ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Caffe Lagrima, πλούσιος σε γάλα, από την Αργεντινή

02/03/2021
από coffees.gr

Η αντίστροφή του Macchiato είναι ο αγαπημένος καφές των Αργεντίνων.

Ένα από τα πιο γοητευτικά πράγματα στον κόσμο του καφέ, είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο τον προσλαμβάνει κάθε λαός σε όλο τον πλανήτη. Ο όρος «κουλτούρα του καφέ» είναι σχεδόν μοναδικός για κάθε χώρα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και περιλαμβάνει κοινωνικές συνήθειες, διαφορετικές ποικιλίες καφέ, ξεχωριστές εκχυλίσεις, διαφορετικές συνήθειες και καταστήματα, και φυσικά, διαφορετικά ροφήματα καφέ!

Από την Αργεντινή, μια χώρα που έχει αναπτύξει πλούσια κι ευρεία κουλτούρα καφέ, μας έρχεται ο Café Lagrima, ο οποίος για χρόνια ήταν το πλέον εμβληματικό ρόφημα στην καθημερινότητα των Αργεντίνων. Εύκολος στην παρασκευή και με την δική του ιστορία, μας περιμένει να τον γνωρίσουμε!

 

Τι είναι ο Café Lagrima;

O Caffe Lagrima είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς καφέδες της Αργεντίνικης κουλτούρας του καφέ. Πρόκειται ουσιαστικά για την «αντιστροφή» του Caffe Macchiato: μια πλούσια κούπα γάλα, στην οποία προστίθεται απλά μια δόση espresso. Lagrima εξάλλου στα Ισπανικά σημαίνει «δάκρυ», κάτι που υποδηλώνει πως το ρόφημα περιέχει απλά ένα «δάκρυ» espresso, μια μικρή ποσότητα καφέ.

Η καταγωγή του Lagrima έρχεται από τα χρόνια που ο καφές που εισαγόταν στην Αργεντινή ήταν χαμηλής ποιότητας. Η χώρα εισήγαγε κατά κύριο λόγω κακής ποιότητας καφέδες από την γειτονική Βραζιλία, η οποία μάλιστα καβουρδίζονταν με ζάχαρη, προκειμένου να μασκαρευτεί η έλλειψη γεύσης τους. Όπως είναι φυσικό, ένας τέτοια ποιότητας καφές είναι δύσκολο να καταναλωθεί σκέτος, οπότε ο Lagrima, με την πλούσια δόση γάλακτος, αποτέλεσε για χρόνια την ιδανική λύση.

Φυσικά, πλέον οι Αργεντίνοι μπορούν να απολαμβάνουν ποιοτικό καφέ, μιας και τα δεδομένα έχουν αλλάξει κατά κόρον, όπως ο Lagrima έγινε μια αγαπημένη συνήθεια, που αρκετοί δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν. Έτσι, συνεχίζουν να τον απολαμβάνουν ακόμα, απλά με πολύ ποιοτικότερους κόκκους καφέ, και φυσικά πολύ καλύτερη γεύση.

Πως ετοιμάζουμε τον Café Lagrima;

Η παρασκευή του καφέ είναι εξαιρετικά απλή: σε μια κούπα, τοποθετούμε περίπου 200ml χλιαρό γάλα, και συμπληρώνουμε με μία δόση espresso (περίπου 25-30 ml). Η αναλογία μπορεί να φαίνεται υπερβολική, όμως τα περισσότερα καφέ στην Αργεντινή σερβίρουν τον Lagrima με αναλογία 9:1. Είναι ένας καφές ιδανικός για πρωινό, μια πιο «γαλατένια» εκδοχή του Latte.

Χρησιμοποιούμε αφρόγαλο, ή όχι; Παραδοσιακά, ο Lagrima παρασκευαζόταν με απλό γάλα, χωρίς αφρόγαλο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, αρκετοί των προτιμούν με αφρόγαλο. Αν θέλουμε να πειραματιστούμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε αφρόγαλο με την μισή προσότητα γάλακτος, και το άλλο μισό να το χρησιμοποιήσουμε ως έχει. Ακόμα, παραδοσιακά παρασκευαζόταν με αποβουτυρωμένο γάλα, μάλλον λόγω χαμηλότερου κόστους, και αρκετοί Αργεντίνοι τον προτιμούν ακόμα έτσι.

Tι χαρμάνια espresso μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον Café Lagrima;

Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε χαμηλής ποιότητας καφέ για να μεταφερθούμε στο Buenos Aires – εξάλλου, και οι ίδιοι οι Αργεντίνοι έχουν αφήσει πίσω τους αυτή την εποχή. Χρειαζόμαστε ένα χαρμάνι με κόκκους από την Βραζιλία, με σχετικά σκούρο καβούρδισμα, και με λελογισμένη παρουσία Robusta, προκειμένου να ανασυνθέσουμε την γεύση του ροφήματος. Σκοπός μας είναι η γεύση του καφέ να μην «καπελωθεί» από το υπερβολικό γάλα, αλλά να πετύχουμε μια ισορροπία.

Δύο από τα χαρμάνια της εξαιρετικής σειράς Tierra της Lavazza τηρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Ο Lavazza Tierra Brasile Intense (70% Arabica – 30% Robusta) και ο Lavazza Tierra Brasile Extra Intense (60% Arabica – 40% Robusta) έχουν την απαραίτητη ένταση, οι κόκκοι τους προέρχονται από φυτείες της Βραζιλίας και το γευστικό τους προφίλ, με νότες σοκολάτας, καραμέλας, δημητριακών και ζάχαρης τους καθιστά εξαιρετικούς για ανάμειξη με γάλα. Περιττό δε να αναφέρουμε ότι πρόκειται για χαρμάνια εξαιρετικής ποιότητας, όπως εξάλλου και ολόκληρη η σειρά Tierra της Lavazza!

 

Η ζωή αξίζει χάρη στις μικρές της απολαύσεις... φτιάξτε έναν ελαφρύ καφέ Lagrima, ξεκλέψτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, κλείστε τα μάτια και μεταφερθείτε σε ένα στενάκι του Buenos Aires!