Ο Espresso είναι ίσως ένας από τους πιο «ευέλικτους» καφέδες που υπάρχουν!
Οι πολλές παραλλαγές του espresso μπορούν να προκαλέσουν εύκολα σύγχυση σε κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένους με τον κόσμο του καφέ. Αν στον espresso προσθέσουμε γάλα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα : Cappuccino, Macchiato, Latte ή Flat White ; Οι διαφορές που παρουσιάζουν οι διάφοροι συνδυασμοί espresso και γάλακτος εξαρτώνται όχι μόνο από την αναλογία γάλακτος και καφέ, αλλά και από την μορφή που έχει το γάλα κατά το σερβίρισμα του ροφήματος. Εξαιρετικά δημοφιλείς, οι καφέδες που αποτελούνται από espresso και γάλα συχνά μπερδεύουν ακόμα και τους πιο φανατικούς λάτρεις του καφέ με τις μικρές διαφορές τους.
Πόσους διαφορετικούς καφέδες φτιάχνουμε αν συνδυάσουμε espresso και γάλα ;
Macchiato : Ο Macchiato, το όνομα του οποίου σημαίνει «σημαδεμένος» στα Ιταλικά, είναι ένας espresso στον οποίο έχει προστεθεί λίγο αφρόγαλα. Προσθέτοντας αφρόγαλα σε μονό εσπρέσο, ετοιμάζουμε Short Macchiato, ενώ αν κάνουμε το ίδιο σε έναν διπλό εσπρέσο, τον μεταμορφώνουμε σε Long Machiato. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του macchiato και πολλοί barista χρησιμοποιούν διαφορετικές αναλογίες, αλλά παραδοσιακά ο macchiato αποτελείται από μια μεγάλη κουταλιά αφρόγαλα σε έναν εσπρέσο. Αν προσθέσουμε λίγο παραπάνω αφρόγαλα, καταλήγουμε στην ισπανική παραλλαγή του ροφήματος, τον Café Cortado.
Latte : Στα ιταλικά, «Latte» σημαίνει γάλα, κάτι που είναι απολύτως ενδεικτικό για την γεύση και την σύσταση του συγκεκριμένου ροφήματος. Αν και πολλοί συγχέουν τον Latte με τον Macchiato, η ουσιαστική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στον Latte προστίθεται γάλα στον εσπρέσο, εκτός από αφρόγαλα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αρκετά διαφορετική γεύση. Η συνηθισμένη αναλογία για τον Latte συνηθώς απαιτεί δύο μέρη γάλακτος για ένα μέρος καφέ, ενώ το παραδοσιακό σερβίρισμα του Latte γίνεται σε χαμηλό γυάλινο ποτήρι. Στην μικρότερη εκδοχή του (συνήθως προσθέτοντας γάλα σε ristretto αντί για espresso), ο καφές ονομάζεται Piccolo Latte.
Cappucino : Πήρε το όνομά του από την κουκούλα των Φραγκισκανών Μοναχών, αφού κατά λέξη μεταφράζεται ως «μικρή κουκούλα». Τα όρια ανάμεσα στον Latte και τον Cappuccino είναι πολλές φορές δυσδιάκριτα, όμως σε γενικές γραμμές, ο cappuccino περιέχει λιγότερο γάλα από τον Latte και περισσότερο αφρόγαλα, σερβίρεται σε κούπα και συνηθίζεται να έχει στην κορυφή του αφρογάλακτος λίγη κανέλα ή λίγο κακάο. Η αναλογία καφέ και γάλακτος πρέπει να είναι 50 : 50. Εξαιρετικά δημοφιλής στην Ελλάδα, ο cappuccino στην Ιταλία θεωρείται αποκλειστικά καφές που συνοδεύει το πρωινό και σπάνια σερβίρεται μετά τις 10:00 το πρωί.
Flat White: O Flat White δεν είναι παρά μια παραλλαγή του Cappuccino από την Αυστραλία. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι καθώς το γάλα των αυστραλιανών αγελάδων δεν παρήγαγε αφρόγαλα με πολύ όγκο, οι Αυστραλοί προτίμησαν να ενσωματώσουν το αφρόγαλα μέσα στον εσπρέσο, εφευρίσκοντας τον Flat White, δηλαδή την… επίπεδη εκδοχή του cappuccino.
Mocha: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για το ρόφημα που είναι γνωστό ως Mocha, αλλά όλες περιέχουν espresso, γάλα και σοκολάτα. Τις περισσότερες φορές, απλά προστίθεται κακάο σε σκόνη ή σιρόπι σοκολάτα σε έναν cappuccino, με αποτέλεσμα ένα ελαφρύ, γαλατένιο ρόφημα με σοκολατένια γεύση.
Con Panna: Δεν περιέχει ακριβώς γάλα, αλλά μπορούμε να τον εντάξουμε στην κατηγορία των ροφημάτων που εξετάζουμε. Ο Espresso Con Pana δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν εσπρέσο στον οποίο έχει προστεθεί μια γενναία κουταλιά της σούπας σαντιγί – panna στα ιταλικά σημαίνει, άλλωστε, κρέμα.
Cappuccino, Flat White, Latte ή και ένας απλός, σκέτος espresso, σημασία έχει πρώτα και πάντα ο καλός καφές - ο καφές που μας αξίζει!
Ανακαλύψτε χαρμάνια espresso που ταιριάζουν εξαιρετικά με γάλα, από τη συλλογή του Coffees.gr!
Καφές Espresso Mokaflor Rossa 1000g σε κόκκους: Ένα χαρμάνι espresso που παντρεύει κόκκους Arabica από την Βραζιλία και την Αιθιοπία, με ποιοτικό Robusta από την Ινδία και την Ινδονησία, σε εξαιρετική αναλογία. Το αποτέλεσμα είναι ένα blend με δυνατό σώμα, απολαυστική αίσθηση του πικρού που κοντράρεται ευχάριστη με γλυκές νότες και ανεπαίσθητη, διακριτική οξύτητα. Τα αρώματα του κακάου και του ξύλου είναι κυρίαρχα σαν αίσθηση στο στόμα.
Καφές Espresso Kimbo Vending Audace 1000g σε κόκκους: Ένα χαρμάνι espresso που αποτελείται από εκλεκτούς κόκκους Arabica και Robusta, καβουρδισμένους σύμφωνα με την παράδοση και τα μυστικά της Ναπολιτάνικης Kimbo. Σχεδιασμένο αρχικά για αυτόματους πωλητές καφέ, το δυνατό και πολύ αρωματικό blend διατέθηκε σύντομα και στο εμπόριο, μετά από έντονη απαίτηση πολλών καταναλωτών, οι οποίοι το ζητούσαν επίμονα από την εταιρεία για την μοναδική του γεύση, το πλούσιο άρωμα και την έντασή του.
Καφές Espresso Jacobs Barista Edition Crema Intense 1000g σε κόκκους: Ένα χαρμάνι από κόκκους Arabica και Robusta, με δυνατό άρωμα και πλούσια γεύση στην οποία κυριαρχούν οι νότες καραμέλας. Το σκούρο καβούρδισμα τονίζει την ένταση, σε ένα blend που δίνει εξαιρετικούς espresso, αλλά συνδιάζεται εξαιρετικά και με γάλα, για μοναδικούς Latte, Flat White και Cappuccino.