gr

Γεύση από καφέ, σε ένα από τα πλέον δημοφιλή σνακ.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που, σκεπτόμενος τα παιδικά του χρόνια, να μη χαμογελά στην ανάμνηση του πιο νόστιμου και λαχταριστού παιδικού προγεύματος: μιας φέτας ψωμί αλειμμένης με Μερέντα!

Στην Ελλάδα, με την λέξη «Μερέντα» φτάσαμε να εννοούμε οποιοδήποτε σοκολατένιο spread, λόγω της απίστευτης δημοφηλίας της αληθινής Merenda, η οποία μονοπωλούσε το ενδιαφέρον και την αγάπη όλων των μικρών και μεγάλων παιδιών. Υπάρχει άραγε τρόπος να συνδυάσουμε μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των παιδικών μας χρόνων, με μια ενήλικη απόλαυση; Φυσικά – φτιάχνοντας σπιτική «Μερέντα» με γεύση καφέ!

Το chocolate spread με γεύση καφέ είναι ιδιαίτερα εύκολο να φτιαχτεί, έχει πλούσια γεύση και μοναδικό άρωμα, που προικίζεται και από τον δυνατό στιγμιαίο καφέ που χρησιμοποιούμε. Διατηρείται εύκολα στο ψυγείο και υπόσχεται κολασμένα πρωινά, αν απλωθεί σε ζεστό, φρυγανισμένο ψωμάκι.

 

Τι χρειαζόμαστε για την «Μερέντα Καφέ»;

  • 50 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
  • 75 ml νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
  • 200g σκούρα σοκολάτα
  • 125 ml πλήρες γάλα

 

Πώς ετοιμάζουμε την «Μερέντα Καφέ»;

  • Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια
  • Σε κατσαρολάκι, βράζουμε σε μέτρια φωτιά το νερό, τη ζάχαρη, το απόσταγμα βανίλιας και τον καφέ. Μόλις πάρει βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά
  • Προσθέτουμε τη σοκολάτα κι ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει
  • Προσθέτουμε το γάλα και ομογενοποιούμε
  • Μεταφέρουμε σε βάζο και το αφήνουμε για 3-4 ώρες
  • Αποθηκεύουμε στο ψυγείο και σερβίρουμε πάντα σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Συμβουλές για απολαυστική  «Μερέντα Καφέ»;

  • Για να λιώσει αποτελεσματικά η σοκολάτα στο καυτό σιρόπι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ραβδομπλέντερ.
  • Αν δεν βρούμε απόσταγμα βανίλιας, το αντικαθιστούμε εύκολα με λίγο πετιμέζι ή ακόμα και μέλι.
  • Χρησιμοποιούμε μια σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο (ιδανικά, πάνω από 70%) για πιο πλούσια γεύση
  • Η ζάχαρη καρύδας έχει πιο «κολλώδη» υφή, και θα βοηθήσει στην υφή του spread μας. Αν δεν μπορούμε να βρούμε, χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας καστανή ζάχαρη και προσθέτουμε ελάχιστη μελάσα.
  • Κρατάμε την μερέντα μας μακριά από παιδιά, καθώς περιέχει στιγμιαίο καφέ, άρα και καφεΐνη. Αν αντικαταστήσουμε τον καφέ με λίγη πάστα ξηρών καρπών, φτιάχνουμε ένα απολαυστικό spread κατάλληλο και για παιδιά.
  • Διατηρείται στο ψυγείο ως και δύο εβδομάδες
  • Πριν το σερβίρισμα, καλό είναι να βγάλουμε το spread από το ψυγείο, προκειμένου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να αλείφεται εύκολα.

 

Δεν υπάρχει, λένε, σημαντικότερο γεύμα από το πρωινό – και απολαυστικότερο, θα συμπληρώναμε, με την σπιτική «Μερέντα Καφέ»!