Στον μαγικό κόσμο του καφέ, υπάρχουν πολλές συνταγές που συνδυάζουν τη γεύση του καφέ με μια δόση αλκοόλ. Στην Ισπανία, αυτό το πάντρεμα μας δίνει τον Carajillο!
Γνωρίζοντας νέες συνταγές που βασίζονται στον καφέ, μπορούμε να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην κουλτούρα του καφέ που έχει αναπτύξει η χώρα από την οποία προέρχονται. Η διαμόρφωση των συνταγών, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, ο τρόπος που απολαμβάνει κάθε λαός τους ιδιαίτερους καφέδες που αγαπά, κρύβουν πάντοτε ενδιαφέρουσες ιστορίες. Η Ισπανική κουλτούρα του καφέ, η οποία κατά μεγάλο ποσοστό βασίζεται σε ροφήματα που έχουν ως αφετηρία τον εσπρέσο, μπορεί να περηφανεύεται για τον Carajillo – το ισπανικό αντίστοιχο του Caffe Corretto!
O Carajillo δεν είναι τίποτε άλλο από ένας εσπρέσο με μια δόση αλκοόλ, που σερβίρεται συνήθως μετά το γεύμα ή το δείπνο, καθώς έχει χωνευτικές ιδιότητες. Ο μύθος αναφέρει πως η συνταγή επινοήθηκε από Ισπανούς στρατιώτες τον καιρό που η Κούβα ήταν ακόμη Ισπανική αποικία. Οι ταλαιπωρημένοι Ισπανοί στρατιώτες συνήθιζαν να προσθέτουν κουβανέζικο ρούμι στον καφέ τους, για να πάρουν κουράγιο («coraje», στα Ισπανικά) – και κάπως έτσι, προέκυψε ο Carajillo!
Στην Ισπανία, ο Carajillo παραδοσιακά ετοιμάζεται με ρούμι ή brandy, ενώ η αμερικανική εκδοχή του θυμίζει περισσότερο κοκτέιλ, αφού χρησιμοποιεί ρούμι, λικέρ triple sec αλλά και λικέρ καφέ! Ο Carajillo είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Μεξικό, όπου και χρησιμοποιείται το Licor43, ένα ιδιαίτερα αρωματικό λικέρ – οι Μεξικανοί αγαπούν τα έντονα αρώματα στον καφέ τους, αν κρίνουμε από τον «εθνικό» τους καφέ, τον Café de Olla!
Η συνταγή που παρουσιάζουμε αφορά στον παραδοσιακό, αυθεντικό Carajillo, όπως τον σερβίρουν στα ισπανικά εστιατόρια στο κλείσιμο ενός δείπνου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρούμι, αν θέλουμε να είμαστε πιο κοντά στην πρώτη, κουβανέζικη εκδοχή του, ή brandy, αν θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι πιο αρωματικό και γλυκόπιοτο. Παραδοσιακά, ο Carajillo σερβίρεται με ζάχαρη, καθώς οι Ισπανοί υποστηρίζουν ότι ενώνει τις γεύσεις και δίνει χαρακτήρα στο ρόφημα!
Τι χρειαζόμαστε για έναν παραδοσιακό Carajillo;
Πώς ετοιμάζουμε τον Carajillo;
Συμβουλές για έναν επιτυχημένο Carajillo:
Όσο φθινοπωριάζει, τόσο θα πληθαίνουν οι φιλικές συνάξεις σε σπίτια φίλων. Μια τέτοια φιλική σύναξη μπορεί να πάρει εύκολα Ισπανικό χρώμα : ετοιμάστε εύκολα ισπανικά μεζεδάκια (tapas), ανοίξτε μια σανγκρία και βέβαια κλείστε το βράδυ με αρωματικό Carajillo!