ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ταξίδι στο μυστικό παρελθόν του καφέ, με τον Σενεγαλέζικο Cafe Touba!

23/01/2019
από coffees.gr

Από την πατρίδα του καφέ, την Αφρική, έρχεται ένας από τους πιο ιδιαίτερους και μυστηριακούς καφέδες ολόκληρου του κόσμου: ο Café Touba!

Η Αφρική, και πιο συγκεκριμένα η Αιθιοπία, είναι η πατρίδα του καφέ, καθώς τα καφεόδεντρα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ανατολική Αφρική. Στο πέρασμα των χρόνων, πολλοί αφρικανικοί λαοί ανέπτυξαν ιδιαίτερες συνταγές αλλά και τελετουργίες για το σερβίρισμα του καφέ. Με πανάρχαιες συνταγές που χάνονται στα βάθη του χρόνου και έντονη χρήση μπαχαρικών και αρωματικών, τα αφρικανικά ροφήματα καφέ συνεχίζουν να εκπλήσσουν τους καφελάτρες ακόμα και σήμερα. Ένας από τους πιο ιδιαίτερους, αλλά και ονομαστούς καφέδες της Αφρικανικής ηπείρου, είναι  ο Café Touba από την Σενεγάλη.

 

Τι είναι ο Café Touba;

Ο Café Touba χρωστάει το όνομά του στην ομώνυμη πόλη της Σενεγάλης και είναι ένας καφές στενά συνδεδεμένος με θρησκευτικές πρακτικές. Όταν ο Σεΐχης Amadou Bamba Mbacké, ιδρυτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Σενεγάλης, επέστρεψε στην πατρίδα του το 1902 μετά από την εξορία του στο Γκαμπόν, έφερε μαζί του την συνήθεια του καφέ. Τυποποιώντας τη συνταγή του αγαπημένου του ροφήματος και ενθαρρύνοντας τους ακολούθους του να ετοιμάζουν και να καταναλώνουν καφέ, στάθηκε υπεύθυνος για την γέννηση του Café Touba. Μάλιστα, ο ευλαβής σεΐχης δεν κληροδότησε μόνο τη συνταγή του Touba στους πιστούς του, αλλά κι ένα ολόκληρο τελετουργικό, που ορίζει με ακρίβεια πόσες προσευχές πρέπει να κάνουν κατά την ετοιμασία του καφέ, κατά το σερβίρισμά του αλλά και αφού έχουν απολαύσει το ρόφημά τους!

Η βασική διαφορά του Café Touba έγκειται στη χρήση ενός τοπικού σενεγαλέζικου μπαχαρικού, του Djar. Το Djar (ή αλλιώς, Selim Pepper ή Αιθιοπικό πιπέρι) είναι ένα είδος μακρόστενου πιπεριού που απαντάται στην υποσαχάρια Αφρική. Ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό, το Djar αναμειγνύεται με τον δυνατό αφρικάνικο καφέ σε αναλογία 80:20. Παραδοσιακά, το πιπέρι καβουρδίζεται μαζί με τους πράσινους κόκκους του καφέ, ώστε τα αρώματα να ξεδιπλωθούν και να αναδειχθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μετά το καβούρδισμα, ο καφές εκχυλίζεται με έναν τρόπο θυμίζει την εκχύλιση pour- over και σερβίρεται σε μικρά κυπελάκια, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος.

Ακόμα και σήμερα, ο Café Touba παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής τόσο στην πατρίδα του, τη Σενεγάλη, όσο και σε γειτονικές αφρικανικές χώρες. Αυτοσχέδιες καντίνες πουλάνε Touba σε μικρά πλαστικά φλιτζανάκια, καθώς οι ντόπιοι αγαπούν να τον καταναλώνουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας. Με την πάροδο των ετών, αρκετοί είναι αυτοί που προσθέτουν λίγη ζάχαρη στον καφέ τους, ενώ ανά περιοχές προστίθενται και άλλα μπαχαρικά, όπως το γαρύφαλλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σενεγαλέζικα, Touba σημαίνει, εκτός από την ομώνυμη πόλη, και «ευτυχία» - κάτι που δείχνει τη σημασία του συγκεκριμένου ροφήματος για τους ντόπιους.

 

Ετοιμάζοντας Café Touba στο σπίτι.

Προκειμένου να ετοιμάσουμε Café Touba στο σπίτι, είναι απαραίτητο να προμηθευτούμε Djar, το οποίο μπορούμε να βρούμε σε ενημερωμένα καταστήματα πώλησης μπαχαρικών. Αν παρόλα αυτά, δεν καταφέρουμε να προμηθευτούμε το σενεγαλέζικο μπαχαρικό, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα μείγμα από κοινό μαύρο πιπέρι και μαζί με κάρδαμο και γαρύφαλλο, με αναλογία 2 : 1 : 1, προκειμένου να προσεγγίσουμε τα αρώματα του Djar. Θυμίζουμε ότι η συνολική αναλογία καφέ και πιπεριού πρέπει να κυμαίνεται σε 80 – 20.

Όποιο μπαχαρικό και να χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να καβουρδιστεί σε χαμηλή φωτιά, προκειμένου να αναδείξει τα αρώματά του, για αυτό το λόγο προτιμούμε μπαχαρικά σε κόκκους κι όχι αλεσμένα.  Μετά το καβούρδισμα, μπορούμε να αλέσουμε τα μπαχαρικά μας σε ένα μύλο άλεσης μπαχαρικών και κατόπιν να τα αναμείξουμε με τον αλεσμένο καφέ μας.

Προτιμούμε έναν καφέ 100% Arabica, ιδιαίτερα αρωματικό – αν και αρκετοί προτιμούν να ετοιμάζουν τον Tuba με δυνατό Robusta. Για να έρθουμε πιο κοντά στις γεύσεις της Αφρικής, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσουμε κάποιον μονοποικιλιακό, αφρικανικό καφέ, όπως τον Monoarabica Ethiopia της Illy, τον Uganda Rwenzori της Paradiso ή τον Burundi Kibira της Paradiso.

Η εκχύλιση του Café Touba ακολουθεί ουσιαστικά τις αρχές της εκχύλισης του καφέ φίλτρου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καφετιέρα, French Press ή όποια άλλη μέθοδο μας είναι πιο εύκολη, ωστόσο η εκχύλιση με την μέθοδο Pour Over είναι πιο κοντά στην αυθεντική διαδικασία και αναδεικνύει περισσότερο τα ιδιαίτερα αρώματα του καφέ. Παραδοσιακά, ο Café Touba παρασκευάζεται σε μεγάλες ποσότητες και σερβίρεται σε μικρά κύπελα – είναι ένας καφές φτιαγμένος για να μοιράζεται και να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

 

Αν θέλετε να μετατρέψετε τον απογευματινό σας καφέ σε μια ιδιαίτερη, εξωτική τελετουργία, δοκιμάστε τον Café Touba! Ετοιμάστε τα μπαχαρικά σας, βάλτε ήρεμη, αφρικάνικη μουσική και ακολουθήστε τις συμβουλές του εξόριστου σεΐχη Amadou. Δε χρειάζεται να προσευχηθείτε – ο καφές σας θα είναι σίγουρα πολύ γευστικός.