Όσο απομακρύνεται το καλοκαίρι, τόσο θα αναζητούμε ιδιαίτερους, ζεστούς καφέδες, που να ταιριάζουν με την φθινοπωρινή μας διάθεση : ο Caffe de Olla από το μακρινό Μεξικό φαίνεται ιδανική επιλογή !
Κάθε χώρα έχει την δική της, μοναδική κουλτούρα καφέ, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το κλίμα, η καθημερινότητα των ανθρώπων της, η γαστρονομική της παράδοση και τα παραδοσιακά της προϊόντα. Η πλούσια σε μπαχαρικά κουζίνα του Μεξικού, αλλά και η ανοιχτόκαρδη ιδιοσυγκρασία των Μεξικανών, είναι σίγουρο πως επηρέασε καθοριστικά τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουν τον καφέ τους : ο παραδοσιακός καφές του Μεξικού είναι ο αρωματικός και γλυκός Caffe de Olla.
Αν μεταφράσουμε κατά λέξη το όνομά του, Caffe de Olla σημαίνει «Καφές σε πήλινο», καθώς ο Caffe De Olla παρασκευάζεται σε παραδοσιακό πήλινο σκεύος, για το οποίο οι Μεξικανοί πιστεύουν ότι χαρίζει τα γήινα αρώματά του στον καφέ. Ο Caffe De Olla, πλούσιος σε αρώματα μπαχαρικών, ετοιμάζεται συνήθως σε μεγάλες ποσότητες, διατηρείται ζεστός σε χαμηλή φωτιά και αποτελεί το πατροπαράδοτο κέρασμα για κάθε επισκέπτη του σπιτιού. Η σπιρτάδα των μπαχαρικών, η γλυκύτητα της μεξικανικής ζάχαρης και η γεύση του καφέ σχηματοποιούν αυτό που σήμερα οι διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας ονομάζουν «comfort food» : είναι ένα απλό, ζεστό ρόφημα, πλούσιο σε αρώματα και γεύσεις, που μπορεί να μας μεταφέρει την ζεστασιά ενός χαρούμενου μεξικάνικου σπιτικού – ακόμα και να δεν έχουμε βρεθεί ποτέ σε αυτή τη χώρα.
Η συνταγή του Caffe de Olla αναγκαστικά πρέπει να μεταφερθεί στα ελληνικά δεδομένα. Πέρα από το παραδοσιακό πήλινο σκεύος, η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά στην ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε. Για την παρασκευή του μεξικάνικου καφέ χρησιμοποιείται piloncillo, δηλαδή ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμα, η οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε ολόκληρη την Κεντρική και Νότια Αμερική και χαρακτηρίζεται από έντονη, φρουτώδη γεύση. Καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να την προμηθευτούμε στην Ελλάδα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το piloncillo με ακατέργαστη καστανή ζάχαρη. Αν μάλιστα προσθέσουμε και λίγο σιρόπι μελάσας, το γευστικό αποτέλεσμα θα προσεγγίσει κατά πολύ τον αυθεντικό Caffe De Olla.
Τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε Caffe de Olla ;
Πώς φτιάχνουμε τον Caffe de Olla ;
Συμβουλές για έναν απολαυστικό Caffe de Olla
BONUS: Δύο γευστικές προτάσεις με άρωμα από Μεξικό!
Caffe Lab Messico Altura HG Turquesa Μονοποικιλιακός, 100% Arabica υγρής επεξεργασίας από την Mεξικό, από την πολιτεία Τσιάπας. Με τον όρο "Altura" δηλώνονται οι καφέδες από φυτείες υψηλού υψομέτρου, με βαθιά γεύση και γλυκό - σοκολατένιο χαρακτήρα.Στο στόμα κυριαρχούν οι νότες σοκολάτας, βανίλιας και καπνού ενώ η τιγρέ κρέμα κλέβει τις εντυπώσεις και το ελαφρύ αλλά απολαυστικό σώμα τον κάνει τον κατάλληλο espresso για κάθε ώρα της ημέρας.
Paradiso Mexico Oaxaca: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica υγρής επεξεργασίας από το Μεξικό, από φυτείες στην περιοχή της Oaxaca. Ανήκει στην παλιά ποικιλία Typica και καλλιεργείται σε υψόμετρο 1600 μέτρων. Στο στόμα είναι γλυκός και ισορροπημένος, με πλούσια γεύση με νότες φρούτων (φρέσκων και ξερών) και σοκολάτας. Η οξύτητα είναι χαμηλή και το σώμα μεστό, ιδανικό για espresso.
Δε χρειάζεται να φορέσουμε σομπρέρο για να νιώσουμε Μεξικανοί, ούτε να το ρίξουμε οπωσδήποτε στις... τεκίλες! Μια κανάτα με ζεστό, ανοιχτόκαρδο Caffe De Olla θα μας μεταφέρει σε λίγα λεπτά στην Κεντρική Αμερική!