ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Caffe Salentina, το μανιφέστο της Ιταλικής απλότητας

06/07/2020
από coffees.gr

Ένας γλυκός, δροσερός καφέ από την Απουλία.

Το Salento είναι μια περιοχή του Ιταλικού Νότου, ακριβώς στο «τακούνι» της Ιταλικής Μπότας. Ανήκει στην περιοχή της Απουλίας και είναι γνωστό για τις μαγευτικές του παραλίες, τα γραφικά του χωριά, τους ελληνόφωνους κατοίκους του (η περιοχή του Salento είναι κομμάτι της πάλαι ποτέ «Μεγάλης Ελλάδας») αλλά και την ιδιαίτερη γαστρονομική του παράδοση. Όπως σε ολόκληρη την Ιταλία, και ιδιαίτερα στον Ιταλικό νότο, η γαστρονομία χαρακτηρίζεται από λιτότητα, αλλά και από έξυπνη χρήση των τοπικών προϊόντων.

Το Salento φημίζεται, μεταξύ άλλων, και για τα εξαιρετικά του αμύγδαλα, και ένα τοπικό ποτό, μεταξύ λικέρ και σιροπιού, που παράγεται από τα συγκεκριμένα αμύγδαλα, το «Latte Di Mandorle», είναι πολύ δημοφιλές σε όλη την Απουλία, και ανήκει στα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, με σφραγίδα πιστοποίησης γεωγραφικής ένδειξης και προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Οι Σαλεντιάνοι είναι τόσο περήφανοι για τα αμύγδαλά τους, που ο τοπικός τους καφές, ο Caffe Salentina, δε θα μπορούσε παρά να βασίζεται σε αυτό ακριβώς το ποτό!

O Caffe Salentina είναι ένα μανιφέστο απλότητας, Ιταλικής γαστρονομίας και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έρχεται από δύσκολες εποχές και είναι προϊόν των εργατικών ανθρώπων του Ιταλικού Νότου. Σίγουρα, δε θα μας κάνει να ξεχάσουμε τον Freddo Espresso, όπως είναι ένας καλοκαιρινός καφές γεμάτος ιστορία!

 

Τι χρειαζόμαστε για έναν Caffe Salentina;

  • Έναν καφέ, εκχυλισμένο σε Moka pot
  • Μια δόση Latte Di Mandorle
  • Πάγο

Πως ετοιμάζουμε τον Caffe Salentina;

  • Εκχυλίζουμε τον καφέ μας στο Moka Pot
  • Προσθέτουμε μια δόση Latte Di Mandorle
  • Προσθέτουμε παγάκι
  • Προαιρετικά, σερβίρουμε με μια κουταλιά χτυπημένη κρέμα γάλακτος

 

Συμβουλές για απολαυστικούς Caffe Salentina

  • H συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ παλιά, παλαιότερη από τον espresso, για αυτό παραδοσιακά χρησιμοποείται καφές που έχει εκχυλιστεί σε μπρίκι espresso, δηλαδή σε Moka Pot. Αν δεν έχουμε Moka Pot ή αν δε συμπαθούμε τη βαριά γεύση του καφέ από μπρίκι, μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε έναν κανονικό espresso.
  • Αν επιμείνουμε παραδοσιακά, χρησιμοποιούμε χαρμάνια κατάλληλα για Moka Pots, όπως αυτά εδώ.
  • Το Latte Di Mandorle μπορούμε να το βρούμε σε ενημερωμένες κάβες, καταστήματα delicatessen και μεγάλα σούπερ μάρκετ.
  • Αν δε το βρούμε, μπορούμε να το αντικαστήσουμε, προσθέτοντας λίγο λικέρ τύπου amaretto και σιρόπι ζάχαρης, με διαφορετικό όμως αποτέλεσμα.
  • Δεν προσθέτουμε έξτρα ζάχαρη!
  • Οι Ιταλοί αποφεύγουν γενικά τους παγωμένους καφέδες, για αυτό και ο συγκεκριμένος καφές είναι… stirred, not shaken. Μπορούμε ωστόσο απλά να προσθέσουμε το Latte di Mandorle σε έναν Freddo Espresso, για ένα αποτέλεσμα πιο κοντά στα δικά μας γούστα.
  • Η χτυπημένη κρέμα γάλακτος, ως συνοδευτικό του παγωμένου καφέ, συνηθίζεται στην Ιταλία από πολύ παλιά σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Σικελία. Μπορεί να αντικατασταθεί χωρίς πρόβλημα από μια ελαφριά σαντιγί.

Το ταξίδι του καφέ δεν τελειώνει ποτέ! Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για αυτό, από μια γουλιά από έναν Caffe Salentina, που θα μας μεταφέρει σε δευτερόλεπτα στις υπέροχες ακρογιαλιές, τις ανθισμένες αμυγδαλιές και τους ελαιώνες του Ιταλικού Νότου, κρύβοντας μέσα του την παράδοση, την ιστορία και την κουλτούρα μιας ολόκληρης περιοχής, σε μερικές μόνο γουλιές.