ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ιταλικά Cantucci με άρωμα καφέ

24/09/2020
από coffees.gr

Το καλύτερο συνοδευτικό για ένα απολαυστικό espresso.

Όποιος έχει πιει τον espresso του στην Ιταλία, πιθανότατα έχει δοκιμάσει Cantucci, τα τραγανά μπισκότα με την αμυγδαλένια γεύση που θυμίζουν παξιμάδι. Αν και κατάγονται από την Τοσκάνη, τα Cantucci πλέον βρίσκονται σε όλη την Ιταλία, καθώς κάθε espresso bar που σέβεται τον εαυτό του, σερβίρει τον espresso του με ένα τραγανό μπισκότο σαν συνοδευτικό.

Τα Cantucci (στα Ιταλικά σημαίνει «γωνίτσα», που παραπέμπει στην κόρα του ψωμιού) οφείλουν την μοναδική τους υφή στο γεγονός πως ψήνονται δύο φορές. Εξάλλου, το άλλο τους όνομα, biscotti, που βάφτισε τα μπισκότα, σημαίνει «ψημένα δύο φορές». Το διπλό ψήσιμο τα κάνει τραγανά, ενώ η απουσία υγρασίας (αλλά και γαλακτοκομικών), τα κάνει να διατηρούνται για καιρό, γεγονός που ίσως εξηγεί και την δημοφηλία τους.

Τα Cantucci είναι απλά, πιστά στο πνεύμα λιτότητας που χαρακτηρίζει την Ιταλική γαστρονομία, συνηθίζονται ιδιαίτερα κατά την περίοδο των εορτών, ενώ αποτελούν πραγματικά το ιδανικά συνοδευτικό για τον espresso. Αν τα έχετε δοκιμάσει σε κάποιο Ιταλικό espresso bar ή σε κάποιον delicatessen φούρνο, δε θα πιστεύετε πόσο εύκολο είναι να τα φτιάξετε στο σπίτι - και ακόμα καλύτερα, αν έχουν κι ένα παραπάνω touch από espresso! 

 

Τι χρειαζόμαστε για τα Espresso Cantucci;

  • 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 165 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά της σούπας αμαρέτο
  • 2 αυγά
  • 125 γραμμάρια αμύγδαλα
  • 1 διπλό espresso

 

Πώς ετοιμάζουμε τα Espresso Cantucci;

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το baking powder
  • Προσθέτουμε το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αμαρέτο, τον καφέ και τα αυγά
  • Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που θρυμματίζεται εύκολα, και τότε προσθέτουμε τα αμύγδαλα, σε κομμάτια
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια, πλάθουμε τη ζύμη σε δύο ρολά 30 x 5 cm
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα
  • Μόλις κρυώσουν, κόβουμε τα ρολά μας διαγώνια
  • Ξαναψήνουμε τα μπισκότι για 10-15 λεπτά
  • Μόλις κρυώσουν, είναι έτοιμα!

 

 

Συμβουλές για αυθεντικά Ιταλικά Cantucci

 

  • Λόγω του διπλού ψησίματος και της απουσίας γάλακτος και βουτύρου, τα Cantucci διατηρούνται σε κλειστά δοχεία για εβδομάδες, όπως τα παξιμάδια.
  • Σε ένα καλαίσθητο δοχείο, είναι ένα ιδανικό δώρο, ειδικά αν συνδυαστούν με ένα ποιοτικό Ιταλικό espresso blend.
  • Ταιριάζουν ιδανικά με τον espresso, είτε το πρωί, είτε το απόγευμα.
  • Δεν βάζουμε ποτέ παραπάνω υγρά από έναν διπλό espresso, καθώς θέλουμε την ελάχιστη δυνατή υγρασία στη ζύμη
  • Όσο τη ζυμώνουμε, η ζύμη θα θρυμματίζεται εύκολα και θα είναι δύσκολη στο ζύμωμα. Είναι φυσιολογικό και επιθυμητό για την τελική υφή των cantucci μας. Για ευκολία, ζυμώνουμε με ελαφρά νοτισμένα χέρια.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε λίγα ζαχαρωμένα ή αποξηραμένα φρούτα σε κομματάκια, μειώνοντας ίσως λίγο τον αριθμό των αμυγδάλων που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Αποφεύγουμε να προσθέσουμε πολλά μπαχαρικά ή σοκολάτα, καθώς το μεγαλείο των Cantucci κρύβεται στην απλότητα.

 

 

Οι Ιταλοί συνηθίζουν να λένε πως για τον καλό espresso, απαιτούνται 4 «Μ», όμως εμείς θα προσθέσουμε κι ένα «C»: ένα τραγανό Cantucco!  

 

 

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ